Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ευθύνες σε 24 άτομα για τα 51,4 εκατ. ευρώ της υπεξαίρεσης από τον δήμο

Μακεδονία, 30.11.10
Στα 51,4 εκατομμύρια ευρώ εκτινάσσεται η “τρύπα” στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από το τελικό πόρισμα της επιθεωρήτριας του υπουργείου Οικονομικών, που παραδόθηκε χθες στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης, για το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο. Στο τελικό πόρισμα, οκτακοσίων σελίδων, η οικονομική επιθεωρήτρια επιρρίπτει ευθύνες σε συνολικά σε 24 άτομα, μεταξύ των οποίων και στους αντιδημάρχους, κατά τη διάρκεια της θητείας των οποίων έγιναν οι υπεξαιρέσεις. Παράλληλα επιρρίπτονται ευθύνες στη δημοτική αρχή για πλημμελείς οικονομικούς ελέγχους αλλά και παραλείψεις στον εποπτικό μηχανισμό του δήμου, που είχαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το έλλειμμα-μαμούθ στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.
Στο πόρισμα δίδονται απαντήσεις σε πολλά καυτά ερωτήματα σχετικά με το σκάνδαλο-μαμούθ της υπεξαίρεσης των 51,4 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης και κατονομάζονται αυτοί που έδιναν τις εντολές, ο τρόπος της εξαπάτησης, καταγράφονται όσοι συνεργάστηκαν στην υπεξαίρεση αλλά και αυτοί που γνώριζαν.
Η εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να υποβάλει πρόταση για τη διεξαγωγή της έρευνας από εφέτη ειδικό ανακριτή. Η πρόταση θα υποβληθεί από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Παναγή Γιαννάκη προς την ολομέλεια των εφετών, καθώς η υπόθεση θεωρείται ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας.
Η υπόθεση της “τρύπας” στον δήμο Θεσσαλονίκης άρχισε να ερευνάται τον Φεβρουάριο του 2008, με εισαγγελική εντολή, ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα. Οι πρώτες διώξεις ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα Λάμπρο Τσόγκα, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, σε βάρος του 46χρονου ταμία του δήμου, Παναγιώτη Σαξώνη. Οι διώξεις επεκτάθηκαν και σε άλλα πρόσωπα τον Οκτώβριο του 2009, μετά τη δεύτερη έκθεση.
Η τελική έκθεση της επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά αρχικά επρόκειτο να παραδοθεί τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο η επιθεωρήτρια ζητούσε συνεχώς παρατάσεις, καθώς το μέγεθος του πορίσματος είναι μεγάλο και η έρευνα πολύπλοκη.
Στις αρχές του Νοεμβρίου ενημέρωσε την εισαγγελία πως θα έχει ολοκληρώσει και παραδώσει το πόρισμά της μέχρι το τέλος του μήνα.
Μάλιστα σε προφορική ενημέρωση προς τις εισαγγελικές αρχές η επιθεωρήτρια υποστήριξε ότι το έλλειμμα, από τα περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν υπολογιστεί αρχικά, εκτινάχθηκε τώρα σε ποσό μεγαλύτερο των 50 εκατομμυρίων, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες σε ποιες κατευθύνσεις διοχετεύθηκαν τα χρήματα, αν και εκτιμάται πως το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία των εργαζομένων, που δεν καταβλήθηκαν.
Για την υπόθεση του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου ήδη έχει προφυλακισθεί ο ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες στο δικαστικό συμβούλιο που εξέταζε αίτηση αποφυλάκισής του παραδέχτηκε για άλλη μία φορά την εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ μεταξύ άλλων κατονόμασε ως παραλήπτες των χρημάτων που υπεξαιρούνταν έναν στενό συνεργάτη του δημάρχου, καθώς και έναν πρώην αντιδήμαρχο Οικονομικών.
Ήδη, μετά την υποβολή των δύο πρώτων εκθέσεων προσωρινών διαπιστώσεων της κυρίας Τσεμπερά, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της πλαστογραφίας σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις περί καταχραστών και της συνέργειας σε αυτά. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι ανακριτικές αρχές δεν έχουν συντάξει κατηγορητήρια για άλλους εμπλεκόμενους, περιμένοντας την τελική έκθεση της επιθεωρήτριας, ενώ εντός των ημερών θα ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις σε βάρος των εμπλεκομένων με την αναπροσαρμογή των ποσών που υπεξαιρέθηκαν, καθώς οι αρχικές διώξεις αφορούσαν το ποσό 34 περίπου εκατ. ευρώ.

ΒΙΠ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες