Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Ντέρμπι στους τρεις μεγάλους δήμους

NEA, 08.11.10
Η πρώτη φορά που τα εκλογικά αποτελέσματα στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας απέκτησαν συνδυαζόμενα χαρακτήρα κλειδιού που άνοιγε τις πόρτες για ευρύτερα πολιτικά συμπεράσματα ήταν το 1986. Τότε η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση, υπό τον Κ. Μητσοτάκη, κέρδισε τις εντυπώσεις ποντάροντας στην υποψηφιότητα τριών πρωτοκλασάτων στελεχών της. Τηρουμένων των αναλογιών, οι επιδόσεις των υποψηφίων που υποστήριξαν στις χθεσινές εκλογές τα δυο μεγάλα κόμματος στους ίδιους δήμους προσφέρονται εξίσου για τη συναγωγή συμπερασμάτων ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος.  
Στην Αθήνα
Αρχίζοντας από την πρωτεύουσα, το πρώτο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι ύστερα από μια μακρά περίοδο «περιπάτων» η Ν.Δ. αρχίζει να τα βρίσκει σκούρα και μάλιστα από εκεί που δεν το περίμενε. Ο μέχρι χθες εκτός πολιτικής Γιώργος Καμίνης συγκράτησε εξ ολόκληρου τα ποσοστά που είχαν πάρει αντιστοίχως στον πρώτο γύρο οι δυο προηγούμενοι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ ο Χρ. Παπουτσής και Κ. Σκανδαλίδης. Αμφότεροι με το φωτοστέφανο του κορυφαίου κομματικού παράγοντα και με θητεία σε υψηλά αξιώματα. Η διαφορά τούτη τη φορά είναι ότι στο απέναντι στρατόπεδο το ποσοστό του Νικήτα Κακλαμάνη απεδείχθη δυσάρεστη έκπληξη στη Ν.Δ., καθώς κινήθηκε πολύ χαμηλότερα από τα ποσοστά που είχαν εξασφαλίσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο ίδιος ο κ. Κακλαμάνης το 2006. Με τη χθεσινή επίδοσή του που κυμαίνεται γύρω στο 35%, ήτοι 10 μονάδες κάτω από την προηγούμενη φορά, η μάχη στην Αθήνα αποκτά ενδιαφέρον καθώς ξαφνικά γίνεται ντέρμπι. Επιπλέον μετεξελίσσεται σε ιδιαίτερη πρόκληση και υπόθεση τιμής για το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της Αριστεράς, για τα οποία η υποψηφιότητα Καμίνη είναι μάλλον συζητήσιμη καθώς δεν έχει κομματικές δεσμεύσεις.

Η εικόνα στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας θα προσφερόταν για εύκολα στοιχήματα την προσεχή Κυριακή αν χθες δεν είχε θολώσει από την αναπάντεχη υποστήριξη που εξασφάλισε η Ακροδεξιά. Μέσω των επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, θα έχει παρουσία στο νέο δημοτικό συμβούλιο, ενώ στα εκλογικά τμήματα του Αγίου Παντελεήμονα το ποσοστό της απέκτησε λεπενικά χαρακτηριστικά και πλησίασε το 20%.

Στον Πειραιά
Αντίθετα με την ευχάριστη έκπληξη της Αθήνας με τον «ερασιτέχνη» Γ. Καμίνη, στον Πειραιά ο «επαγγελματισμός» του Γιάννη Μίχα δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του ΠΑΣΟΚ. Ο νυν νομάρχης Πειραιώς μόλις που άγγιξε το 30% έναντι του 45% που είχε αποσπάσει στον ίδιο γύρο το 2006 ο αποδιοπομπαίος στις φετινές εκλογές Παν. Φασούλας. Παρ΄ ότι ο βασικός αντίπαλός του Βασ. Μιχαλολιάκος που υποστηρίχθηκε από τη Ν.Δ. δεν ξεπέρασε το 23%, η δυναμική που άρχισε να αποκτά η υποψηφιότητά του μετά την επιδεικτική παραίτηση του από το αξίωμα του βουλευτή, ανεξαρτήτως της εκλογής του, συνιστά απειλή για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ. Ιδίως αν οι έριδες εντός της συντηρητικής παράταξης στο λιμάνι, παραμεριστούν και το 18% του Π. Μαντούβαλου υποκύψει στις νεοδημοκρατικές προσκλήσεις που θα ακολουθήσουν.

Δυναμική δικαίωσης
Στη Θεσσαλονίκη οι προσδοκίες που επένδυσε το ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη για να εκπορθήσει τους ανθρώπους της Ν.Δ. που έχουν ριζώσει για δεκαετίες στο δήμο εμφανίζουν δυναμική δικαίωσης. Ο Κώστας Γκιουλέκας, που είχε την υποστήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν κατάφερε να πλησιάσει τις επιδόσεις των προκατόχων του και έμεινε στο 38%.

Οι πέντε μονάδες που έμεινε πίσω ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, εύκολα εξαλείφονται εάν υπολογιστούν τα ποσοστά του Στέλιου Παπαθεμελή και των Οικολόγων που πλησιάζουν αθροιζόμενα το 10%.

Αν ληφθεί υπόψη ότι το ποσοστό του ενός είναι το χαμηλότερο που πήρε τα τελευταία χρόνια υποψήφιος της Ν.Δ. στη συμπρωτεύουσα και το ποσοστό του άλλου το υψηλότερο που εξασφάλισε υποψήφιος με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το υψηλό ποσοστό της αποχής που ξεπέρασε το 45%, τότε προκύπτει ότι η μάχη της Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτή, με την υποψηφιότητα Μπουτάρη να συγκεντρώνει τις καλύτερες προβλέψεις.

Η στρατηγική του β΄ γύρου
Η σοβαρή προοπτική του ΠΑΣΟΚ να δει τους υποψηφίους που υποστηρίζει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να αποκτούν τον τίτλο του δημάρχου που μονοπωλούσαν οι υποψήφιοι της Ν.Δ. φαίνεται ότι λαμβάνεται κιόλας σοβαρά υπόψη στους σχεδιασμούς του Κινήματος, στη στρατηγική του β΄ γύρου σε αυτές τις δυο πόλεις, που υπήρχε και στη χθεσινή ήπιων τόνων αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τον Πρωθυπουργό και στην πρόσκλησή του να υπερψηφισθούν οι καλύτεροι για το μέλλον του «Καλλικράτη». Παρ΄ ότι δεν είναι μέλη του κόμματος οι δύο διεκδικητές των δημαρχιακών αξιωμάτων, σε ενδεχόμενη- και αρκετά πιθανή πλέον- επικράτησή τους θα σημειώσουν νίκη ιδιαίτερης συνολικής σημασίας για το κυβερνών κόμμα. Και ενδεχομένως αυτό θα επηρεάσει και την πολιτική των συμμαχιών του στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες