Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Θρίαμβος Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη

Του Νίκου Ηλιάδη, Μακεδονία, 15.11.10
 Ανατροπή στο δήμο Θεσσαλονίκης μετά 24 χρόνια κυριαρχίας της κεντροδεξιάς επιφύλασσε η χθεσινή επαναληπτική αναμέτρηση. Έπειτα από μία εκλογική βραδιά-θρίλερ ο Γιάννης Μπουτάρης αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των εκλογών με ποσοστό 50,20% έναντι 49,80% του Κώστα Γκιουλέκα και 419 ψήφους να τους χωρίζουν. Η πολύ μικρή διαφορά οδήγησε τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας σε έμμεση αμφισβήτηση του αποτελέσματος, δηλώνοντας ότι θα ζητήσει.
Αντιθέτως ο κ. Μπουτάρης μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος μίλησε για «ιστορική νίκη», η οποία «ανήκει σε όλη την πόλη, γιατί δεν εκκολάφθηκε σε κομματικούς διαδρόμους, αλλά χτίστηκε από όλους». Συνεχάρη τους αντιπάλους του και τους κάλεσε να συνεργαστούν μαζί του. Απευθυνόμενος σε όσους δεν τον ψήφισαν είπε πως «μπορεί οι αφετηρίες μας να είναι διαφορετικές, αλλά οι δρόμοι μας θα συναντηθούν».

Σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά τον κ. Μπουτάρη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «η αλλαγή στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο πολιτική ή κοινωνική. Είναι βαθιά πολιτιστική, επικρατεί στην πόλη ένας άλλος πολιτικός πολιτισμός».

Από την κόλαση στον παράδεισο
Για όσους παραβρέθηκαν από νωρίς το βράδυ στο εκλογικό κέντρο της «Πρωτοβουλίας» η βραδιά ήταν ένα συνεχές πηγαινέλα από την κόλαση στον παράδεισο. Η αδυναμία των εκλογολόγων να δώσουν προγνωστικά τροφοδότησε την αγωνία υποψηφίων και πολιτών, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί λίγο πριν από τις 7 το βράδυ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Εύα Καϊλή. Όταν για περίπου μία ώρα και πλέον τα αποτελέσματα έδιναν προβάδισμα στον κ. Γκιουλέκα, επικρατούσε κατήφεια. Την επέτειναν και οι πρώτοι πανηγυρισμοί οπαδών του κ. Γκιουλέκα, οι οποίοι περνούσαν μπροστά από το εκλογικό κέντρο κορνάροντας και ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες. Στη συνέχεια, όταν η διαφορά άρχισε σταδιακά να μειώνεται, οι συγκεντρωμένοι αναθάρρησαν και ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, όταν γύρω στις 8.30 ο κ. Μπουτάρης πήρε για πρώτη φορά το προβάδισμα. Από εκεί και πέρα ακολούθησαν διαρκείς εναλλαγές στην πρωτιά και ανάλογη εναλλαγή συναισθημάτων, απογοήτευσης και ενθουσιασμού. Στο μεταξύ δεκάδες από τους συγκεντρωμένους βρίσκονταν πάνω από τους υπολογιστές αναζητώντας το τελικό αποτέλεσμα.
Η ανακοίνωση του εκπροσώπου της Singular ότι αδυνατεί να δώσει τελική εκτίμηση πάγωσε και πάλι τα πλήθη. Το κλίμα άλλαξε, όταν διαδόθηκε η πληροφορία, η οποία εν συνεχεία απεδείχθη αξιόπιστη, ότι το επιτελείο του κ. Γκιουλέκα είχε εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος που έδινε νικητή τον κ. Μπουτάρη με διαφορά μεταξύ 250 και 350 ψήφων.

Συγκινημένος
Γύρω στις 10 το βράδυ έφτασαν στο εκλογικό κέντρο και οι κύριοι Βενιζέλος και Βούγιας. Όταν κατά τις 11 φάνηκε να οριστικοποιείται η εκλογική νίκη, το κλίμα έγινε πανηγυρικό και σε αυτό συνέβαλαν και τα χάλκινα της Γουμένισσας, τα οποία μόλις είχαν φτάσει. Στις 11.30 έφτασε ο κ. Μπουτάρης συνοδευόμενος από τις δύο κόρες του και τα τέσσερα εγγόνια του. Έγινε δεκτός με επευφημίες και με το σύνθημα «Η πόλη γουστάρει δήμαρχο Μπουτάρη». Εκείνος έδειχνε βουρκωμένος και αμέσως κατευθύνθηκε στο γραφείο του. Εκεί σε συνεργασία με τους συνεργάτες του συνέταξε τη δήλωση, την οποία διάβασε αργότερα. Περίμενε αρκετή ώρα, για να μιλήσει πρώτος ο χαμένος της βραδιάς. Όταν πληροφορήθηκε όμως ότι ο αντίπαλός του σκόπευε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, αποφάσισε να μην τον περιμένει. Πήρε δίπλα του τους πιο στενούς συνεργάτες του, τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο και τον Ανδρέα Κουράκη, τον υποψήφιο των Οικολόγων Χρήστο Μάτη και πλαισιωμένος από τους κυρίους Βενιζέλο, Βούγια κ.ά. έκανε την επινίκια δήλωση.
Ακολούθως δέχτηκε τα θερμά συγχαρητήρια από τα κυβερνητικά στελέχη, τους βουλευτές (Καϊλή, Ρομπόπουλος), τους ευρωβουλευτές Κρίτωνα Αρσένη και Μιχάλη Τρεμόπουλο, δημάρχους (Δανιηλίδης, Βαρσάμης) κ.ά. Λίγο πριν είχαν περάσει από το γραφείο του, για να τον συγχαρούν, και οι Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Πασχαλίδης και η περιφερειάρχης Μαρία Λιονή. Αμέσως μετά τη δήλωση αμφισβήτησης του αποτελέσματος από τον κ. Γκιουλέκα δικηγόροι του συνδυασμού αναχώρησαν για το πρωτοδικείο, προκειμένου να ζητήσουν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να διαφυλαχθεί το εκλογικό υλικό.

"Η πόλη γύρισε την πλάτη στην παρακμή"
«Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινά. Ένα ελπιδοφόρο αύριο ξημερώνει. Απόψε η Θεσσαλονίκη γύρισε την πλάτη στην παρακμή. Ζήτησε ανάσα ζωής! Σήμερα αποδείξαμε ότι η ανεξαρτησία και η δύναμη των πολιτών είναι ισχυρότερες από ποτέ! Η αποψινή νίκη είναι ιστορική για τη Θεσσαλονίκη! Ανήκει σε όλη την πόλη. Ανήκει σε όλους εσάς! Γιατί ο αγώνας μας δεν εκκολάφθηκε στους διαδρόμους της Βουλής, γεννήθηκε στους δρόμους της πόλης, στις γειτονιές, στα αντιπολιτευτικά έδρανα του δήμου και στις ομάδες δράσης της ‘Πρωτοβουλίας’. Χτίστηκε από όλους βήμα, βήμα, ιδέα την ιδέα. Σε αυτήν την αγωνιώδη και τελικά νικηφόρα διαδρομή εδρεύει η ουσία του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης αποδείξαμε ότι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης. Ακόμη και τώρα, την ώρα που γιορτάζουμε, ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος. Όμως ουδέποτε υπήρξα περισσότερο αισιόδοξος για το μέλλον της πόλης μας και τη βελτίωση της ζωής μας όσο απόψε. Αυτή είναι η πρώτη νίκη σε μια σειρά από πολλές που θα ακολουθήσουν. Δεσμεύτηκα και δεσμεύομαι γι’ αυτό. Συγχαίρω όλους τους συνυποψήφιους για όσα πέτυχαν και προσδοκώ να συνεργαστώ μαζί τους άμεσα και γόνιμα. Έχουμε πολλή δουλειά. Ευχαριστώ όλους όσοι στήριξαν αυτό τον αγώνα. Ευχαριστώ την οικογένειά μου, τους συνεργάτες μου, τους εθελοντές μας, τις πολιτικές δυνάμεις που συμμάχησαν με την ‘Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη’, τους ανθρώπους που απέρριψαν εμπράκτως την απάθεια και το μηδενισμό. Τους πολίτες που διεκδίκησαν τη μεγάλη ανατροπή. Χωρίς την αμέριστη υποστήριξή τους δε θα γιορτάζαμε απόψε εδώ, όλοι μαζί. Στους Θεσσαλονικείς που δεν έχω κερδίσει ακόμα την υποστήριξή τους θέλω να πω: Μπορεί οι αφετηρίες μας να είναι διαφορετικές, αλλά οι δρόμοι μας θα συναντηθούν. Ξέρω ότι όλοι αγαπάμε τη Θεσσαλονίκη και θα αγωνιστούμε για το καλύτερο. Σε εκείνους που θέλουν να υπονομεύσουν την πόλη μας υπόσχομαι να μην τα καταφέρουν. Σε όσους επιθυμούν την πρόοδο και την εξωστρέφεια δεσμεύομαι να σταθώ στο πλάι τους, να συνεργαστώ, να βρω λύσεις για τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Δεσμεύομαι να είμαι παρών στο κοινό παρόν μας και μπροστάρης στο μέλλον μας. Δεσμεύομαι να δικαιώσω την εμπιστοσύνη σας και να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις στην ελπίδα που έχουμε για την πόλη μας. Δεσμεύομαι να είμαι για τη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος που δεν είχε όλα αυτά τα χρόνια. Δήμαρχος για όλους. Σας ευχαριστώ και σας καλώ στην κοινή μας προσπάθεια. Μας περιμένει πολλή δουλειά».

20.000 λιγότεροι στις κάλπες!
Μόνον 46 στους 100 δημότες της Θεσσαλονίκης προσήλθαν χθες στις κάλπες, ενώ την προηγούμενη Κυριακή είχαν φτάσει τους 54. Συνολικά για τον κεντρικό δήμο της πόλης ψήφισαν 20.000 πολίτες λιγότεροι σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Ο Γιάννης Μπουτάρης πέτυχε την ανατροπή και τη νίκη συγκεντρώνοντας 10.300 ψήφους περισσότερες από την προηγούμενη Κυριακή. Από πού τις μάζεψε; Από μία πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων ο εκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης φαίνεται πως πήρε το σύνολο των 4.284 ψηφοφόρων της παράταξης του Χρήστου Μάτη «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη». Κέρδη ο Γιάννης Μπουτάρης είναι βέβαιο ότι είχε τόσο από ψηφοφόρους της παράταξης του Στέλιου Παπαθεμελή όσο και από τη «Θεσσαλονίκη, Ανοιχτή Πόλη» του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη. Κέρδη που αθροιστικά πρέπει να ξεπέρασαν τις 5.500 ψήφους. Από την άλλη ο Κώστας Γκιουλέκας έχασε, γιατί μεταξύ των δύο Κυριακών κέρδισε μόνον 4.606 ψήφους. Ο χαμένος των εκλογών είχε καθαρά κέρδη από τους 4.284 ψηφοφόρους της παράταξης του Μάκη Στεργίου. Στην αποχή και στο λευκό -που ήταν αυξημένο κατά 100%- φαίνεται πως στράφηκαν το σύνολο των δυνάμεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οριακά οι περισσότεροι ψηφοφόροι της παράταξης του Στέλιου Παπαθεμελή και της «Θεσσαλονίκη, Ανοιχτή Πόλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες