Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Ερίκ Καντονά: Ορµήστε στις τράπεζες και σηκώστε τις καταθέσεις σας

Γ. Κανελλόπουλος, NEA, 23.11.10
ΩΣ ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ λατρεύτηκε από τους οπαδούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ως ηθοποιός έπεισε για τις υποκριτικές του ικανότητες σηµαντικούς σκηνοθέτες µεταξύ των οποίων και ο Κεν Λόουτς. Αυτήν τη φορά, ο Ερίκ Καντονά δοκιµάζεται στον ρόλο του αντικαπιταλιστή επαναστάτη εµπνέοντας την παγκόσµια πρωτοβουλία «bank run» στόχος της οποίας είναι η κατάρρευση του τραπεζικού συστήµατος. Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 7 ∆εκεµβρίου. Την ηµέρα εκείνη, οι γάλλοι εµπνευστές της πρωτοβουλίας καλούν τους καταθέτες να σπεύσουν στις τράπεζες και να αποσύρουν οµαδικά τις καταθέσεις τους. Εως σήµερα, τέτοιου είδους συλλογικές ενέργειες έχουν σηµειωθεί µόνο σε στιγµές πανικού. Εγινε στην «κρίση της τουλίπας» που χτύπησε την Ολλανδία τον 17ο αιώνα, αλλά και στην Αργεντινή το 2001. Στη Γαλλία της συνταξιοδοτικής µεταρρύθµισης, ο Ερίκ Καντονά καλεί τους συµπατριώτες του να εφορµήσουν στις τράπεζες για να δώσουν ένα καλό µάθηµα στους τραπεζίτες. «∆εν έχει νόηµα να κατεβαίνουν τρία εκατοµµύρια άνθρωποι στον δρόµο και να διαδηλώνουν κουνώντας τα σηµαιάκια τους.

Το σύστηµα στηρίζεται στις τράπεζες. Και πώς καταστρέφονται οι τράπεζες; Εάν τις αφήσουµε χωρίς τα χρήµατά µας. Εάν τρία, δέκα εκατοµµύρια άτοµα σήκωναν τα λεφτά τους από τις τράπεζες, τα πράγµατα θα άλλαζαν», δηλώνει ο Ερίκ Καντονά µε πάθος ανάλογο µε αυτό που επεδείκνυε στα γήπεδα. Στη Γαλλία έχουν δηλώσει συµµετοχή 14.000 άτοµα.

175 στην Ελλάδα Στην Ελλάδα οι συµµετοχές φτάνουν τις 175, όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα της οµάδας στο facebook (http:// www.facebook.com/event.php?eid= 156793421024126&index=1).

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Καντονά έχει δίκιο.
Καλά έκανε και το είπε.
Εδειξε ότι δεν θα το κάνουν οι πολίτες γιατί δεν υπάρχει πίσω εναλλακτική πρόταση.
Και την πρόταση δεν θα προσπαθήσουν καν να διατυπώσουν τα κόμματα, οι πολιτικοί και οι συνδικαλιστές.
Ολοι τους φοβούνται το ελεύθερο άτομο.
Μόνο κάτι παληκάρια σαν τον Καντονά μιλάνε.
Α...ναι και οι Επικούριοι Θεσσαλονίκης. Που τα λένε εδώ και ένα χρόνο και βάλε.
Γεώργιος Καπλάνης

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες