Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ποινική δίωξη για Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά

 Tvxs
«Ως Δημοκρατική Αριστερά, συνεπείς στη θέση μας για ανταπόκριση στο αίσθημα των πολιτών για απόδοση δικαιοσύνης, αλλά συγχρόνως και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εγκαλουμένων υπουργών και υφυπουργών, προτείνουμε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των πρώην υφυπουργών κ.κ. Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό» αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Τσούκαλης.  
Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για παραπομπή ή όχι στο ειδικό δικαστήριο των πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ για την υπόθεση Βατοπεδίου. Τα μεσάνυχτα αναμένεται να αρχίσει η μυστική ψηφοφορία, από την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα απόσχει.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της προανακριτικής, Δημήτρης Τσιρώνης, τόνισε ότι η παραπομπή δεν είναι πράξη αντεκδίκησης αλλά ευθύνης και κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να μην καλύψουν αξιόποινες πράξεις για χάρη της κομματικής αλληλεγγύης.

Επίσης, προανήγγειλε ότι οι αναμενόμενες εκτιμήσεις των ακινήτων που ζήτησε η επιτροπή θα φέρουν στο φως ένα τεράστιο σκάνδαλο υποεκτίμησης των ακινήτων και υποστήριξε ότι, σε κάθε περίπτωση, η ζημία ανέρχεται τουλάχιστον στο ύψος των εκτιμήσεων του Σώματος ορκωτών εκτιμητών δηλαδή στα 110 εκ. ευρώ.
Αναμένεται να τοποθετηθούν οι κύριοι Βουλγαράκης, Δούκας, Κοντός και Μπασιάκος, ενώ ο Θόδωρος Ρουσόπουλος απέστειλε επιστολή στην επιτροπή, στην οποία αναφέρει ότι επί δυο χρόνια αποτύπωσε τα αληθινά γεγονότα, δεν έχει να προσθέσει τίποτα, και περιμένει την ανεπηρέαστη από πολιτικές σκοπιμότητες κρίση της Βουλής.
Με κατηγορίες περί «σκευωρίας στην οποία δεν πρόκειται να συμπράξει η αξιωματική αντιπολίτευση» και ενστάσεις ακυρότητας της διαδικασίας, απαντά η Νέα Δημοκρατία στην Ολομέλεια της Βουλής, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή πέντε πρώην υπουργών της στο ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για νομικούς ακροβατισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες, σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες κυρίως για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δευτερευόντως της απιστίας, καθώς δεν είχαν διατυπωθεί στο αρχικό κατηγορητήριο, πριν τη σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής.
ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισαν ότι αποδίδουν μόνο την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, σε βαθμό κακουργήματος, στους Ε. Μπασιάκο, Π. Δούκα και Αλ. Κοντό. Ενώ ο ΛΑΟΣ επέμεινε ότι και το συγκεκριμένο αδίκημα έχει παραγραφεί, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει και θα ψηφίσει κατά της παραπομπής όλων των εγκαλουμένων.
Κόντρα για τις επιστολικές ψήφους
Επιπλέον, η ΝΔ αντέδρασε στην απόφαση του Προέδρου της Βουλής να αποδεχθεί ως έγκυρες τις ψήφους δι’ επιστολής τόσο του Πρωθυπουργού όσο και βουλευτών που λείπουν στο εξωτερικό σε επίσημη αποστολή, ενώ η Ολομέλεια είχε αρχικά δεχτεί, ομόφωνα την πρόταση αυτή του κ. Πετσάλνικου.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος από την πλευρά του ζήτησε να απορριφθεί η πρόταση αυτή, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό άνθρωποι απόντες που δεν έχουν ακούσει τους εισηγητές και τους απολογούμενους να ψηφίζουν. Σε αντίστοιχη εισήγηση προχώρησε και ο Δημήτρης Σιούφας, ενώ σε αυτή τη γραμμή συντάχθηκε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, κατηγορώντας την πλειοψηφία πως «θεμελιώνει τις ενστάσεις ακυρότητας της διαδικασίας» ενώ η Ευαγγελία Αμανατίδου – Πασχαλίδου από το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συζήτηση για την αναθεώρηση της διαδικασίας.
«Παρών» δήλωσε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Σ. Χαλβατζής, αναγνωρίζοντας την ουσία των ενστάσεων, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι βουλευτές χωρίς καν να ακούσουν τίποτα, έρχονται και ψηφίζουν και τοποθετούνται για πολύ σοβαρά ζητήματα».
Όσο για τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Μ. Μπεντενιώτη, σχολίασε πως η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το «πώς θα φύγει η Νέα Δημοκρατία από τη Βουλή, απομακρυνόμενη από την ευθύνη να αποφασίσει».
Τελικά ο κ. Πετσάλνικος έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία και επικυρώθηκε η δυνατότητα αποδοχής των επιστολικών ψήφων.
Σε παρέμβασή του ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε να κληθούν οι δυο συνταγματολόγοι της Βουλής, Ανδρέας Λοβέρδος και Ευάγγελος Βενιζέλος και να διευκρινίσουν αυτά που γράφουν στα συγγράμματα τους πως μόνο η Βουλή αποφαίνεται για την παραγραφή ή όχι των αδικημάτων.
Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά, ζήτηση την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των τριών πρώην υφυπουργών της Νέας Δημοκρατίας, Π. Δούκα, Β. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού για την υπόθεση του Βατοπεδίου θα προτείνει η Δημοκρατική Αριστερά.
«Ως Δημοκρατική Αριστερά, συνεπείς στη θέση μας για ανταπόκριση στο αίσθημα των πολιτών για απόδοση δικαιοσύνης, αλλά συγχρόνως και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εγκαλουμένων υπουργών και υφυπουργών, προτείνουμε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των πρώην υφυπουργών κ.κ. Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό» αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Τσούκαλης. Τα μεσάνυχτα αναμένεται να αρχίσει η μυστική ψηφοφορία, από την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα απόσχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες