Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ανενόχλητα καρτέλ

Επιτροπή Ανταγωνισμού ακούμε, αλλά δεν βλέπουμε. 
Της Ντόρας Νταϊλιάνα, Ελευθεροτυπία, 26.11.10
Χωρίς περιστροφές και φιοριτούρες, οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «την έπεσαν» χθες στην κ. Τρούλη, μέλος του Δ.Σ. και εισηγήτρια υποθέσεων παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού. Και δικαίως, πρώτοι και καλύτεροι άσκησαν την αυστηρή κριτική οι κυβερνητικοί βουλευτές, Απ. Κακλαμάνης και Γ. Φλωρίδης, αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Μ. Παπαϊωάννου, καθώς ο ένας χρόνος του κόμματός τους στην εξουσία δεν έχει να επιδείξει το παραμικρό βήμα. Στην ουσία, πέρασε άπραγος, αφήνοντας τα καρτέλ να συνεχίζουν τον ξέφρενο χορό της κερδοσκοπίας.
Σε μια φάση που οι μισθοί των εργαζομένων και οι συντάξεις συρρικνώνονται, οι απολύσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και η αγοραστική δύναμη μεγάλων κοινωνικών ομάδων πέφτει κατακόρυφα, λόγω αδυναμίας να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες τους, οι τιμές παίρνουν την ανηφόρα.
Προϊόντα που επηρεάζουν άμεσα το καλάθι της νοικοκυράς εμφανίζουν καθημερινά τιμές που γνωρίζουν μόνο ανοδική πορεία. Ενώ οι δύο ελληνικές, ανταγωνίστριες, υποτίθεται, αεροπορικές εταιρείες, διαφεντεύουν χωρίς ανταγωνιστές και χωρίς κανείς να τους ενοχλεί.
Ντόπια προϊόντα που παράγονται σε μικρή απόσταση από την Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις πωλούνται στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ ακριβότερα απ' ό,τι στο εξωτερικό, ενώ ακριβότερα απ' ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πωλούνται και εισαγόμενα. Και βέβαια, δεν ηχεί καθόλου υπερβολική η άποψη που εξέφρασε ο Γ. Φλωρίδης περί τακτικής μαυραγοριτών, όπως στην Κατοχή.
Και το προκλητικότερο: η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να επικαλεστεί το σύνηθες επιχείρημα, «στερούμαστε οικονομικών προϋποθέσεων». Κι αυτό διότι ο προϋπολογισμός της θεωρείται από τους καλύτερους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκείνο που λείπει δηλαδή είναι η ιεράρχηση της σοβαρότητας των υποθέσεων και οι έλεγχοι με βάση την ανάδειξη των προτεραιοτήτων. Τα καρτέλ, που θα έπρεπε να είναι πρώτα στον κατάλογο, φαίνεται ότι δεν ανησυχούν. Πόσο τυχαίο είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες