Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Δολοφονική επίθεση σε καθηγητή, Ανακοίνωση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τον αποτροπιασμό της και την ανησυχία της για τα πρόσφατα φαινόμενα βίας στο ΑΠΘ με θύματα δύο διδάσκοντες. Τέτοιες πρακτικές βάλουν ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο, στο άσυλο και στη δημοκρατία. Η Δημοκρατική Αριστερά καλεί όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να διαφυλάξει την εσωτερική δημοκρατία και να απομονώσει τα στοιχεία που ντροπιάζουν το ελληνική πανεπιστήμιο. Είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει τους χώρους του δημόσιου Πανεπιστημίου."
Δολοφονική επίθεση σε καθηγητή ΤΕΦΑΑ
Αγγελιοφόρος, 19.11.10 
Δολοφονική επίθεση από δύο αγνώστους δέχτηκε μέσα στο γραφείο του, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, καθηγητής ΤΕΦΑΑ που τραυματίστηκε στο κεφάλι και νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Οι άγνωστοι δράστες που αναζητούνται εισέβαλαν στο γραφείο του και τον χτύπησαν στο κεφάλι με κλομπ και αιχμηρό αντικείμενο -σιδηρολοστό, επειδή όπως του έλεγαν «κόβει» τους φοιτητές.

Η βίαιη και αιματηρή επίθεση σε βάρος του καθηγητή προκάλεσε σοκ και αναστάτωση στην πανεπιστημιακή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που χαρακτηρίζει πρωτόγνωρο, πρωτοφανές αλλά και με λογικές υποκόσμου το γεγονός. Παράλληλα, η κοινότητα επαναφέρει το θέμα της φύλαξης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ιδιαίτερα για όσα από αυτά λειτουργούν εκτός του χώρου του ΑΠΘ και μακριά από την πόλη.
Στις 2.30 χτες το μεσημέρι οι δύο άγνωστοι δράστες έφτασαν με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ, στην περιοχή της Θέρμης. Σύμφωνα με τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων και τα πρώτα στοιχεία της προανάκρισης, οι δράστες που φορούσαν κράνη μοτοσικλετιστή μπήκαν στο γραφείο του 52χρονου καθηγητή Χαράλαμπου Τζορμπατζούδη. «Ημουν στο γραφείο μου και δούλευα, όταν ξαφνικά άκουσα φωνές και κλήσεις για βοήθεια. Βγήκα και είδα σε παρακείμενο γραφείο δύο άτομα που φορούσαν κράνη να χτυπούν στο κεφάλι το συνάδελφό μας με επαγγελματικό κλομπ και αιχμηρό αντικείμενο, σαν υπόλοιπο από ακόντιο. Του φώναζαν: ''Εσύ είσαι που κόβεις τους φοιτητές;''. Ορμησα επάνω τους για να σώσω το συνάδελφο και άρχισα να καλώ κι εγώ για βοήθεια, ώστε να προστρέξουν και άλλοι και να ακινητοποιήσουμε τους δράστες. Επακολούθησε συμπλοκή μαζί τους, αφού προσέτρεξαν και άλλοι συνάδελφοι, ωστόσο κατάφεραν τελικά να επιβιβαστούν στη μοτοσικλέτα τους και να διαφύγουν», είπε στον «Α» ο πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ Θέρμης, Γιώργος Δογάνης.
Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο και ο τραυματίας καθηγητής μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο. Σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου, Γ. Χριστόπουλο, ο 52χρονος φέρει θλαστικά τραύματα στο κεφάλι, έχει τις αισθήσεις του και έχει πλήρη επαφή με το περιβάλλον. Θα παραμείνει για νοσηλεία, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του.
«Λογικές υποκόσμου»
«Εκεί φτάσαμε. Να κυριαρχούν λογικές υποκόσμου στα πανεπιστήμια. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι επρόκειτο για ''συμβόλαιο εκφοβισμού''. Δυστυχώς, εμείς που λειτουργούμε εκτός του κεντρικού ''κάμπους'' του πανεπιστημίου είμαστε απροστάτευτοι. Αμέσως μετά την επίθεση και τον τραυματισμό του συναδέλφου μας καλέσαμε την Αστυνομία, η οποία δεν μπορούσε να μπει λόγω του ασύλου και έπρεπε πρώτα ο πρύτανης να στείλει τα σχετικά έγγραφα στην Αστυνομική Διεύθυνση. Διαθέτουμε μόνον τρεις φύλακες, σε 24ωρη βάση, στην κεντρική πύλη των ΤΕΦΑΑ, τα οποία έχουν έκταση 300 στρεμμάτων. Μόλις σκοτεινιάσει οι φοιτητές και ιδιαίτερα οι φοιτήτριες φοβούνται να κυκλοφορήσουν στην ίδια τους τη σχολή. Είμαστε εκτεθειμένοι, κόσμος μπαινοβγαίνει χωρίς έλεγχο και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας», είπε ο διοικητής των ΤΕΦΑΑ, Γιώργος Δογάνης, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καθηγητών του ΤΕΦΑΑ, οι δράστες ήταν εξωπανεπιστημιακοί.
To Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ
Σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ καταδίκασε την επίθεση επισημαίνοντας ότι «τέτοια γεγονότα, πρωτοφανή για την ακαδημαϊκή ζωή του Αριστοτελείου και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, προσβάλλουν όχι μόνον την αξιοπρέπεια των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και συνιστούν επίθεση και τρομοκράτηση των λειτουργών της δημόσιας εκπαίδευσης». Με αφορμή το αιματηρό περιστατικό, επανήλθε στην επικαιρότητα και αίτημα των νέων πρυτανικών αρχών προς το υπουργείο Παιδείας για ενίσχυση της δύναμης φύλαξής του με επιπλέον 120 άτομα. Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, χαρακτήρισε τη χτεσινή αιματηρή επίθεση πρωτόγνωρο και εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ τόνισε ότι η φύλαξη του Πανεπιστημίου είναι ελλιπής και «περιμένουμε από το υπουργείο την πρόσθετη κάλυψη στην οποία δεσμεύτηκε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες