Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Θεόφιλου Σιχλετίδη, Θεσσαλονίκη, 29.11.10
Πιο κοντά από ποτέ στους οριστικούς τίτλους τέλους βρίσκεται η ιστορία του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) έπειτα από επτά χρόνια πολυτάραχης πολιτικής ζωής, μεγάλων και θλιβερών στιγμών, όπως η δημοσκοπική άνοιξη του 2008 και η χωρίς φραγμούς αντιπαράθεση του Αλέκου Αλαβάνου με τον Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα. Ήδη από το καλοκαίρι από το τρένο του συμμαχικού σχήματος της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς κατέβηκαν τέσσερις βουλευτές (Κουβέλης, Λεβέντης, Τσούκαλης και Ψαριανός) και μερικές εκατοντάδες στελέχη και μέλη του ΣΥΝ, που υπό τον Φώτη Κουβέλη συγκρότησαν το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Το δεύτερο σχίσμα επισήμως, μιας και ήταν σε εξέλιξη από τον περσινό Νοέμβριο, ήρθε το Σεπτέμβριο, με τον Αλέκο Αλαβάνο, τέσσερις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ (ΚΟΕ, ΔΕΑ, ΚΕΔΑ και ΑΠΟ) και αρκετά ανένταχτα στελέχη να κατεβάζουν το δικό τους ψηφοδέλτιο στην περιφέρεια της Αττικής. Πέντε συνιστώσες (ΑΚΟΑ, ΡΟΖΑ, ΞΕΚΙΝΗΜΑ, ΚΟΚΚΙΝΟ, ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ) και πολλοί ανένταχτοι, μεταξύ αυτών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Βασίλης Μουλόπουλος, έχουν συγκροτήσει την «ΑΝΑΣΑ», έναν μεσαίο χώρο στο συμμαχικό σχήμα, που βρίσκεται πάντως πιο κοντά στην ηγεσία του ΣΥΝ και δεν έχει σχέσεις με τον Αλέκο Αλαβάνο. Η «ΑΝΑΣΑ» θέλει την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ με δημοκρατική εμβάθυνση και την εξέλιξή του σε ενιαίο κόμμα που θα ανήκει στα μέλη του. Πάντως παρά την αναστολή της λειτουργίας της κεντρικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό στρατηγών για ένα μικρό στράτευμα και τους αμέτρητους πολιτικούς αυτοπυροβολισμούς, υπάρχουν ακόμη κάποιοι -έστω λίγοι- που πιστεύουν ότι τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν απρόβλεπτα θετικά για την ενότητα των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Σε τεντωμένο σκοινί
Ακόμη μία ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με πολύ συγκεκριμένους όρους, σε βαθμό που την καθιστούν μη ευκαιρία, φαίνεται πως θα δώσει ο ΣΥΝ. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της Κουμουνδούρου, που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο, δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στις επόμενες ημέρες η ηγεσία του κόμματος θα προχωρήσει σε επαφές -μάλλον διμερείς- με τις άλλες συνιστώσες του συμμαχικού σχήματος, ώστε σε νέα συνεδρίαση της ΚΠΕ να φέρει μία ολοκληρωμένη πρόταση. Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ με όλες τις δυνάμεις μέσα στην προσπάθεια, από μηδενική βάση, εκτίμησε όμως ότι πιο πιθανή, εξαιτίας της στάσης του «Μετώπου», είναι η δημιουργία ενός νέου συμμαχικού σχήματος, στο οποίο θα μπορέσουν να ενταχθούν νέες συνιστώσες, προφανώς από το σοσιαλιστικό χώρο, και κάποιες από τις παλιές θα επιλέξουν να μη συμμετάσχουν. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σκοινί: Η πλειοψηφία της ΚΠΕ («Αριστερή Ενότητα») τον στηρίζει μεν, αλλά στο εσωτερικό της υπάρχει πανσπερμία απόψεων για το «ΣΥΡΙΖΑ 2». Στο χώρο της μειοψηφίας το «Αριστερό Ρεύμα» με κείμενο απόφασης, που μπήκε χθες σε ψηφοφορία αντιπαραθετικά σε αυτό της πλειοψηφίας, ανέλαβε πλέον και επίσημα το ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να θέτει θέμα αναπροσανατολισμού του κόμματος απέναντι τόσο στην ΟΝΕ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το ζήτημα -που φέρνει πιο κοντά το σκληρό πυρήνα του «Αριστερού Ρεύματος» με την πλευρά του «Μετώπου»- είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει το ΣΥΝ ακόμη και σε διαρκές συνέδριο μέσα στους επόμενους μήνες. 
Το ανοιχτό πολιτικό σχέδιο του Αλέκου
Όχι κόμμα αλλά Ανοιχτό Πολιτικό Σχέδιο… Η απόφαση της παναττικής συνέλευσης, το Σάββατο, του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής» προκάλεσε περισσότερες απορίες από όσες έλυσε για το πού το πάει ο Αλέκος Αλαβάνος. Πολλοί υποστηρικτές του, παρά το κακό αποτέλεσμα στην περιφέρεια της Αττικής, περίμεναν ότι θα προχωρούσε στη δημιουργία νέου κόμματος και ότι οι οργανώσεις που τον ακολουθούν θα κατέβαιναν οριστικά από το τρένο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο είδαν μία απόφαση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παραμονής στο ΣΥΡΙΖΑ, με το «Μέτωπο» σε ρόλο μίας μεγάλης συνιστώσας να διεκδικεί συλλογική ηγεσία και να επιμένει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να έχει μόνος του τη θέση «νούμερο ένα». Το «Μέτωπο» τελικά δείχνει -μπορεί μόνο να το δείχνει- πως θέλει να δώσει και αυτό ακόμη μία ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ και προτείνει να πραγματοποιηθεί η 4η πανελλαδική του συμμαχικού σχήματος μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, για να παρθούν εκεί οι τελικές αποφάσεις στη βάση της αρχής «ένα μέλος, μία ψήφος». Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο, καθώς με άλλο σκεπτικό το «ένα μέλος, μία ψήφος» έχει υποστηρικτές και στην εσωκομματική πλειοψηφία του ΣΥΝ. Πάντως άμεσα θα αρχίσουν πανελλαδικά οι διεργασίες για τη συγκρότηση οργανώσεων του «Μετώπου» και την ανάπτυξη επαφών με το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Ο υπεύθυνος Φώτης Κουβέλης
Ούτε με την κυβέρνηση ούτε και με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Σε αυτό κατέληξε χθες η Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς. Έξω πάντως από την αίθουσα όπου συνεδρίαζαν τα στελέχη του κόμματος του Φώτη Κουβέλη κυριαρχούσαν οι συζητήσεις για τις εξελίξεις στο ΣΥΝ, καθώς και το αίμα νερό δεν γίνεται και τα ταραχώδη εσωκομματικά της Κουμουνδούρου παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την, προς το παρόν, ήρεμη εσωκομματική ζωή της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τόσο ο Φώτης Κουβέλης όσο και τα άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος -που από σήμερα μπαίνει σε προσυνεδριακή τροχιά- με τις ομιλίες τους έκοψαν κάθε γέφυρα με τους πρώην συντρόφους τους στο ΣΥΝ. Απαντώντας στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα -που έβαλε τη Δημοκρατική Αριστερά στο κάδρο των «προθύμων» της κυβέρνησης- ο Φώτης Κουβέλης τόνισε πως το κόμμα του δεν εντάσσεται στη συμμαχία των «προθύμων» που θέλουν η χώρα να καταστραφεί. Επανέλαβε πολλές φορές ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα επιμείνει στην υπεύθυνη στάση απέναντι στην κρίση: «Είμαστε η υπεύθυνη αριστερή δημοκρατική δύναμη που αγωνίζεται, για να σωθεί η χώρα και να υπάρξουν οι πολιτικές που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση… Η πολιτική της κυβέρνησης έχει πάρα πολλά αδιέξοδα. Αλλά αδιέξοδα έχει και η πολιτική των άλλων που κάνουν αντιπολίτευση χωρίς θέσεις και προτάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά το αύριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Φώτης Κουβέλης επιμένει ότι το κόμμα του έχει ήδη πάρει το διαβατήριο για την είσοδο στην επόμενη Βουλή.

2 σχόλια:

ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Οι ετερόκλητες απόψεις που αντιμάχονται, δεν συνθέτουν, δεν συναθροίζονται και δεν συνιστούν κόμμα, ως γνωστόν.
Άλλωστε, ήταν αναμενόμενες και προβλέψιμες οι εξελίξεις.

Ανώνυμος είπε...

Παρ'όλα αυτά θα τα... 'βρούνε'!!
Τους ενώνει η..... 'μαρμίτα', δηλαδή η κρατική επιχορήγηση, οι αποσπάσεις του πολιτικού και ανεπάγγελτου προσωπικού, οι υπερωρίες τους, των 800 και 900 ευρώ,οι συμφωνίες τους για μισθούς βουλευτών σε προέδρους επιτροπών, οι συμφωνίες για τα βουλευτιλίκια, η 'επαγγελματική αβεβαιότητα' των διευθυνόντων την Αυγή που ξεπέρασαν κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας και θα συνεχίσουν ακάθεκτοι να 'ρυπαίνουν' την πολιτική ζωή του τόπου με περισσότερη ένταση στο μέλλον.
Επίσης τα χρήματα της επιχορήγησης των 'συνιστωσών' που...γλυκάθηκαν. Πόσα είναι κατά γκρούπα?
Γιατί δεν δημοσιοποιούνται? Δεν είναι χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων?
Αυτή η 'συμβολαιακή αριστερά', χωρίς πολιτική βάση, μπορεί να είναι προωθητική και ανατρεπτική δύναμη για την Ελληνική κοινωνία?

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες