Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Τα πρώτα βήματα της νέας δημοτικής αρχής

Του Νίκου Ηλιάδη, Θεσσαλονίκη, 22.11.10
Τα μέλη του νέου δημοτικού συμβουλίου
 Οι πρώτοι σχεδιασμοί για τα επόμενα βήματα της νέας δημοτικής αρχής, καθώς και για τη διάταξη των στελεχών της δημοτικής ομάδας του Γιάννη Μπουτάρη έγιναν σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών της «Πρωτοβουλίας». Τα θέματα τα οποία κυριάρχησαν ήταν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο διάστημα έως την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής αλλά και η στελέχωση των βασικών οργάνων της διοίκησης. Σήμερα, στις 2 μετά το μεσημέρι (στο «Μεζόν Κριστάλ» κατά πάσα πιθανότητα, αφού ο τόπος δεν είχε οριστεί ώς αργά χθες το βράδυ), ο Κώστας Γκιουλέκας θα μιλήσει στα εκλεγμένα και μη εκλεγμένα μέλη του συνδυασμού του. Αυτή θα είναι η πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την οριακή ήττα που υπέστη ο συνδυασμός του στο δήμο Θεσσαλονίκης.


  Όσον αφορά το πρώτο θέμα, αποφασίστηκε να δοθεί έμφαση στην οικονομική κατάσταση του δήμου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπουτάρης έχει θορυβηθεί από την εικόνα που έχει σχηματίσει έως τώρα για τα δημοτικά χρέη και αποφάσισε να κινηθεί αστραπιαία αρχής γενομένης από σήμερα. Η ανησυχία των στελεχών της «Πρωτοβουλίας» εντάθηκε μετά την επίσκεψη που έκαναν στη Θ’ ΔΟΥ την Παρασκευή οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Ανδρέας Κουράκης. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το χρέος του δήμου προς την εφορία ανέρχεται σε περίπου 22,5 εκατομμύρια ευρώ και όχι 7,2 εκατ. που τους είχε πει δύο ημέρες νωρίτερα ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Όπως τους εξήγησαν τα στελέχη της ΔΟΥ, τα 7,2 εκατ. είναι το πρωτογενές χρέος, το οποίο με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις έφτασε στα 22,5.

Επιστολή προς Παπαγεωργόπουλο
Κατόπιν αυτού αποφασίστηκε να σταλεί σήμερα επιστολή προς τον απερχόμενο δήμαρχο, διά της οποίας να ζητείται να τους δοθούν εγγράφως όλα τα στοιχεία αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του δήμου και ειδικότερα για τις οφειλές προς οργανισμούς, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Μάλιστα δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα ο κ. Μπουτάρης να παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου, για να θέσει τον απερχόμενο δήμαρχο προ των ευθυνών του. Από τον κ. Παπαγεωργόπουλο θα ζητείται επίσης να γίνουν συναντήσεις των απερχόμενων αντιδημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου με στελέχη της «Πρωτοβουλίας», για να υπάρξει πλήρης αποτύπωση των δεδομένων σε κρίσιμους τομείς, όπως η καθαριότητα, τα έργα κ.ά.

Επιστολή και προς τον υπουργό
Ειδικότερα για το θέμα των χρεών προς την εφορία μέσα στο Σαββατοκύριακο τα στελέχη της «Πρωτοβουλίας» επικοινώνησαν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ζήτησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης του δήμου στο μέτρο της περαίωσης, ώστε να πληρωθούν στη Θ’ ΔΟΥ μόνον τα 7,2 εκατ. ευρώ κατόπιν διακανονισμού. Το αίτημα αυτό θα υποβληθεί πιθανότατα και εγγράφως διά επιστολής προς τον υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει σύμφωνα με πληροφορίες και από την πλευρά Παπαγεωργόπουλου. Προς τούτο μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής δεσμεύτηκε ποσό περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, για να χρησιμοποιηθεί ως προκαταβολή (το 20% των 7,2 εκατ.) στη Θ’ ΔΟΥ, στην περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα για ένταξη στο μέτρο της περαίωσης.
Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης και θέματα που αφορούν τις αλλαγές που θα γίνουν στον τρόπο λειτουργίας του δήμου, είτε αυτές υπαγορεύονται από τον «Καλλικράτη» είτε απορρέουν από τη διαφορετική φιλοσοφία της νέας δημοτικής αρχής. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστούν αναδιαρθρώσεις σε αρκετές διευθύνσεις, υπηρεσίες και στις αντιδημαρχίες, μετατάξεις προσωπικού κ.ά. «Όλα θα γίνουν από την αρχή», δήλωσε χθες το βράδυ στη «Θ» στέλεχος της «Πρωτοβουλίας».

Οι πρώτες σκέψεις για τις αντιδημαρχίες
Ένα από τα θέματα τα οποία απασχόλησαν τη χθεσινοβραδινή συνάντηση της «τρόικας» της «Πρωτοβουλίας» ήταν και αυτό της στελέχωσης των νέων οργάνων του δήμου. Τελικές αποφάσεις επ’ αυτών θα ληφθούν σε περίπου δεκαπέντε ημέρες, ωστόσο χθες ακούστηκαν κάποιες πρώτες σκέψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ειπώθηκε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν στελέχη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την «Πρωτοβουλία» «σε ένδειξη σεβασμού και τιμής». Με βάση όσα ειπώθηκαν χθες βράδυ απολύτως βέβαιη θεωρείται η εκλογή του Παναγιώτη Αβραμόπουλου στη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Βέβαιος είναι και ο ορισμός του Ανδρέα Κουράκη στην πολύ σημαντική αντιδημαρχία Αρχιτεκτονικού, στην οποία ενδέχεται να υπαχθούν και τα δημοτικά έργα. Περίπου βέβαιη θεωρείται η ανάθεση της αντιδημαρχίας Οικονομικών και του ελέγχου των προμηθειών στον Χασδάι Καπόν, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής και της Οικονομικής Επιτροπής, που αντικαθιστά πλέον τη Δημαρχιακή. Για τη θέση αυτή εξετάζεται και η περίπτωση του Θανάση Παππά. Θέση αντιδημάρχου σχετιζόμενη με τον αθλητισμό και την παιδεία θα καταλάβει πιθανότατα ο Γιώργος Γεράκης, εκ των προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Για την αντιδημαρχία Καθαριότητας εξετάζεται η περίπτωση του Λάζαρου Ζαχαριάδη ως έχοντος διοικητική εμπειρία και γνώστη του αντικειμένου. Για τον πολιτισμό παίζουν τα ονόματα του Σπύρου Πέγκα και της Έλλης Χρυσίδου, για την κυκλοφορία του Γιώργου Δημαρέλου, το περιβάλλον-πράσινο του Στάθη Αβραμίδη ή του Θανάση Παππά και για την κοινωνική πολιτική της πρώτης σε σταυρούς Μαρίας Πασχαλίδου. Στα υπό αξιοποίηση στελέχη είναι και οι Κώστας Ζέρβας και Δήμητρα Αγκαθίδου.

Ο γενικός γραμματέας
Ξεχωριστή συζήτηση έγινε για το θέμα του γενικού γραμματέα του δήμου. «Πρέπει να είναι πρόσωπο με πολύ καλή γνώση οικονομικών και δημόσιας διοίκησης, με διοικητικές ικανότητες αλλά και καλή χημεία με το νέο δήμαρχο», έλεγε στέλεχος της «Πρωτοβουλίας». Κάποιες προτάσεις για τη θέση του γενικού έγιναν χθες, ωστόσο δεν αποκλείστηκε και το ενδεχόμενο επιλογής μέσω ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος.
Όσον αφορά τη σύνθεση της νέας 29μελούς δημοτικής ομάδας, σε αυτήν συμμετέχουν 17 άνδρες και 12 γυναίκες. Έξι έχουν διατελέσει δημοτικοί σύμβουλοι και ένας (Αβραμίδης) νομαρχιακός σύμβουλος. Ενταγμένοι στο ΠΑΣΟΚ είναι περίπου δέκα, στη Δημοκρατική Αριστερά δύο (Κουράκης, Χρυσίδου) και ένας (Αβραμίδης) είναι προσκείμενος στην Ντόρα Μπακογιάννη.


Κ. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ Γκρίνιες και αλληλοκαρφώματα έφερε η ήττα

Σήμερα, στις 2 μετά το μεσημέρι (στο «Μεζόν Κριστάλ» κατά πάσα πιθανότητα, αφού ο τόπος δεν είχε οριστεί ώς αργά χθες το βράδυ), ο Κώστας Γκιουλέκας θα μιλήσει στα εκλεγμένα και μη εκλεγμένα μέλη του συνδυασμού του. Αυτή θα είναι η πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την οριακή ήττα που υπέστη ο συνδυασμός του στο δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Κ. Γκιουλέκας αναμένεται να ευχαριστήσει όλους τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους του, ενώ θα ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του. Επίσης εκτιμάται ότι θα κάνει και μία πρώτη προσέγγιση στα αίτια της ήττας, ένα θέμα που από την προηγούμενη Κυριακή κυριαρχεί στο «γαλάζιο» στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης και το διχάζει…
Ο βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης φέρεται αποφασισμένος να καταθέσει στο πρωτοδικείο αίτημα για έλεγχο των ψηφοδελτίων, κυρίως των άκυρων, προκειμένου να εκτιμηθεί αν θα προχωρήσει σε ένσταση ζητώντας επανακαταμέτρηση των ψήφων. Συνεργάτες του δεν κρύβουν την πικρία που νιώθει για το άδειασμα που του επιφύλαξαν η τοπική ηγεσία της ΝΔ και ο Π. Ψωμιάδης, σπεύδοντας να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του β’ γύρου των εκλογών, όταν ο ίδιος από την πρώτη στιγμή το αμφισβήτησε θέτοντας θέμα επανελέγχου. «Στη Μητροπολίτου Ιωσήφ μιλάνε για ήττα, ενώ ο Ψωμιάδης έσπευσε την επομένη των εκλογών να συγχαρεί τον Γιάννη Μπουτάρη», είπε χαρακτηριστικά στη «Θ» στέλεχος του συνδυασμού του Κ. Γκιουλέκα.

Λίγο τα λόγια του παπά...
Σε ό,τι αφορά τα αίτια της ήττας, ο Κώστας Γκιουλέκας και τα στελέχη της Μητροπολίτου Ιωσήφ συμφωνούν σε μία βασική αιτία και διαφωνούν στις άλλες. Ταύτιση υπάρχει ως προς το ότι ο «γαλάζιος» συνδυασμός εισέπραξε τη μεγάλη φθορά του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και δεν μπόρεσε να περάσει επιτυχώς το μήνυμα ότι η «Ομάδα Δημιουργίας» δεν αποτελεί συνέχεια της σημερινής διοίκησης του δήμου. «Υποτιμήσαμε τη δυναμική που αναπτύχθηκε σε σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης για αλλαγή στον κεντρικό δήμο μετά 24 χρόνια δικών μας διοικήσεων», παραδέχεται κατόπιν αποτελεσμάτων τοπικό στέλεχος της ΝΔ και δεν κρύβει ότι μέχρι την ύστατη ώρα ουδείς ανέμενε ότι ο δήμος θα κρινόταν για λίγες εκατοντάδες ψήφους και μάλιστα υπέρ του αντίπαλου συνδυασμού. Το ίδιο πρόσωπο εκτιμά ότι ο «καβγάς» του Γιάννη Μπουτάρη με το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και η φράση του κ. Άνθιμου ότι, «όσο ζω, δημαρχία δεν θα δεις», ήταν καθοριστικά και λειτούργησαν υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μπουτάρη. Όπως εξηγεί, «έθεσε διλήμματα του τύπου ‘συντήρηση ή πρόοδος’, ‘συνέχεια ή αλλαγή σελίδας’ και έστειλε στις κάλπες ψηφοφόρους της Αριστεράς, που σε άλλη περίπτωση πιθανόν θα απείχαν, αλλά και μερίδα κεντροδεξιών και φιλελεύθερων ψηφοφόρων, που διαφωνούν με την ανάμειξη του μητροπολίτη στα πολιτικά πράγματα».

...λίγο ο Βασίλης
Οι ηλεκτρισμένες σχέσεις του Κώστα Γκιουλέκα με τον απερχόμενο δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο αλλά και με τους Σωτήρη Καπετανόπουλο και Θόδωρο Αθανάσαρο εκτιμάται ότι του στέρησαν κρίσιμες ψήφους. «Ή έπρεπε να κάνει ολοκληρωτική ρήξη με την παράταξη Παπαγεωργόπουλου και να μη βάλει κανέναν εν ενεργεία δημοτικό σύμβουλο στο ψηφοδέλτιό του ή να εντάξει όλους όσοι ήθελαν να επανεκλεγούν. Συμπεριλαμβάνοντας τους περισσότερους και αφήνοντας απ’ έξω δύο-τρεις στενούς συνεργάτες του Β. Παπαγεωργόπουλου είναι σαν να τους λες ‘εσείς είσαστε οι διεφθαρμένοι’. Οπότε γιατί να σε στηρίξουν αυτά τα πρόσωπα;», σχολίασε χαρακτηριστικά το τοπικό στέλεχος της ΝΔ, αναφερόμενο και στη δημόσια διαφοροποίηση του Σωτήρη Καπετανόπουλου και στη στάση του απερχόμενου δημάρχου. Τέλος στη Μητροπολίτου Ιωσήφ αφήνουν αιχμές και για το ότι ο Κ. Γκιουλέκας απέκλεισε τον κομματικό μηχανισμό από την προεκλογική εκστρατεία του, δουλεύοντας με μία κλειστή ομάδα επικοινωνιολόγων, συγγενικών προσώπων και φίλων του, καθώς και για την τακτική που ακολούθησε την τελευταία εβδομάδα.

6 «Αναγέννηση» και 7 «Ομάδα»
Ο Κώστας Γκιουλέκας δηλώνει ότι θα είναι παρών στο νέο δημοτικό συμβούλιο, ενώ τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν ότι στο πλευρό του θα έχει έξι στελέχη της «Αναγέννησης» του Β. Παπαγεωργόπουλου και συγκεκριμένα τους αντιδημάρχους Καθαριότητας Κ. Καζαντζίδη, Πολιτισμού Β. Γάκη και Αρχιτεκτονικού Β. Καρακωστάνογλου, τους πρώην αντιδημάρχους Χ. Αηδονόπουλο και Λ. Κολοβού και τη δημοτική σύμβουλο Χρ. Γιαταγάνα. Από τους «γόνους» που συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό του στα δημοτικά έδρανα θα καθίσουν η Ανθή Σαλαγκούδη, κόρη του πρώην υπουργού, και ο Γιώργος Ασπασίδης, γιος του δημοτικού συμβούλου, ενώ την «Ομάδα Δημιουργίας» συμπληρώνουν η απερχόμενη δήμαρχος Τριανδρίας Π. Δρίτσα, η Άννα Ευθυμίου, ο Θεόφιλος Πατέλης και ο Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος. Από τις δεκατρείς έδρες που θα έχει ο «γαλάζιος» συνδυασμός στο νέο δημοτικό συμβούλιο οι δύο θα είναι από την πρώτη δημοτική κοινότητα, μία από τη δεύτερη, μία από την τρίτη, τρεις από την τέταρτη και έξι από την πέμπτη, μία εκ των οποίων θα καταλάβει ο επικεφαλής του.
ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ


Το νέο δημοτικό συμβούλιο
Στο νέο 49μελές δημοτικό συμβούλιο συμμετέχουν 21 άνδρες και 18 γυναίκες. Προηγούμενη εμπειρία στην αυτοδιοίκηση έχουν δεκαέξι μέλη του, εκ των οποίων δεκατρία διετέλεσαν ξανά δημοτικοί σύμβουλοι Θεσσαλονίκης, η Πολυξένη Δρίτσα είναι ακόμη δήμαρχος Τριανδρίας, ο Χρήστος Μάτης υπήρξε δημοτικός σύμβουλος Αγίου Παύλου και ο Στάθης Αβραμίδης είναι μέλος του απερχόμενου νομαρχιακού συμβουλίου.

«Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη»
1.
Μαρία Πασχαλίδου (2.718 σταυροί, 4η Δ. Κοινότητα)
2. Παναγιώτης Αβραμόπουλος (2.649, 5η Δ. Κοινότητα)
3. Γιώργος Γεράκης (2.081, 3η Δ. Κοινότητα)
4. Ανδρέας Κουράκης (2.063, 5η Δ. Κοινότητα)
5. Στεφανία Τανιμανίδου (1.928, 5η Δ. Κοινότητα)
6. Έλλη Χρυσίδου (1.899, 1η Δ. Κοινότητα)
7. Μαρία Σταυρίδου (1.807, 5η Δ. Κοινότητα)
8. Δήμητρα Αγκαθίδου (1.683, 4η Δ. Κοινότητα)
9. Άννα Αγγελίδου Πολυχρονιάδου (1.676, 5η Δ. Κοινότητα)
10. Σοφία Ασλανίδου (1.610, 5η Δ. Κοινότητα)
11. Στάθης Αβραμίδης (1.551, 1η Δ. Κοινότητα)
12. Λάζαρος Ζαχαριάδης (1.453, 4η Δ. Κοινότητα)
13. Χασδάι Καπόν (1.432, 1η Δ. Κοινότητα)
14. Μαρία Ακριτίδου Γιαννουλοπούλου (1.392, 5η Δ. Κοινότητα)
15. Κώστας Ζέρβας (1.363, 4η Δ. Κοινότητα)
16. Θεοδώρα Λειψιστινού (1.329, 4η Δ. Κοινότητα)
17. Καλυψώ Γούλα (1.309, 5η Δ. Κοινότητα)
18. Στέλιος Κανάκης (1.297, 4η Δ. Κοινότητα)
19. Θανάσης Παππάς (1.295, 3η Δ. Κοινότητα)
20. Σάσα Λαδά (1.246, 5η Δ. Κοινότητα)
21. Γιώργος Αρβανίτης (1.219, 4η Δ. Κοινότητα)
22. Γιώργος Δημαρέλος (1.201, 1η Δ. Κοινότητα)
23. Αλέξανδρος Άγιος (1.126, 4η Δ. Κοινότητα)
24. Σπύρος Πέγκας (1.111, 1η Δ. Κοινότητα)
25. Κυβέλη Ρουμελιώτη (931, 2η Δ. Κοινότητα)
26. Αντώνης Καρούμπης (905, Τριανδρία)
27. Λευτέρης Κιοσέογλου (887, 2η Δ. Κοινότητα)
28. Χρήστος Ελευθεριάδης (785, 2η Δ. Κοινότητα)
29. Θέμης Σεβαστιάδης (558, 2η Δ. Κοινότητα)

«Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη»
1.
Κώστας Γκιουλέκας (χωρίς σταυρό, 5η Δ. Κοινότητα)
2. Κώστας Καζαντζίδης (4.463 σταυροί, 5η Δ. Κοινότητα)
3. Χαράλαμπος Αηδονόπουλος (3.839, 1η Δ. Κοινότητα)
4. Βασίλης Γάκης (3.741, 1η Δ. Κοινότητα)
5. Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου (3.245, 5η Δ. Κοινότητα)
6. Λίτσα Κολοβού-Πολύζου (3.232, 5η Δ. Κοινότητα)
7. Άννα Ευθυμίου (2.817, 5η Δ. Κοινότητα)
8. Πολυξένη Δρίτσα (2.649, 4η Δ. Κοινότητα)
9. Ανθή Σαλαγκούδη (2.605, 5η Δ. Κοινότητα)
10. Γιώργος Ασπασίδης (2.330, 4η Δ. Κοινότητα)
11. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος (2.271, 4η Δ. Κοινότητα)
12. Χρυσούλα Γιαταγάνα (1.838, 2η Δ. Κοινότητα)
13. Θεόφιλος Πατέλης (1.194, 3η Δ. Κοινότητα)

«Λαϊκή Συσπείρωση»
1
. Σωτήρης Ζαριανόπουλος (χωρίς σταυρό, 5η Δ. Κοινότητα)
2. Μιχάλης Κωνσταντινίδης (996, 4η Δ. Κοινότητα)

«Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα Θεσσαλονικέων»
1
. Στέλιος Παπαθεμελής (χωρίς σταυρό, 5η Δ. Κοινότητα)
2. Ελένη Τζιούτζια (241, 4η Δ. Κοινότητα)

«Θεσσαλονίκη, Ανοιχτή Πόλη»
1
. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (χωρίς σταυρό, 5η Δ. Κοινότητα)

«Εξουσία Πολιτών»
1.
Αρμόδιος (Μάκης) Στεργίου (χωρίς σταυρό, 5η Δ. Κοινότητα)

«Ενεργοί Πολίτες, Οικολογία στην Πράξη»
1
. Χρήστος Μάτης (χωρίς σταυρό, 5η Δ. Κοινότητα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες