Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ομάδα ανεξάρτητων στη Βουλή προωθούν Μπακογιάννη και Κουβέλης

Του Π. Γαλιατσάτου, Καθημερινή, 28.12.10
Μια μάλλον ανορθόδοξη κοινοβουλευτική σύμπραξη βρίσκεται στα σκαριά και αναμένεται να εκδηλωθεί μετά τις γιορτές. Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη και η Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις ώστε να συγκροτήσουν την Κ.Ο. των ανεξάρτητων. Το πρώτο βήμα έγινε στις αρχές του καλοκαιριού, όταν, με πρωτοβουλία της κ. Μπακογιάννη, οι ανεξάρτητοι εκμεταλλεύθηκαν τo άρθρο 13 του κανονισμού της Βουλής και εξέλεξαν τον Φ. Κουβέλη ως εκπρόσωπό τους στη διάσκεψη των προέδρων. Διασφάλισαν έτσι ότι θα προωθούνται οι ερωτήσεις τους, στις οποίες δεν έδιναν καμία προτεραιότητα -όπως ήταν επόμενο άλλωστε- οι επικεφαλής των Κ.Ο. από τις οποίες ανεξαρτητοποιήθηκαν. Τόσο για τον κ. Κουβέλη όμως όσο και για την κ. Μπακογιάννη, οι οποίοι ενδιαμέσως συγκρότησαν νέα κόμματα, αυτό δεν ήταν αρκετό.

Οι ανεξάρτητοι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις επιτροπές της Βουλής, δεν έχουν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.
Αυτό στο οποίο προσανατολίζονται είναι η ίδρυση μιας Κ.Ο. των ανεξάρτητων, οι οποίοι έχουν ήδη ξεπεράσει τον απαραίτητο από τον κανονισμό αριθμό των δέκα βουλευτών. Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στον Αθήνα 9.84 η κ. Μπακογιάννη ουσιαστικά προανήγγειλε αυτήν την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι «στο παρελθόν υπήρξε Κοινοβουλευτική Ομάδα Ανεξαρτήτων». Δεν είναι δυνατόν οι ανεξάρτητοι να μην έχουν κανένα δικαίωμα, λόγο και παρουσία στις επιτροπές, είπε και πρόσθεσε ότι το πρακτικό αυτό ζήτημα θα λυθεί «με τη σύγκληση της ομάδας ανεξαρτήτων». Σύμφωνα με πληροφορίες, Κουβέλης και Μπακογιάννη σκοπεύουν να προωθήσουν το θέμα αμέσως μετά τις γιορτές και θεωρούν ότι το πρόβλημα της πολιτικής ανομοιογένειας (άλλα πρεσβεύει η Δημοκρατική Συμμαχία, αλλά η Δ.Α.) μπορεί να λυθεί με εναλλάξ παρουσίες των δύο επικεφαλής στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις. Και οι δύο πλευρές διαβεβαιώνουν πάντως ότι θα πρόκειται μόνο για κοινοβουλευτική συνεργασία και όχι πολιτική ή εκλογική.
Η υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος έχει πάντως πολλά αγκάθια. Το πρώτο είναι ότι ο αριθμός των βουλευτών δεν αρκεί. Η Δ.Α. έχει 4 βουλευτές (Κουβέλης, Λεβέντης, Τσούκαλης και Ψαριανός), η Δημοκρατική Συμμαχία 3 (Μπακογιάννη, Μαρκογιαννάκης, Κιλτίδης) και περιμένει την προσχώρηση άλλων δύο (Κοντογιάννης, Αυγενάκης). Για τον αριθμό 10 χρειάζεται και βουλευτές από τους διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ. Η Σοφία Σακοράφα όμως και ο Ευ. Παπαχρήστος δεν θέλουν ούτε να το ακούν, ενώ μια ενδεχόμενη προσχώρηση των Γ. Δημαρά και Β. Οικονόμου θα περιέπλεκε ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς οι πολιτικές συνιστώσες της Κ.Ο. των ανεξάρτητων θα γίνονταν τρεις. Ακόμα και αυτή η κατάσταση πάντως είναι, σύμφωνα με στελέχη της Δ.Α., διαχειρίσιμη. Και υπάρχει πάντα η πιθανότητα μιας νέας αποχώρησης από τη Ν.Δ. που θα ανεβάσει τους βουλευτές στους 10.
Το θέμα βρίσκεται στην πραγματικότητα στα χέρια του προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου, στον οποίο θα υποβληθεί το αίτημα για συγκρότηση Κ.Ο. Διότι ο κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι βουλευτές πρέπει να υποβάλουν δήλωση στην οποία θα αναφέρουν τον τίτλο του κόμματος, τα μέλη και τον πρόεδρο της Κ.Ο. Αν αυτό ερμηνευθεί κατά γράμμα, θα κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα για τη συμμαχία των ανεξάρτητων.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιωργάκης είναι φίνο Αμερικανόπουλο. Το έβαλε με το ζόρι η μαμά του Φρειδερίκη... συγνώμη Μάργκαρετ ήθελα να πω να κυβερνά μια χώρα της οποίας απεχθάνεται τους κατοίκους και τη γλώσσα. Δεν βλέπετε με τι περιφρόνηση μιλάει για τους Έλληνες; Λέει: «Κυβερνώ μια χώρα διεφθαρμένων». Και η απέχθειά του για τη γλώσσα είναι φανερή, τόσα χρόνια στην Ελλάδα και από Ελληνικά τίποτα. Άλλωστε τα συμφέροντα της πατρίδας του (ΗΠΑ) προσπαθεί να υπηρετήσει πιστά και των Τούρκων φίλων του. Έχει αναλάβει να αφελληνίσει την χώρα, να καταργήσει την Ελληνική Γλώσσα να εξαφανίσει τον Ελληνικό Πολιτισμό, να δώσει το Αιγαίο κάποια νησιά και την Κύπρο στους Τούρκους (για πρώτη δόση γιατί η Θράκη έπεται) και να εξυπηρετήσει τα Σκόπια με αναγνώριση ονόματος που θέλουν οι Αμερικάνοι. Τι να κάνει παρά πάνω το παιντί; Και οι Έλληνες που τον υποστηρίζουν και τον ψηφίζουν; Δεν υπάρχουν πια Έλληνες με περηφάνια, πιστεύω και παλικαριά. Υπάρχουν κατά το πλείστον Νεοέλληνες που νοιάζονται μόνο για την τσέπη τους και το πολύ για την οικογένειά τους, αμόρφωτοι και απολίτιστοι. Δυστυχώς η χώρα μας, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη. Σε μερικές δεκαετίες θα έχει εξαφανιστεί.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί, αμφιβάλεις ότι κυβερνάει μια χώρα διεφθαρμένων; Πού ζεις φίλε μου!

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες