Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΛΟΝΔΙΝΟ Επιστροφή των φοιτητών στους δρόμους

 ΒΗΜΑ, 25.11.10
ΛΟΝΔΙΝΟ Χιλιάδες φοιτητές βγήκαν ξανά χθες στους δρόμους του Λονδίνου και άλλων βρετανικών πόλεων διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης του Συντηρητικού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να τριπλασιάσει τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια. Αυτή τη φορά όμως ο αριθμός των διαδηλωτών ήταν μικρότερος από τους περίπου 50.000 που συμμετείχαν στην πρώτη μεγάλη διαδήλωση για το ζήτημα πριν από δύο εβδομάδες,
ενώ σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια τα οποία δεν έλαβαν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Την προηγούμενη φορά περίπου 200 νεαροί είχαν καταλάβει τα γραφεία των Τόρις, χθες όμως οι Αρχές απώθησαν τους πιο θερμόαιμους από κτίρια-στόχους.


Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας έσπασε το χέρι του.

Τουλάχιστον 15 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Στο Κεντρικό Λονδίνο φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν από την πλατεία Τραφάλγκαρ ως το κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Οχι αν, όχι αλλά, όχι περικοπές στην Παιδεία» («Νo ifs, no buts, no education cuts!»). Στο Γουάιτχολ ένα φορτηγάκι της αστυνομίας δέχθηκε επίθεση από νε αρούς που έσπασαν τα παράθυρά του και έγραψαν πάνω γκραφίτι και συνθήματα, ενώ άλλοι διαδηλωτές πέταξαν πλακάτ σε αστυνομικούς κοντά στο κοινοβούλιο.

Η παρουσία της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ήταν έντονη και αρκετοί φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για «συγκρουσιακή τακτική» από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων.

«Στην αρχή η πορεία ήταν ειρηνική αλλά μετά κατέφθασε η αστυνομία και δεν άφηνε τον κόσμο να φύγει ήρεμα» είπε η 25χρονη φοιτήτρια Μάρα Πέιν.

«Κόκκινο πανί» για την εκπαιδευτική κοινότητα είναι η κυβερνητική απόφαση να αυξηθούν τα ετήσια δίδακτρα από τα 3.900 ευρώ που είναι σήμερα στα 7.100 ευρώ και σε ορισμένες «ειδικές περιπτώσεις» στα 10.500 ευρώ.

Ανάλογες εκδηλώσεις σημειώθηκαν στο Μπρίστολ, στο Λίβερπουλ, στο Σέφιλντ και στο Λιντς.

Στο Κέιμπριτζ δεκάδες φοιτητές σκαρφάλωσαν στον φράκτη έξω από το κτίριο όπου τελούνται οι τελετές αποφοίτησης και εισέβαλαν στο Κing΄s College φωνάζοντας συνθήματα και κραδαίνοντας πλακάτ. Καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως στο Royal Ηolloway, στο Πλίμουθ και στο Μπέρμιγχαμ.

1970
Η «ελληνική υπόθεση» έφερε την πολιτική βία στο Κέιμπριτζ
Στις 13 Φεβρουαρίου 1970 συνέβη στο Κέιμπριτζ ένα γεγονός που άλλαξε ριζικά το πρόσωπο του βρετανικού φοιτητικού κινήματος. Εκείνη την ημέρα οι βρετανοί ακτιβιστές θεώρησαν ότι μερικές φορές «νομιμοποιούνται» να χρησιμοποιούν ακραίες μεθόδους διαμαρτυρίας, όπως τη βία και τις καταστροφές περιουσιών, προκειμένου να πετύχουν τον πολιτικό στόχο τους.

Εκείνο το βράδυ έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία του φημισμένου πανεπιστημίου από την εποχή του ισπανικού εμφυλίου, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα.

Η διαδήλωση, που έγινε γνωστή ως «ελληνική υπόθεση» («Τhe Cambridge Garden Ηouse Greek Αffair») έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Garden Ηouse, όπου η χουντική πρεσβεία στο Λονδίνο είχε διοργανώσει, με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης των συνταγματαρχών στην Αθήνα, μια προπαγανδιστική βραδιά προβολής του ελληνικού τουρισμού.

Η εκδήλωση, με τη συμμετοχή άγγλων ευγενών και επιφανών ακαδημαϊκών, κατέληξε σε βίαιη διαδήλωση εναντίον της ελληνικής χούντας. Σε αυτήν πρωταγωνίστησαν κυρίως άγγλοι φοιτητές, οι οποίοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο, σπάζοντας τζάμια και πιάτα, τρυπώντας με καρφιά τα λάστιχα των πανάκριβων παρκαρισμένων Ρολς Ρόις και τραυματίζοντας ελαφρά μερικούς συνδαιτυμόνες. Μετά την επέμβαση της αγγλικής Αστυνομίας ακολούθησαν συλλήψεις, ανακρίσεις και δίκες, που οδήγησαν στη φυλάκιση οκτώ από τους φοιτητές που είχαν αναμειχθεί στα επεισόδια.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=369476&dt=25/11/2010#ixzz16H9nzNp1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες