Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών ΣΥΝ με ΣΥΡΙΖΑ

 Της Βούλας Κεχαγιά, ΝΕΑ 20.11.10
Σε ΣΥΡΙΖΟμαχία αναμένεται να εξελιχθεί η ανοιχτή κόντρα που υπάρχει στο εσωτερικό του Συνασπισμού και αφορά τις στρατηγικές επιλογές της ηγεσίας αλλά και τη σχέση του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι λογαριασμοί όπως όλα δείχνουν θα ξεκαθαρίσουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος το επόμενο Σαββατοκύριακο όπου θα γίνει απολογισμός για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και θα διασαφηνιστούν οι διαθέσεις της Κουμουνδούρου απέναντι στη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία του ΣΥΝ, δηλαδή η λεγόμενη προεδρική ομάδα, πιστεύει ότι το κόμμα δεν γίνεται να επιστρέψει στην προ των εκλογών συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου μάλιστα ότι οι συνιστώσες του αρνήθηκαν να στηρίξουν την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για την Περιφέρεια Αττικής. Επιπλέον θεωρεί ότι η αιτία των προβλημάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τις ρίζες της στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, «επομένως σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του συμμαχικού σχήματος θα εξαρτηθεί και από τα προβλήματα που έχουν προκύψει». Από την άλλη ακόμη και στο εσωτερικό της πλειοψηφίας υπάρχει ένα κομμάτι στελεχών που θεωρεί ότι η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεχιστεί χωρίς τη συμμετοχή της ΚΟΕ, της ΔΕΑ και του Αλέκου Αλαβάνου, που όπως πιστεύουν υπονόμευσαν την πορεία προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στον αντίποδα, το Αριστερό Ρεύμα που βγαίνει απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να μπει ταφόπλακα στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ομως τα στελέχη της λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από «μία αριστερή χαλαρή συμμαχία» κάτι που προϋποθέτει «το πάγωμα όλων των διαδικασιών για μετεξέλιξή του σε ενιαίο κόμμα». Το Αριστερό Ρεύμα, του οποίου ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, θεωρεί πάντως ότι στην Κεντρική Επιτροπή θα πρέπει η ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις επιλογές προσώπων στις εκλογές για τους δήμους και τις περιφέρειες και επιπλέον για την απόφασή της να υποδείξει το «κατά συνείδηση» στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και όχι άκυρο και λευκό όπως πρότεινε το Ρεύμα. Παράλληλα, θα αξιώσει από την πλειοψηφία να κάνει ανοίγματα σε άλλες δυνάμεις όπως το ΚΚΕ (στη Βουλή) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ(στους δρόμους) για να ενδυναμωθεί η υπόθεση της Αριστεράς. Από την άλλη, η προεδρική ομάδα εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τη συνεργασία με τις λεγόμενες πασοκογενείς δυνάμεις που μπήκαν στον αγώνα για την Περιφέρεια Αττικής, χωρίς το συγκεκριμένο μπλοκ να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Αριστερό Ρεύμα θα καθορίσει τη στάση του σήμερα σε Πανελλαδική Σύσκεψη στελεχών του και όπως όλα δείχνουν θα εμφανιστεί στην Κεντρική Επιτροπή με δικό του ξεχωριστό κείμενο κριτικής. Κάποιες φωνές που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της τάσης ζητούν συνέδριο, όμως όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του Ρεύματος «συνέδριο ζητάς μόνο όταν ξέρεις ότι μπορείς να το κερδίσεις». Εκ των πραγμάτων επομένως μεταθέτουν τον σχεδιασμό για αλλαγή στρατηγικής και ενδεχομένως ηγεσίας του ΣΥΝ για το διάστημα εκείνο που θα πιστέψουν ότι έχουν αλλάξει οι κομματικοί συσχετισμοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες