Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η κάλπη έγραψε Κουβέλης - Τσίπρας 5 - 0

 Της Βούλας Κεχαγιά, ΝΕΑ, 16.11.10
Πορεία σε αντίθετες κατευθύνσεις έχουν επιλέξει Συνασπισµός και Δηµοκρατική Αριστερά, λίγους µόλις µήνες µετά τη διάσπαση της Κουµουνδούρου και την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Την εποµένη των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι ηγεσίες των δύο κοµµάτων βρέθηκαν να µετρούν κέρδη και ζηµιές από εντελώς διαφορετική αφετηρία. Στον Συνασπισµό µέτρησαν τα εκλογικά αποτελέσµατα ως επιβεβαίωση της δυναµικής του κόµµατος στις εθνικές εκλογές του 2009, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνουν αυτοκριτική για επιλογές που τους εγκλώβισαν σε ποσοστά κατώτερα των προσδοκιών τους. Στον αντίποδα στη Δηµοκρατική Αριστερά είχαν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, αφού οι επιλογές του κόµµατος για µεγάλους δήµους της χώρας – αρκετές από τις οποίες θεωρήθηκαν ρίσκο – όχι µόνο δικαιώθηκαν αλλά συνετέλεσαν και στην πρόκληση ανατροπών στα αυτοδιοικητικά δεδοµένα της χώρας.

Είναι γεγονόςότι ο Αλέξης Τσίπρας ακόµη και µετά τοπέρας του β’ γύρου, µε εξαίρεση µία επισήµανση για το µήνυµα της αποχής, απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για τις επιδόσεις των υποψηφίων του κόµµατος στην Περιφέρεια Αττικής και τον Δήµο Αθηναίων, και παράλληλα οποιαδήποτε αναφορά στην αλλαγή σελίδας που επιτεύχθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κάποιοι στην Κουµουνδούρου µίλησαν για «κλειστοφοβικές επιλογές», ωστόσο µέχρι στιγµής τουλάχιστον η ηγεσία του ΣΥΝ δεν δέχτηκε κάποια «µοµφή για την εικόνα που παρουσίασε το κόµµα στις δηµοτικές και περιφερειακές εκλογές. Από την άλλη, ο Φώτης Κουβέλης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πρότασή του για υποστήριξη του Γιώργου Καµίνη όχι µόνο περπάτησε αλλά οδήγησε σε ανατροπή στον Δήµο Αθηναίων. Το ίδιο όµως συνέβη και σε άλλους δήµους. Η Δηµοκρατική Αριστερά υποστήριξε εξαρχής τον Γιάννη Μπουτάρη γιατονΔήµοΘεσσαλονίκης, ενώ το βράδυ της Κυριακής είδε να εκλέγονται δήµαρχοιµια σειρά στελεχών που υποστήριξε σε µεγάλους δήµους όπωςο Πάνος Σκοτινιώτης στον Βόλο, ο Φίλιππος Φίλιος στα Ιωάννινα και ο Γιάννης Δηµαράς στην Πάτρα.

«Πήραµε αποφάσειςχωρίς να σκεφθούµε το πολιτικό κόστος.

Ηµασταν σίγουροι ότι κάποιοι θα µας χαρακτήριζαν δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ», λένε τώρα στελέχη της ΔηµοκρατικήςΑριστεράς, που εκτιµούν ότι η επιτυχία τους σε δήµους και σε επιλογές προσώπων θα καταγραφεί και στις δηµοσκοπήσεις του επόµενου διαστήµατος. Από την άλλη, µία σειρά στελεχών του ΣΥΝ ακόµη αναρωτιούνται γιατί η Κουµουνδούρου δεν στήριξε αυτήν τη φορά τον δήµαρχο Ρέντη Γ. Ιωακειµίδη ή ακόµη τον δήµαρχο Πρέβεζας Π. Κλάππα, και προτίµησε άλλες µη νικηφόρες λύσεις.

Οι εκτιµήσεις
Πάντως η Κουµουνδούρου επισήµως εκτιµά ότι οι επιλογές της απέδωσαν και µάλιστα ανοίγουν δρόµο για µελλοντικές συνεργασίες µε ανθρώπους που προέρχονται από τις λεγόµενες πασοκογενείς δυνάµεις, µε τις οποίες επιτεύχθηκε συνεργασία πρωτίστως στην Περιφέρεια Αττικής. Την ίδια ώρα η ηγεσία του Αριστερού Ρεύµατος του ΣΥΝ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής και αυτή να εκφραστεί µε ευρύτερες συνεργασίες και ανοίγµατα προς τον χώρο της Αριστεράς ακόµη και προς το ΚΚΕ.

Στην Κουμουνδουρου
Κάποιοι µίλησαν για «κλειστοφοβικές επιλογές» του κόµµατος στις εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες