Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Επίθεση-συγκάλυψη

 Του Κώστα Κάρη, Αυγή, 30.11.10
Όσοι διατηρούν την ψυχραιμία τους και θέλουν να βλέπουν πίσω από τις ρητορείες διερωτώνται ακόμη ποιοι ήταν οι λόγοι της επίθεσης κατά του Φώτη Κουβέλη από τη διεύθυνση της "Αυγής" πρώτα, και στη συνέχεια από τον Αλ. Τσίπρα, δύο φορές, στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ.
Ότι κατάφωρα και προκλητικά διαστρεβλώθηκε η θέση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς έναντι του Μνημονίου όλοι - και όσοι δεν το γνώριζαν - το κατάλαβαν. Γιατί, όμως, χρειάζονταν η παραποίηση, αν ειλικρινής στόχος της ηγεσίας του ΣΥΝ ήταν η δημιουργία αντιμνημονιακού μετώπου, στο οποίο - υποτίθεται - προσκαλείται και ο Φώτης Κουβέλης;

Αναμφίβολα παίζει ρόλο η παλαιά (καταστροφική) παράδοση του κομμουνιστικού κινήματος να παραποιείται η πραγματικότητα για να ταιριάζει στη “γραμμή”. Να ενισχύονται οι διαιρέσεις και οι συγκρούσεις, ακόμη και με ψευδή επιχειρηματολογία, γιατί μόνον έτσι “ξεκαθαρίζουν οι γραμμές”. Έτσι, οι (δήθεν) ενωτικές προτάσεις μετατρέπονται σε μοχλούς σύγκρουσης και συμβάλλουν μόνον στην πρόσκαιρη επικοινωνιακή επιβίωση όσων τις απαγγέλλουν.
Δεν αρκεί, όμως, η μεθοδολογία και ο τρόπος σκέψης από το παρελθόν για να εξηγήσουμε αυτή τη συντονισμένη επίθεση. Καθοριστικό ρόλο παίζουν οι σημερινές εσωτερικές συγκρούσεις στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, η αμφισβήτηση της ηγεσίας Τσίπρα. Και κυρίως η ανάγκη να συγκαλυφθεί η αποτυχία της κεντρικής προεκλογικής επιλογής της ηγεσίας, το αντιμνημονιακό μέτωπο. Και να μειωθεί η σημασία, τα πολιτικά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών επιλογών της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Η πολιτική του αντιμνημονιακού δημοψηφίσματος προβλήθηκε -ηθελημένα, δυστυχώς- ταυτισμένη με το σύνθημα της Ν.Δ. Την (υπερ) πολιτικοποίηση των εκλογών και ψήφο κατά του Μνημονίου ζήτησαν Σαμαράς και Τσίπρας. Οι εκλογείς δεν στήριξαν αυτή τη γραμμή, κυρίως στον β' γύρο - κάπως ωφελημένη βγήκε στον α' γύρο η Ν.Δ., μόνον ... Και αυτό συνέβη όχι γιατί ο κόσμος είναι με το Μνημόνιο και με την κυβερνητική πολιτική. Ακριβώς επειδή ο κόσμος είναι αντίθετος, δεν αναζητούν οι περισσότεροι μια “δήλωση πίστεως κατά” του Μνημονίου, αλλά την πολιτική διέξοδο, την εναλλακτική λύση.
Αυτή την αποτυχία επιχειρεί να συγκαλύψει η επίθεση κατά Κουβέλη. Θα συνεχίσουμε τη Πέμπτη, λόγω της αυριανής απεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες