Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Ένα πρόστιμο του ΙΚΑ

Του Τάσου Τέλλογλου, protagon.gr
Στις 17 Μαρτίου του 2010 η υποδιεύθυνση συστέγασης της γενικής διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ κάνει εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ/ΤΕΑΜ με θέμα «Πρόστιμο καθυστέρησης καταβολής μισθώματος για το ακίνητο του ΙΚΑ/ΤΕΑΜ επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου 2 στη Θεσσαλονίκη» (Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς ). Θυμίζω ότι πρόκειται για το ξενοδοχείο το οποίο κατέλυσαν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατά την τελευταία έκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το ιστορικό του εγγράφου το κτίριο είχε παραχωρηθεί με σύμβαση από το 1995 σε εταιρεία του ομίλου Δασκαλαντωνάκη και το μίσθωμα είχε καθορισθεί από τις 27/2/1995. Μέχρι το 2009 όλα φαίνεται ότι έβαιναν καλώς αν και μικρότερα πρόστιμα καταβάλλονταν πάντα για καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, αν το μίσθωμα δεν καταβληθεί ως την 20η μέρα από τότε που κατέστη απαιτητό στην αρχή κάθε χρόνου, τότε «με απόφαση του ΔΣ της ΤΑΠ/ΟΤΕ επιβάλλεται στη μισθώτρια πρόστιμο ίσο με 5% του οφειλομένου» το οποίο πολλαπλασιάζεται επί 10. Με βάση αυτό τον τύπο ο όμιλος των εταιρειών Δασκαλαντωνάκη, ο κ. Γιάννης (υιός) και ο κ. Νίκος (πατήρ) όφειλαν στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας 1.609.990,14 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η διαχείριση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου βρισκόταν στα χέρια του υιού ως το καλοκαίρι και μετά με την απόφαση του πρωτοδικείου του Ρεθύμνου, στα χέρια του πατέρα. Πριν αλλάξει η διοίκηση του ΙΚΑ το θέμα ήρθε για συζήτηση στο ΔΣ του Ιδρύματος. Ήταν μία από τις λίγες φορές που απόφαση δεν πάρθηκε. Η σύμβαση προβλέπει ακόμα ότι έπρεπε να καταγγελθεί η σχέση μεταξύ των δύο μερών κάτι που το ΙΚΑ δεν έκανε καθώς ήθελε να δείξει ανοχή σε περιόδους κρίσης (Άλλωστε ο Δασκαλαντωνάκης δεν είναι ο μόνος που δεν πληρώνει ).

Από εκεί και πέρα αρχίζει μία ελληνική ιστορία: Το αρμόδιο τμήμα του ΙΚΑ ζητά τη γνώμη του νομικού που υπέγραψε τη σύμβαση που έχει τη γνώμη ότι πρέπει να επιβληθεί το πρόστιμο, ενώ εισήγηση για αντίστοιχο πρόστιμο για το 2010 όπου το νοίκι επίσης καθυστέρησε δεν έχει καν υποβληθεί. Μία άλλη πολυσέλιδη γνωμοδότηση που εστάλη από δικηγόρους της οικογένειας Δασκαλαντωνάκη - χαρακτηρίζει το ύψος της απαίτησης «τοκογλυφικό» και ζητά να μην πληρωθεί το πρόστιμο αλλά το εύλογο ερώτημα είναι «Καλά, μετά από 14 χρόνια το κατάλαβαν;». Το ερώτημα απ' ό,τι μαθαίνω παραπέμπεται στο νομικό συμβούλιο του κράτους.

Θα μου πεις γιατί τα γράφεις όλα αυτά; Χθες το βράδυ μου τηλεφώνησε μία εργαζόμενη σε επιχείρηση επισιτισμού του ομίλου στην Κρήτη που πήρε το μισό μισθό της αυτό το μήνα. Μου είπε ότι την ενημέρωσαν από το σωματείο της ότι μισθό ως τον Φλεβάρη δεν έχει και «μετά βλέπουμε». Μου είπε ότι για να πληρώσει τα έξοδά της θα έπρεπε να πουλήσει το σπίτι της ή και να βρει μία άλλη δουλειά. Έτσι σκέφτονται οι άνθρωποι όταν χρωστάνε λίγα. Μήπως πρέπει να το σκεφτούνε και όσοι χρωστάνε πολλά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες