Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Πανεπιστήμια-ΤΕΙ:«Στα χαρακώματα» για τη μεταρρύθμιση

Της Λίνας Κόινα, Αγγελιοφόρος, 1.12.10
«Γυρίζουν την πλάτη» τους στις προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ καθηγητές, αλλά και μερίδα φοιτητών. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, που έχει απορρίψει το κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας, θα καταλήξει αύριο στο δικό της εισηγητικό πλαίσιο για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση. Μέχρι χτες, 35 τμήματα είχαν καταθέσει στις αρμόδιες επιτροπές του Αριστοτελείου τις προτάσεις τους, οι οποίες συγκλίνουν σε τρία βασικά σημεία. Στο μεταξύ, επί ποδός... βρίσκονται οι φοιτητές αριστερών παρατάξεων, διοργανώνοντας συλλαλητήρια μέσα στην εβδομάδα. Με δυναμικές κινητοποιήσεις απειλεί και η ΠΟΣΔΕΠ, το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών, σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας εμμείνει στις θέσεις του για ορισμένα κομβικά ζητήματα (π.χ. μοντέλο διοίκησης).

Αναταράξεις προκαλεί στα πανεπιστήμια το κείμενο διαβούλευσης που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με πανεπιστημιακούς, τα θέματα, που εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας και μη συμβατότητας με τις ακαδημαϊκές αρχές, εστιάζονται κυρίως στο προτεινόμενο διοικητικό μοντέλο για τα πανεπιστήμια, το οποίο πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ. Ειδικότερα, αναφέρονται δύο λόγοι: πρώτον, οι προβλέψεις περί μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τη Σύγκλητο και το Πρυτανικό Συμβούλιο προς τα «συμβούλια διοίκησης», στα οποία θα συμμετέχουν και μη πανεπιστημιακοί και, δεύτερον, ο διορισμός των πρυτάνεων από τα «συμβούλια» αντί της άμεσης εκλογής, ύστερα από διεθνή προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία υποψήφιοι μπορεί να είναι και καθηγητές εκτός των οικείων ιδρυμάτων, ακόμη και από ιδρύματα του εξωτερικού.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, κατά τη συνεδρίασή της στις αρχές Νοέμβρη, αποδοκίμασε το κείμενο διαβούλευσης, υποστηρίζοντας ότι δεν αποτελεί βάση διαλόγου, εξαιτίας των αντισυνταγματικών του διατάξεων για τη διοίκηση και τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, αλλά κι επειδή παραβιάζει θεμελιώδεις ακαδημαϊκές αρχές, όπως η αυτοδιοίκηση, ο δημόσιος χαρακτήρας των πανεπιστημίων, η συνοχή των γνωστικών αντικειμένων που συγκροτούν την ακαδημαϊκή μονάδα του τμήματος, η χορήγηση πτυχίων -ως οργανωμένων ακαδημαϊκών τίτλων- τα οποία αντικαθίστανται από ιδιότυπους φακέλους προσόντων που δεν αντιστοιχούν σε επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς και η υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτεί τα πανεπιστήμια.
Αναγνωρίζοντας την ανάγκη αλλαγών, το κεντρικό αιρετό όργανο του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της χώρας άναψε «πράσινο φως» για τη συγκρότηση τεσσάρων επιτροπών, ώστε να επεξεργαστούν προτάσεις για το μέλλον του δημόσιου πανεπιστημίου.
Οι προτάσεις των τμημάτων
Μέχρι χτες είχαν υποβάλει τις θέσεις τους τουλάχιστον 35 τμήματα του ΑΠΘ, ενώ στην αυριανή συνεδρίαση της Συγκλήτου θα διαμορφωθεί το τελικό εισηγητικό πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις αυτές συγκλίνουν σε τρία βασικά σημεία: α) Για την κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων, τα πανεπιστημιακά όργανα πρέπει να είναι αιρετά και να απαρτίζονται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. β) Το τμήμα είναι αυτόνομη ακαδημαϊκή μονάδα και υπεύθυνο για το ενιαίο ακαδημαϊκό πτυχίο. γ) Πρέπει να υπάρχει ένα συνεπές πρόγραμμα χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και της πανεπιστημιακής έρευνας, το οποίο θα γνωστοποιείται έγκαιρα.
Η διοικούσα επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ αποφάσισε να καταθέσει τις δικές της προτάσεις στο διάλογο για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση. «Αποδοχή του διαλόγου δε σημαίνει άκριτη συγκατάθεση και εκβιαστική εμπλοκή σε ειλημμένες αποφάσεις», σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, η οποία καλεί το υπουργείο Παιδείας να λάβει σοβαρά τις προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σε περίπτωση που εμμείνει στις θέσεις του σε κομβικά ζητήματα (π.χ. συμβούλιο διοίκησης, πρυτάνεις εκτός πανεπιστημίου, άκριτη εισδοχή φοιτητών σε σχολές), η διοικούσα επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ προειδοποιεί ότι θα εισηγηθεί δυναμικές κινητοποιήσεις.
ΕΣΔΕΠ
Στις 7 Δεκεμβρίου συγκαλείται η γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου ΔΕΠ του Αριστοτελείου για τη μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση. «Θεωρούμε ότι το κείμενο διαβούλευσης δεν είναι αποδεκτό ως βάση διαλόγου και πρέπει να αποσυρθεί, διότι καταστρατηγείται το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, διαλύονται τα τμήματα και τα γνωστικά αντικείμενα των σπουδών, ενώ ακυρώνεται η ευθύνη της Πολιτείας για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Γιάννης Κρεστενίτης.
Σήμερα, στις 6 μ.μ., διοργανώνεται εκδήλωση διαλόγου με θέμα «Δημόσιο Πανεπιστήμιο: αύριο τι;», στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, με ομιλητές τον πρύτανη, Γ. Μυλόπουλο, τον κοσμήτορα της Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Ν. Παρασκευόπουλο, και τους καθηγητές Γ. Λιτσαρδάκη, Ν. Παυλίδου, Γ. Στάμου και Γ. Τσιλιγκιρίδη.
Συλλαλητήρια
Το θερμόμετρο, όμως, «ανεβαίνει» και στο χώρο των φοιτητών, κυρίως αριστερών φοιτητικών παρατάξεων, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να βγουν στους δρόμους. Ηδη, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (στηρίζεται από δυνάμεις του ΚΚΕ) έχει εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων ενάντια στο κείμενο διαβούλευσης και στο μνημόνιο. Στην σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών, ενώ στις 12.30 μ.μ. προγραμματίζεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου. «Ενώ ο νόμος-πλαίσιο επιβάλλει δίδακτρα και μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις, η Σύγκλητος ασχολείται με το ποιος θα διοικεί το πανεπιστήμιο», ανέφερε το μέλος της πανελλαδικής γραμματείας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών Κώστας Καπνιάς.
Την Πέμπτη τη... σκυτάλη παίρνει το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων, που διοργανώνει πορεία στην Αθήνα, ενώ σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις φοιτητικών συλλόγων σε σχολές του ΑΠΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες