Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

«Αιρετικές» προτάσεις από Δημοκρατική Αριστερά

Καθημερινή, 21.12.10
Δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατική Αριστερά και τους διαγραμμένους του ΠΑΣΟΚ άνοιξε χθες κατά την παρουσίαση των θέσεων του νέου κόμματος για την έξοδο από την κρίση. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γ. Δημαράς και Β. Οικονόμου. Η συνεννόηση είχε γίνει την περασμένη εβδομάδα, στη Δ.Α. ωστόσο κράτησαν μυστικό το θέμα ώς το απόγευμα της Δευτέρας. Η παρουσία των δύο πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση αυτή, πάντως, πυροδοτεί έναν νέο κύκλο διεργασιών στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, από τις οποίες μπορεί να προκύψει ένα ευρύτερης απήχησης σχήμα. Ηταν ασφαλώς η είδηση της εκδήλωσης, στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων και οι Λ. Κύρκος, Α. Καρράς και Π. Κουναλάκης.
Αίσθηση όμως προκαλούν και οι θέσεις της Δ.Α., οι οποίες αποτελούν το πρόπλασμα του πολιτικού προγράμματος και κωδικοποιούνται σε 28 σημεία. Γιατί δεν είναι σύνηθες ένα αριστερό κόμμα να διακηρύσσει ότι «η χώρα οφείλει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα», όπως τόνισε ο κ. Κουβέλης, ούτε να τάσσεται υπέρ της κατάργησης των κρατικών επιδοτήσεων και «κοινωνικών πόρων» προς τα «ευγενή Ταμεία» ή και να ζητεί πλαφόν σε μισθούς και συντάξεις στο Δημόσιο.
Η Δ.Α. τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης του δημοσίου τομέα προς όφελος της αποτελεσματικότητάς του και υποστηρίζει ότι οι προτάσεις για τη συγχώνευση και κατάργηση βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ και προτείνει ως διέξοδο για τη στενότητα πόρων τη χρονική επέκταση υφιστάμενων συμβάσεων παραχώρησης (αεροδρόμιο, Αττική οδός), όπου τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου θα μπορούσαν να λογιστούν ως εθνική συμμετοχή στην ενεργοποίηση συγκεκριμένων ΣΔΙΤ. Βασικό σημείο των θέσεων είναι η προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων και των ανέργων και η πράσινη ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες