Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

FT: «Είναι σαν να δανείζεσαι από «καρχαρία» της Μαφίας για να ξεπληρώσεις προκαταβολικά για λεφτά που χρωστάς στην γιαγιά σου»

 
 
 
 
 
Financial Times: Eκτιμά στάση πληρωμών και αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα
ΒΗΜΑ, 22.11.10
 
Σε επικείμενη ελεγχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας αναφέρεται αρθρογράφος των «Financial Times», προβλέποντας «σφοδρή» κοινωνική αντίδραση στο δεύτερο τρίμηνο του 2011.Σύμφωνα με τον Τζον Ντίζαρντ οι στόχοι για τις δαπάνες και τα έσοδα της Ελλάδας δεν έχουν επιτευχθεί, αν και υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια για το επόμενο έτος. Ο ίδιος εκτιμά ότι η επόμενη δόση των 9 δισ. ευρώ των κεφαλαίων Ε.Ε.- ΔΝΤ θα αποδοθεί, αφού οι νέες, αναθεωρημένες υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, λαμβάνονται υπόψη ως πραγματική προσαρμογή. Ο αρθρογράφος των «Financial Times» αναφέρει πως μεταξύ των τραπεζικών και νομικών που προετοιμάζονται για την επικείμενη ελεγχόμενη στάση πληρωμών της Ελλάδας, υπάρχει ασυμφωνία όσον αφορά την χρονική στιγμή που θα γίνει αυτό. Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα εκδηλωθεί μια δραματική, «σοκαριστική» ανακοίνωση με «σφοδρή» κοινωνική αντίδραση, στο β΄τρίμηνο του 2011, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν πως αυτό θα συμβεί στο γ’ τρίμηνο του 2011.


Ο Ντίζαρντ επισημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέσα σε αυτή την περίοδο, πληρώνονται σε μεγάλο βαθμό με νέο δανεισμό από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, καθώς και με τις εκπτωτικές αγορές ομολόγων των ελληνικών τραπεζών με την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανταλλάσσει εκκρεμές χρέος που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιοργανωθεί με ευνοϊκούς όρους, με χρέος που είναι δύσκολο ή αδύνατον να αναδιοργανωθεί. «Είναι σαν να δανείζεσαι από «καρχαρία» της Μαφίας για να ξεπληρώσεις προκαταβολικά για λεφτά που χρωστάς στην γιαγιά σου», υποστηρίζει σχετικώς.


Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ντίζαρντ επισημαίνει πως αν το 80% ή 90% όλων των κατόχων ελληνικών ομολόγων συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση που χαμηλώνει την καθαρή τρέχουσα αξία του ελληνικού χρέους κατά 50%, τότε οι υπόλοιποι ομολογιούχοι θα υποχρεωθούν να αποδεχθούν τους ίδιους όρους. Αντιθέτως, όσα λαμβάνει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ η αναδιάρθρωση χρέους γίνεται πιο δύσκολη.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=368786&dt=22/11/2010#ixzz1618ajoGQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες