Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΡΙΖΑ «Αντιμνημονιακά και αντικακλαμανικά», Γ. Ψαριανός: Πώς θα ψηφίσω στο δεύτερο γύρο

 Του Λ. Σταυρόπουλου, ΒΗΜΑ, 10.11.10
«Κατά συνείδηση» προτρέπονται να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών όσοι εμπιστεύθηκαν τους συνδυασμούς που στήριξε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που για τους γνωρίζοντες μεταφράζεται, τουλάχιστον για τους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, σε πιθανή στήριξη των κκ. Γ.Καμίνη και Ι.Μπουτάρη αντιστοίχως από ένα ευρύτερο τμήμα ψηφοφόρων του. «Ψηφίζουμε αντιμνημονιακά αλλά και αντικακλαμανικά» έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του συνδυασμού της κυρίας Ελένης Πορτάλιου «Ανοιχτή Πόλη», η οποία έλαβε το κατώτερο των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί, ποσοστό 5,79% την πρώτη Κυριακή. Η ίδια έχει δηλώσει ότι «έχει περάσει η εποχή όπου οι παρατάξεις καθοδηγούσαν τον κόσμο στην ψήφο του», υπογραμμίζοντας ότι «οι συμπολίτες μας είναι ελεύθεροι να πράξουν κατά συνείδηση».


Ωστόσο, όσοι παρακολουθούν τις δραστηριότητες της «Ανοιχτής Πόλης» την τετραετία που πέρασε, γνωρίζουν ότι είναι η παράταξη που σήκωσε κατά κόρον την «αντικακλαμανική» σημαία, στρέφοντας τα πυρά της κατά κεντρικών επιλογών του απερχόμενου δημάρχου.

Παράλληλα, από το επιτελείο του κ. Καμίνη εκφράζεται η αισιοδοξία για τη στήριξη της υποψηφιότητάς του, ενώ θεωρείται ότι «υπάρχει καλό υπόστρωμα για ουσιαστική προγραμματική σύγκλιση, η οποία βεβαίως προϋποθέτει την καταψήφιση του κ. Κακλαμάνη, ώστε να αλλάξει σελίδα ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας».

Πάντως ο συνδυασμός της κυρίας Πορτάλιου απέκρουσε την «επίθεση φιλίας» που εξαπέλυσε ο κ. Καμίνης ζητώντας συνάντηση των δύο υποψηφίων και αρκέστηκε σε μια τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία ετέθη από την επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» μια σειρά θεμάτων που περιελάμβανε η ατζέντα του συνδυασμού της.

Ανάλογο κλίμα καλλιεργείται στη Θεσσαλονίκη, όπου ο συνδυασμός που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον κ. Τρ. Μηταφίδη, θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Ι. Μπουτάρη. Ωστόσο, στο εσωτερικό του ΣΥΝ η «τάση» του Αριστερού Ρεύματος επιμένει ότι παρά τις δυνατότητες που ανοίγουν για να υπάρξει η ανατροπή στους δυο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, θα πρέπει «να καταψηφιστούν στον δεύτερο γύρο με αποχή, λευκό, άκυρο τα ψηφοδέλτια που στηρίζονται από δυνάμεις που υποστηρίζουν ανοικτά ή συγκαλυμμένα το μνημόνιο (ΠαΣοΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ)», όπως δήλωσε χθες ο κ. Δ. Στρατούλης.

Πιο εμφανές αναμένεται να είναι αυτό το στίγμα στις περιφέρειες, αφού η κατεύθυνση είναι να εκφραστεί μια «αριστερή ψήφος κατά συνείδηση», όπως έλεγαν χθες παράγοντες της Κουμουνδούρου, προκρίνοντας τη στάση ευθύνης που θα πρέπει να τηρήσουν οι ψηφοφόροι του κόμματος τη δεύτερη Κυριακή, δίνοντας έναν αντιμνημονιακό, αλλά και αντιδικομματικό χαρακτήρα στην ψήφο τους. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΣΥΝ, ενδέχεται να αποτυπωθεί ποικιλοτρόπως η ψήφος αυτή στον δεύτερο γύρο είτε ως άκυρο-λευκό είτε ως αποχή, είτε για κάποια μερίδα ψηφοφόρων ως στήριξη της μίας ή της άλλης υποψηφιότητας.

ΓΡ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ
«Θα ψηφίσω Σγουρό στον β' γύρο»
Υ πέρ της υποψηφιότητας του κ. Ι.Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής κατά τον β΄ γύρο των εκλογών τάσσεται ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αττική γη» και βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Γρ. Ψαριανός, διευκρινίζοντας, ωστόσο, στο «Βήμα» ότι αφορά προσωπική επιλογή του και όχι «γραμμή» προς όσους τον στήριξαν στην κάλπη του α΄ γύρου.

Η δήλωσή του στο «Βήμα» έχει ως εξής: «Ως επικεφαλής της “Αττικής γης” δεν θα τοποθετηθώ, γιατί οι άνθρωποι που με στήριξαν στον πρώτο γύρο είναι νοήμονες και δεν χρειάζονται αγκιτάτορες.Το βέβαιο είναι ότι δεν απέχουμε. Δεν είμαστε του λευκού,του άκυρου.Απορρίπτω την κνίτικη λογική “τι λάχανα τι μπρόκολα”.Αυτή άλλωστε βγάζει κακούς πρωθυπουργούς και δημάρχους.Ας το σκεφτούν και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ ή όποιας Αριστεράς σκέφτεται έτσι.Δεν θα δώσω γραμμή για την Περιφέρεια. Εγώ προσωπικά όμως θα ψηφίσω Γιάννη Σγουρό, αδιαφορώντας για όσα λέγονται περί δεκανικιών και άλλων τινών. Οπως αν ήμουν στον Βύρωνα θα ψήφιζα Χαρδαλιά που στηρίζεται από τη ΝΔ,στην Πετρούπολη θα ψήφιζα τον υποψήφιο που στηρίζεται από το ΚΚΕ ή στο Ελληνικό τον Χρ. Κορτζίδη, υποψήφιο του ΣΥΝ. Αλλά στον Χολαργό όπου συγκρούονται δυο δεξιοί, τους οποίους θεωρώ ακατάλληλους, εκεί,μάλιστα,δεν θα πήγαινα. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι να κερδίσει ο Καμίνης στην Αθήνα και ο Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη».
Φ. Κουβέλης: Ευκαιρία αλλαγής
Ε κκληση για να στηριχθούν στον β Δ γύρο των εκλογών οι υποψηφιότητες του κ. Γ. Καμίνη στον Δήμο της Αθήνας και του κ. Ι. Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης προς πολιτικές δυνάμεις και ψηφοφόρους που έκαναν διαφορετική επιλογή στον α΄ γύρο. Οπως είπε χθες μιλώντας στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του, με την επιλογή των υποψηφιοτήτων αυτών αναδείχθηκε η ανάγκη να κινηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση «χειραφετημένη από την κηδεμονία των κομμάτων και να αντιστοιχηθεί με την κοινωνία και τα προβλήματά της». Χαρακτήρισε «μεγάλη ευκαιρία και δυνατότητα» την ανάληψη της δημοτικής ευθύνης από αυτούς για «να αλλάξει το γκρίζο αυτοδιοικητικό τοπίο» στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Οπως είπε, η γενική θέση της ψήφου κατά συνείδηση, στην προκειμένη αυτή περίπτωση, δεν μπορεί να αρκεί και κάλεσε «όλες τις προοδευτικές και αριστερές πολιτικές δυνάμεις» να πάρουν ενεργό θέση. «Κάθε πολιτική συλλογικότητα οφείλει να τοποθετηθεί αν την ενδιαφέρει να αλλάξει το 25ετές συντηρητικό καθεστώς εξουσίας στους δύο πρώτους δήμους της χώρας» τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=366040&dt=10/11/2010#ixzz14ri1fEnq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες