Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Η μεγάλη δημοτική αλλαγή


ΡΙΧΑΡΔΟΣ ΣΩΜΕΡΙΤΗΣ | Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010
Σε λίγες ημέρες οι δύο μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις αλλάζουν δήμαρχο. Αναλαμβάνει ο Καμίνης στην Αθήνα και ο Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη. Χωρίς υπερβολές, με την αλλαγή αυτή προσώπων αρχίζει και μια αλλαγή ουσίας: αποχωρεί η αθλιότητα και έρχεται ίσως κάποια ελπίδα. Για μια πρωτεύουσα ανθρώπινη, ασφαλή, φιλόξενη, καθαρή και, τέτοιες εποχές, πονόψυχη. Και για μια «συμπρωτεύουσα» ανοιχτή στα Βαλκάνια και στον κόσμο, χωρίς τους κούφιους αλλά επικίνδυνους εθνικοθρησκευτικούς φανατισμούς των τελευταίων δεκαετιών, προοδευτική. Και επίσης πονόψυχη.


Δεν είναι εύκολα όλα αυτά ή έστω και λίγα από αυτά. Είναι περιορισμένοι οι πόροι, μεγάλα τα ελλείμματα και, το χειρότερο, πανίσχυρες οι ομάδες και οι μαφίες που έμαθαν να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους.

Θα θυμίσω ένα μόνο γεγονός που τα λέει όλα: τα πρωτοπαλίκαρα της αθηναϊκής δημοτικής Δεξιάς είχαν αποπειραθεί να εμποδίσουν την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων γιατί, λέγανε, εμπόδιζε τους επιστρατευμένους κατοίκους-οπαδούς τους να χρησιμοποιούν ελεύθερα τα ΙΧ τους. Στην πραγματικότητα, με δήμαρχο τον Αβραμόπουλο που τους κοίταζε απαθής, ήθελαν να εμποδίσουν όλα τα αθηναϊκά έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα σκουπίδια που γέμισαν ακόμη περισσότερο την Αθήνα ήταν το εορταστικό μήνυμα αποχαιρετισμού του συστήματος Κακλαμάνη στον αθηναϊκό λαό. Και το «δώρο» του στη νέα δημοτική αρχή. Η κλειστή παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονος συμβόλιζε ταυτόχρονα, από καιρό, την ακροδεξιά ιδεολογία του. Ας πάει στο καλό...

Τώρα όμως κάθε Αθηναίος και κάθε Σαλονικιός βρίσκονται ενώπιοι ενωπίω. Χωρίς τη δική μας καθημερινή συμπαράσταση οι νέοι δήμαρχοι δεν θα μπορέσουν πολλά: δεν θα μπορέσουν καν τα λίγα. Αν αποδειχθούν λίγοι, λίγοι θα αποδειχθούμε και όλοι εμείς που ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΑ, ως πολίτες, τους στείλαμε να αναλάβουν τις τύχες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Θα ήταν εγκληματικό να τους αρνηθούμε συμμετoχή και συμπαράσταση. Θα ήταν τραγικό (δεν με τρομάζει η λέξη) να μην πετύχουν.

Η ευθύνη της επιτυχίας θα είναι δική τους και δική μας. Προϋποθέτει πολλά. Κι ανάμεσά τους μια κοινή απόρριψη, έναν ήρεμο αλλά αποφασιστικό εξοστρακισμό των οργανωμένων ομάδων των άκρων που με τόση επιμονή μετατρέπουν ειδικά στην Αθήνα το κέντρο της σε γκέτο και κόλαση.

Δεν μπορούν οι νέες δημοτικές αρχές να λύσουν τα προβλήματα της τρομοκρατίας, των «αντιεξουσιαστών», της μετανάστευσης, της ασφάλειας. Μπορούν όμως να συμβάλουν στη λύση τους και να αξιώσουν τα συγκεκριμένα μέτρα που θα τη διευκόλυναν. Οπως μπορούν- και μάλιστα έχουν την υποχρέωση- να φροντίσουν τους άστεγους, τους πεινασμένους, τους άνεργους, τους «χωρίς χαρτιά».

Κουράγιο και εμπρός!

somerit@otenet.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=123&artId=374700&dt=24/12/2010#ixzz1993EC0Wq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες