Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Και ο Στρος Καν

Του Κώστα Κάρη, Αυγή, 20.11.10
Σοβαρές διεργασίες εξελίσσονται στο ευρωπαϊκό και διεθνές πεδίο που προκαλούν όλο και πιο μεγάλη πίεση στη Γερμανίδα καγκελάριο να εγκαταλείψει την εκβιαστική πολιτική της σε βάρος των χρεωμένων χωρών. Πιο αποφασιστικός ο Στρος Καν (ναι, του ΔΝΤ) κάλεσε θες την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει "μια στρατηγική κοινής ανάπτυξης" και να "σπάσει τις αλυσίδες της αδύναμης ανάπτυξης". Είπε τη μεγάλη αλήθεια ότι "ένα ενιαίο ευρωπαϊκό όραμα απουσιάζει στην πράξη σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, τις εσωτερικές ανισορροπίες και την αγορά εργασίας". Με δυο λόγια, κοινή δημοσιονομική πολιτική, μείωση των ανισορροπιών, κοινή πορεία ανάπτυξης.

Επίσης χθες η μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας "Χάντελσμπλατ" με πρωτοσέλιδο άρθρο υπό τον τίτλο "Βερσαλίες χωρίς πόλεμο" στηλιτεύει την "πολιτική της αυστηρότητας" που ακολουθεί η καγκελάριος Μέρκελ έναντι των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι οδηγεί τις χώρες αυτές στην καταστροφή, ενώ βλάπτει και τα γερμανικά συμφέροντα.

Στην "αναζωογόνηση" της γερμανικής πολιτικής προτείνει ως στόχο να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για τον ευρωπαϊκό Νότο που χρειάζεται "απευθείας επενδύσεις και νέα επιχειρηματικότητα". Και κατέληξε: "η πολιτική της Μέρκελ δεν οδηγεί στον πόλεμο, αλλά οδηγεί στην ανασφάλεια και τη δυσαρέσκεια. Η Άγγελα Μέρκελ είναι ισχυρή έναντι των αδυνάτων. Ο δρόμος όμως τον οποίο ακολουθεί δεν οδηγεί στην Ευρώπη".
Είναι φανερό ότι αναπτύσσονται όλο και πιο δυναμικά οι προϋποθέσεις απόρριψης της πολιτικής αδιεξόδου που έχει επιβληθεί. Η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει αυτές τις νέες δυνατότητες. Χωρίς να στοχεύει σε μια αναβίωση του κρατικού υπερδανεισμού και στη σωτηρία του πελατειακού κράτους.
Η Ελλάδα έχει μπει σε δρόμο απόκλισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω και των πολιτικών των τελευταίων χρόνων και των επιλογών της Μέρκελ που επιβλήθηκαν την άνοιξη. Πρέπει να βρει τρόπο να ξαναξεκινήσει την πορεία σύγκλισης.
Με τη συνέχιση των εκβιασμών μέσω αγορών και χωρίς την τροφοδότηση της οικονομίας με κεφάλαια, δεν υπάρχει δρόμος σύγκλισης. Σήμερα πρέπει να συνεργαστούμε με όσους συμφωνούν. Χωρίς δογματισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες