Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Οι Ιρλανδοί στους δρόμους κατά της λιτότητας

Αγγελιοφόρος, 27.11.10
Μερικές χιλιάδες Ιρλανδοί ξεκίνησαν να διαδηλώνουν σήμερα το μεσημέρι στο κέντρο του Δουβλίνου κατά του προγράμματος σκληρής λιτότητας της κυβέρνησης, παράλληλα με την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ- ΔΝΤ. "Οι περικοπές του προϋπολογισμού δεν είναι απαραίτητες. Σώζουμε τις τράπεζες, όχι την Ιρλανδία. Οι τράπεζες είναι που πρέπει να υποφέρουν" δήλωσε η Μάριαν Χάμιλτον, μία 57χρονη Ιρλανδή, που φοβάται την μείωση του επιδόματος που λαμβάνει ως άτομο με ειδικές ανάγκες. "Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση. Το εισόδημά μου έχει μειωθεί κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ μέσα σε δύο χρόνια, δεν μπορώ άλλο" διαμαρτυρήθηκε ένας άλλος διαδηλωτής.

Η Garda, η ιρλανδική αστυνομία, αναμένει την συγκέντρωση περισσότερων από 50.000 διαδηλωτών.
Από την πλευρά της, η ICTU, η πρώτη συνομοσπονδία Συνδικάτων στη χώρα, η οποία διοργάνωσε την διαδήλωση αρνήθηκε να προβλέψει τον αριθμό των συμμετεχόντων.
"Συγκεντρώσαμε δύο φορές το περασμένο έτος 250.000 άτομα. Σε σύγκριση με χώρες όπως η Γαλλία και η Βρετανία, αυτό μεταφράζεται σε εκατομμύρια" δήλωσε η εκπρόσωπος της ICTU.
Από 50.000 έως 150.000 οι συμμετέχοντες στην διαδήλωση στο Δουβλίνο
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, 50.000 έως 150.000 Ιρλανδοί διαδήλωσαν στο κέντρο του Δουβλίνου σήμερα κατά του προγράμματος λιτότητας της κυβέρνησης,
Σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000 άτομα συμμετείχαν στην διαδήλωση, ενώ σύμφωνα με την ICTU, οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 150.000.
Παρά το κρύο, η κινητοποίηση ήταν σημαντική και η διαδήλωση ολοκληρώθηκε σε ειρηνικό κλίμα.
Αύριο θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup για το ζήτημα της Ιρλανδίας
Στο μεταξύ οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα συνεδριάσουν αύριο Κυριακή στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν για το σχέδιο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ιρλανδία, ανέφερε σήμερα ανώνυμη πηγή στο Παρίσι.
"Αυτές οι συναντήσεις, γύρω από ένα τραπέζι, των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup  ζητήθηκαν από την Κριστίν Λαγκάρντ", την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, καθώς αρχικά είχε συμφωνηθεί μία απλή τηλεδιάσκεψη, ανέφερε η ίδια πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες