Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Οσµές

Του Δημήτρη Μητρόπουλου, ΝΕΑ, 22.12.10
Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ Φρανσουά Μιτεράν αρεσκόταν να λέει πως «πολιτική είναι η διαχείριση των συµβόλων». Σωστό. Μόνο που ζούµε την αντιστροφή της διαπίστωσης αυτής. Είναι τα σύµβολα που διαχειρίζονται την πολιτική και, κυρίως, τους πολιτικούς. ΠΑΡΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ τους δρόµους της Αθήνας. Τα σκουπίδια που ξεχειλίζουν από τους κάδους και η δυσοσµία από τις ξεκοιλιασµένες σακούλες συµβολίζει τη σήψη της διακυβέρνησης Καραµανλή. ∆εν υπήρξε λαµπρότερος εκπρόσωπός της από τον Νικήτα Κακλαµάνη.

Υπουργός Υγείας από το 2004 ώς το 2006 ήταν ο πρώτος που δίδαξε πως µπορείς να κάνεις µάγια στην επικοινωνία ώστε να εξαφανίσεις µια κατάσταση που αποτελεί σήµερα το υπ’ αριθµόν ένα πρόβληµα των δηµόσιων οικονοµικών. Ως υποψήφιος δήµαρχος Αθηναίων το 2006, ο Νικήτας δίδαξε πως κάνεις πολιτικό ταµείο ως µέλος µιας κυβέρνησης πριν αυτή συναντηθεί µε τη φθορά που της επιφυλάσσει ο χρόνος και τα γεγονότα. Ως άρχων της Πλατείας Κοτζιά συναίρεσε όλες τις γαλάζιες δηµοτικές φατρίες και συνένωσε όλα τα στρώµατα που επικάθησαν στον µηχανισµό του ∆ήµου από το 1986. Η ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ Νικήτα υπέστη ένα σοκ και µια εσωτερική αποσάθρωση που της προκάλεσαν µοιραίες ρωγµές. Το σοκ ήταν η ήττα Καραµανλή τον Οκτώβριο του 2009. Υποχρεωµένος να πάρει θέση στον αγώνα διαδοχής, ο Νικήτας πλήρωσε το ενωτικό του στυλ στον ∆ήµο όπου είχε ενσωµατώσει το παλαιοδεξιό σύστηµα ΕΈΒΕΡΤ που διαχειρίστηκε ο Αβραµόπουλος µε τον µηχανισµό της Ντόρας. Η συνένωση έγινε αντίφαση και η τοποθέτηση υπέρ Μπακογιάννη τον έφερε απέναντι στον Σαµαρά, του οποίου είχε υπάρξει συνοδοιπόρος στην ΠΟΛΑΝ. Ωστόσο, ο τελευταίος δεν κατάφερε να αποτρέψει µια νέα υποψηφιότητα Νικήτα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκεί φάνηκε ότι το κράτος εν κράτει της Κοτζιά ήταν σάπιο. Η τετραετής κακοδιαχείριση εξόργισε τους πολίτες. Η διαφθορά τροφοδότησε τη «Μαύρη Βίβλο» που παρουσίασε ο Καµίνης. Κάπως έτσι ο Νικήτας έγινε ο πρώτος δεξιός υποψήφιος δήµαρχος Αθήνας που αντιµετώπισε την εξέγερση του Κολωνακίου.

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ αποτέλεσµα ήταν θλιβερό. Το φινάλε όµως είναι χειρότερο. Η κυνική εκδοχή είναι ότι ο Νικήτας κάνει πλάτες στον γαλάζιο στρατό της καθαριότητας ώστε να εκβιάσει την de facto µονιµοποίηση των συµβασιούχων από την κυβέρνηση. Εστω κι αν αυτό είναι παράνοµο. Από κοντά κι ο Νίκος Χιωτάκης της Κηφισιάς που ως πρόεδρος του Συνδέσµου ∆ήµων της Αττικής έχει αρµοδιότητα τη Φυλή, αλλά ως επανεκλεγείς είναι πιο προσεκτικός. Η παρακµιακή εκδοχή, σε ό,τι αφορά τον Κακλαµάνη, είναι ότι ο Νικήτας εκδικείται τους Αθηναίους που δεν τον ψήφισαν, αφήνοντάς τους να ζουν µέσα στα σκουπίδια. ∆ικό του πρόβληµα είναι; Σε δέκα µέρες έρχεται νέα δηµοτική αρχή που θα βρεθεί αντιµέτωπη µε έναν µηχανισµό στηµένο εδώ και είκοσι πέντε χρόνια.

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ. Ποτέ το τέλος δεν είναι ωραίο, αλλά εδώ χρειάζεται να κλείσεις και τη µύτη σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες