Η γενέθλια πόλη τίμησε τον μύθο της.
«Κρατείστε ξύπνιο το μυαλό σας στους σκοτεινούς καιρούς. Μ΄ αυτό κυρίως θα πολεμήσετε». «Μη φοβάστε τους ανθρώπους που έχουν ρωμαλέα πάθη. Όσους οργίζονται, πίνουν και αγαπούν». «Απομονώστε όσους σας χαμογελούν, και όταν τους δίνεις το χέρι δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να το σφίξουν». Είναι μερικά μόνο από τις υποδείξεις - συμβουλές – παρακαταθήκη γνώσης και ιδεολογίας ζωής , που άφησε στο πολυπληθέστατο κοινό – πρώην φυσικούς αλλά και ιδεολογικά μαθητές του- ο καθηγητής Δ.Ν.Μαρωνίτης ως το δικό του ιδεολογικό «αντίδωρο» στην «απρόβλεπτη τιμή από τη γενέθλια πόλη» όπως είπε. Τα παραπάνω σπαράγματα του λόγου του προέρχονται από επιφυλλίδα του, που δημοσίευσε στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» στις 26/10/1974, λίγους μήνες μετά την πτώση της Χούντας και συγχρόνως με την επιστροφή του στην καθηγητική του έδρα απ όπου το δικτατορικό καθεστώς τον είχε βίαια απομακρύνει. «Δεν υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις από τότε» συμπλήρωσε ο καθηγητής . «Θα διαφοροποιούσα ίσως μόνο τον ορισμό του φασισμού και θα τον προσδιόριζα για το σήμερα ως : «Φασισμός είναι να σε ρωτούν δημοσίως για την ιδιωτική σου ζωή και να σε ανακρίνουν ιδιωτικά για τις δημόσιες πράξεις σου». Εμφανέστατα συγκινημένος μετά το τέλος των εισηγήσεων των έξι συνολικά ομιλητών και του εισηγητή της εκδήλωσης, Γιώργου Κορδομενίδη (συγγραφέα- διευθυντή του περιοδικού Εντευκτήριο που συνδιοργάνωσε την εκδήλωση με το Δήμο Θεσσαλονίκης), ο 84χρονος καθηγητής ( «ο μόνος ζωντανός μύθος και θρύλος» της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ , όπως τον χαρακτήρισε ο μαθητής του - καθηγητής της Φιλοσοφίας σήμερα στο ΑΠΘ, Βασίλης Κάλφας) δήλωσε εισαγωγικά πως: «Σας ορκίζομαι πως αυτό που θα ήθελα να κάνω , είναι να κλάψω λέγοντας σας Ευχαριστώ»).
Και…έκλαψε.
Πολύ περισσότερο στο τέλος της ολιγόλεπτης ομιλίας του , αφού παρουσίασε το «αυτοβιογράφημα» του (ευχαριστώντας προγόνους και απογόνους, την «ανεκτίμητη» σύντροφο της ζωής του Ανθή (τον «ανθό» μου, όπως είπε), δασκάλους (απ' αυτούς του δημοτικού σχολείου, του Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης και του πανεπιστημίου της γενέθλιας πόλης), συνεργάτες ζώντες και ιδιαίτερα τους τεθνεώτες (Τάσο Χρηστίδη, Παύλο Ζάννα και την Αλκη Κυριακίδου - Νέστορος) και τους εισηγητές της σημερινής τιμητικής εκδήλωσης («που μίλησαν για τις μέρες μου που όσο πάνε λιγοστεύουν» , όπως είπε μνημονεύοντας το Γιώργο Σεφέρη).
Έκλεισε αυτό-απολογούμενος για την «σπασμένη» στεντόρεια φωνή του, που θα «κουβαλούν» όλοι όσοι είχαν την ευκαιρία να τον ακούσουν στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής σχολής Θεσσαλονίκης που στοίχειωσε, λέγοντας "αναρωτιέμαι πώς κρατά κανείς αυτή τη θαρραλέα φωνή (είχε πριν αναφερθεί στην ομορφιά της θαλερότητας της νιότης) όταν …το σώμα έχει αρχίσει πια να χαλαρώνει".
Νωρίτερα, αναφερόμενος στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης (της οποίας υπήρξε φοιτητής και καθηγητής) , την εστία του προοδευτικού Δημοτικισμού , μίλησε για τον «αγωγό της διδασκαλίας του», αλλά και τη μέθοδο μελέτης του, που υπήρξε όπως είπε «το ζεύγος Γραφή-Ανάγνωση που μετασχηματίστηκε με τα χρόνια σε "τρίγωνο", καθώς προστέθηκε –και μάλιστα μπήκε στην κορυφή του τριγώνου αυτού , η Μετάφραση».
Για το κορυφαίο μεταφραστικό έργο του, αλλά και για την προσωπικότητα, το «μάστορα του λόγου», το «Φίλο» , τον «Οργανικό διανοούμενο» , για την «συνάρθρωση πάθους και λογισμού» που ενσάρκωνε , για την «εξαιρετική κριτική του διαύγεια», για το χαρακτηριστικό της «πολιτικής και ποιητικής ηθικής» (όρο τον οποίο ο ίδιος έδωσε στους Μανώλη Αναγνωστάκη-Τίτο Πατρίκιο και Αρη Αλεξάνδρου) , για «το ρίσκο της φιλίας μαζί του – που είναι μεγαλύτερο κι απ αυτό της ζωής», για τον «ακαταπόνητο», «ρηξικέλευθο», για το «Δάσκαλο» , μίλησαν οι εισηγητές της εκδήλωσης Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος , πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννα Ναούμ, λέκτορας γενικής και συγκριτικής γραμματολογίας στο ΑΠΘ, Βασίλης Κάλφας , καθηγητής φιλοσοφίας, Αρης Στυλιανού , επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ , Σταύρος Πετσόπουλος , εκδότης και ο συντονιστής και διοργανωτής της εκδήλωσης Γιώργος Κορδομενίδης.
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τζαβάρας .
Η εκδήλωση τιμής για τον καθηγητή Δ. Ν. Μαρωνίτη πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο 13 της HELEXPO και αποτέλεσε την κορυφαία εκδήλωση της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου που ολοκληρώνεται απόψε στη Θεσσαλονίκη.
6 σχόλια:
Ένας άνθρωπος με έργο που θα μείνει άφθαρτο από το χρόνο, κατέθεσε μια παρακαταθήκη συνεπούς ζωής, ως Δασκάλου και Πολίτη.
Αναδημοσίευση:
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/2013/05/blog-post_20.html
Να επισημάνω μια παλιά αξιόλογη συνέντευξη στην Οντέτ Βαρών-Βασάρ (περιοδικό Μετάφραση 98):
http://www.epea.gr/content.php?id=220
Να θυμίσω επίσης για τους "παλιούς", την την ουσιαστική συμμετοχή του Δ. Ν. Μαρωνίτη στην έκδοση του περιοδικού "Η Συνέχεια" (1973), με την σπουδαια αντιδικτατορική προσφορά. Και μεταδικτατορικά, του "Πολίτη" (τον ξεκίνησαν μαζί με τους Άγγ. Ελεφάντη, Αντ. Καρκαγιάννη και Δήμο Μαυρομμάτη).
Γιατι δεν αναφέρετε την πηγή απ όπου "πήρατε" το κείμενο της είδησης;; Καλη η θεωρία αλλα.. προαπαιτούνται και οι πηγές για την ανάπτυξη της...
Έχετε δίκιο, είναι παράλειψή μου. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το αμέλησα γιατί είναι είναι από ανθρώπους που τους πληρώνουμε γι' αυτή τη δουλειά.
Παρ' όλα αυτά είναι παράλειψη.
Το κείμενο της ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι ενυπόγραφο, δεν είναι ούτε ανώνυμο ούτε ψευδώνυμο. Είναι γραμμένο από την Βίκυ Χαρισοπούλου. Τι κι αν "τους πληρώνουμε"; για συγγραφική εργασία πρόκειται.
Μόλις τώρα είδα τον "διάλογο" . Ποιοι είναι οι άνθρωποι που..."πληρώνετε" Ποιοι είστε εσείς που ...πληρώνετε" και ποιους "ανθρώπους" πληρώνετε; Για ποια "δουλειά"; Αυτην της οικειοποίησης των "πληρωμένων κειμένων τους". Πόσο λυπάμαι που η χυδαιότητα είναι τελικα "εγκαθιδρυμένη" στα κύτταρα των.. δημοκρατών.... Ευχαριστούμε "Κύριε" που μας πληρώνετε για να μας...κλέβετε,
Δημοσίευση σχολίου