Η φράση «και όμως αντέξαμε παρά τις τρεις διασπάσεις» αποτυπώνει την μερική αισιοδοξία που επιτρέπει στο Συνασπισμό να βλέπει την επόμενη ημέρα. Ημέρα που όλοι στην Κουμουνδούρου τη βλέπουν εκλογική, αφού εκτιμούν ότι το διάστημα μέχρι το Μάρτιο θα είναι προεκλογικό. Οπως μάλιστα τονίζουν στελέχη του κόμματος, «η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει την κοινωνική πίεση που θα οξύνεται, μετά μάλιστα και τα νέα σκληρά μέτρα που θα υποχρεωθεί να πάρει, και ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές ώστε να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας».
Οσο αφορά το μέλλον του κόμματος, δύο είναι τα κρίσιμα σημεία για τον ΣΥΝ:
* Η συντριπτική ήττα του Α. Αλαβάνου επιτρέπει στην Κουμουνδούρου να λύσει οριστικά τις σχέσεις της με το Μέτωπο Αλληλεγγύης και με τις συνιστώσες που στήριξαν το εκλογικό του εγχείρημα. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να επανακαθοριστούν και οι σχέσεις με τις υπόλοιπες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να γίνει σαφές ότι θα αποτελεί μια χαλαρή εκλογική συνεργασία χωρίς οργανωτική δομή. Την άποψη αυτή συμμερίζεται η ηγεσία του κόμματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δ. Παπαδημούλης, ο Γ. Δραγασάκης και σειρά στελεχών νέας γενιάς όπως οι Π. Σκουρλέτης, Γ. Μηλιός, Ν. Παππάς.
* Να συνεχιστεί το άνοιγμα προς τους προερχόμενους από το σοσιαλιστικό χώρο, αφού, όπως εκτιμάται, οι εξελίξεις που έρχονται είναι εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσουν στο ΠΑΣΟΚ «αποσχιστικές» τάσεις. Ταυτόχρονα να επιταχυνθεί το άνοιγμα προς τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά και της πέραν του ΣΥΝ αριστεράς, βασισμένο όμως πάνω σε ένα νέο μοντέλο συνεργασίας.
Στην Δημοκρατική Αριστερά το κλίμα είναι σαφώς πιο ευχάριστο. Το «εκλογικό βάπτισμα» ήταν θετικό, αν και σύμφωνα με τις ποιοτικές αναλύσεις θα απαιτηθεί μεγάλη μάχη για να πετύχει το στόχο της εισόδου στη Βουλή. Οσο αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι απόψεις διχάζονται, αφού μια μερίδα στελεχών εκτιμά ότι «η τρόικα δεν θα τις επιτρέψει», ενώ η άλλη άποψη επιμένει ότι «ο πρωθυπουργός θα επιζητήσει νέα νομιμοποίηση για να εφαρμόσει τα νέα μέτρα». Και βέβαια δεν συζητούν καν τη συμμμετοχή της ΔΑΡ σε κυβέρνηση συνεργασίας, με όποιο μανδύα και αν αυτή εμφανιστεί. Ομως οι πρόωρες εκλογές δεν βοηθούν τους κομματικούς σχεδιασμούς, αφού το πρώτο συνέδριο έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο και η οργανωτική δομή είναι στα σπάργανα. Στο εγγύς μέλλον θα επιδιωχτεί να μορφοποιηθεί το άνοιγμα προς τους Οικολόγους Πράσινους (ή μέρους αυτών), ενώ αρνητικά τοποθετούνται αρκετά στελέχη απέναντι σε πιθανή εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΝ.
Η εκλογική αποτυχία του Α. Αλαβάνου μεταθέτει, αν δεν ακυρώνει, τη δημιουργία νέου κόμματος από τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ. Στενοί του συνεργάτες εκτιμούν ότι ο ίδιος και οι συνιστώσες που τον στήριξαν θα περάσουν περίοδο εσωστρέφειας και όλα θα εξαρτηθούν από τις αντοχές του ίδιου αλλά και από το πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποκλείουν όμως στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να διαμορφωθεί μια «χαλαρή» εκλογική συνεργασία αριστερών δυνάμεων και εκεί ο Α. Αλαβάνος να επιδιώξει τη συμμετοχή του.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι σε όλες τους τις «αποχρώσεις» μάλλον αισθάνονται ευχαριστημένοι από την παρουσία τους και τα ποσοστά που κατέγραψαν. Ηδη δέχονται προτάσεις για μονιμότερη συνεργασία είτε με τη Δημοκρατική Αριστερά είτε από τον ΣΥΝ. «Θα μελετήσουμε τα αποτελέσματα και ύστερα θα μιλήσουμε με όλους», λένε στελέχη του «πράσινου χώρου» τα οποία αισθάνονται ήδη την πίεση για συνεργασία κυρίως από τη ΔΑΡ.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι σίγουρα από τους κερδισμένους των εκλογών. Με πανελλαδικό ποσοστό περίπου 2% είναι το υψηλότερο που καταγράφει η εξωκοινοβουλευτική αριστερά στην Ελλάδα. Το ερώτημα που απασχολεί το χώρο είναι πώς θα διαχειριστεί αυτό το ποσοστό και με ποιο τρόπο θα εδραιώσει την παρουσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου