Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για την κρίση

 Ρεπορταζ από Ελευθεροτυπία και ΒΗΜΑ

Δέσμη 20 προτάσεων για την έξοδο από την κρίση έδωσε στη δημοσιότητα η Δημοκρατική Αριστερά.
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις, ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο. "Δεν υπάρχει πλέον καμιά κόκκινη γραμμή , καμιά υπόσχεση, που το ΠΑΣΟΚ αλλά και η κυβέρνησή του έχουν θέσει, έθεταν ή θέτουν και που την επόμενη εβδομάδα ή έστω το επόμενο δεκαπενθήμερο να μην την ξεπερνούν. Κανείς δεν πιστεύει ότι υπάρχει ένα, ως εδώ", ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ομιλία του παρακολούθησαν: το ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς κ. Λεωνίδας Κύρκος αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές κ.κ. Γ. Δημαράς και Β. Οικονόμου - είχαν διαγραφεί από την Κ.Ο. του Πα.Σο.Κ. όταν αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν στη Βουλή το Μνημόνιο. Παρών ήταν επίσης και το πρώην στέλεχος του Πα.Σο.Κ κ. Αντώνης Καρράς. Οπως σχολίαζαν στελέχη της Δημ. Αριστεράς, ανοίγει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο.
Όσον αφορά στην απεμπλοκή από το Μνημόνιο, μίλησε για δίκαιο αίτημα, το οποίο προϋποθέτει εναλλακτική πρόταση.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε:
1. Μέτρα κοινωνικής προστασίας για όσους πλήττονται από την κρίση, όπως επίδομα ανεργίας για όλους τους μακροχρόνια άνεργους, ενιαίο επίδομα παιδιού για όλες τις οικογένειες, επιδότηση ενοικίου για όλους τους ενοικιαστές χαμηλού εισοδήματος και την εφαρμογή ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

  1. Αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία, με στόχο την "πράσινη στροφή" της οικονομίας. "Η προοπτική μίας απελευθερωμένης και λειτουργικής αγοράς ενέργειας θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία", αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά.
  2. Ανταλλαγή μονάδων μεταξύ ΔΕΗ και αξιόπιστων ηλεκτροπαραγωγών με αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του λιγνίτη από τη διαδικασία ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα προτείνεται η διασφάλιση της αποκλειστικής ιδιοκτησίας του Δημοσίου στους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και της απρόσκοπτης ανάπτυξης των ΑΠΕ, καθώς και η παροχή φορολογικών κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια.
  3. Η δημιουργία οικονομικού χώρου που θα βρίσκεται ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και η Δημοκρατική Αριστερά αποκαλεί "Πράσινη Κοινωνική Οικονομία".
  4. Κατάργηση και ενοποίηση δημοσίων φορέων και οργανισμών και εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα.
  5. Αλλαγές στη φορολογία, με αναλογική και προοδευτική συμβολή όλων των πολιτών (προτείνει και "αρνητικό φόρο" για τους φτωχότερους, ενίσχυση των φορολογικών μηχανισμών και φορολόγηση της Εκκλησίας.
  6. Αναπτυξιακό ρόλο στον προϋπολογισμό και εφαρμογή συστημάτων αξιολόγησης του ΕΣΠΑ.
  7. Μείωση των αμυντικών δαπανών και ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
  8. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αλλαγή παραγωγικού μοντέλου για την ενίσχυση των εξαγωγών.
  9. Ενίσχυση της ναυτιλίας, στροφή σε ελληνικά πληρώματα και εκσυγχρονισμό του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου με την συμμετοχή εφοπλιστών.
  10. Δημιουργία δημοσίου τραπεζικού πυλώνα.
  11. Ενίσχυση των αγροτών, εξυγίανση των συνεταιρισμών και στροφή στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
  12. Στροφή 180 μοιρών στις εργασιακές σχέσεις από τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου.
  13. Αναμόρφωση του ΕΣΥ, δημιουργία Ενιαίου Φορέα Υγείας, "γενναία" χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας και άμβλυνση των "εξωπραγματικών" ιδιωτικών δαπανών.
  14. Αλλαγές στο σύστημα εκπαίδευσης, με αυτόνομο μορφωτικό ρόλο για το λύκειο και ελεύθερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όσον αφορά στην Ε.Ε. η Δημοκρατική Αριστερά πρότεινε:
  1. Συμφωνία των G20 και Ε.Ε. για η ρύθμιση και τον έλεγχο στη λειτουργία των διεθνών χρηματαγορών.
  2. Κοινή ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική.
  3. Έκδοση ευρωομολόγου και δημιουργία μηχανισμού κοινής διαχείρισης του χρέους.
  4. Μεταφορά μέρους του εθνικού χρέους στην ΕΚΤ.
  5. Επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους των 110 δισ. μέχρι το 2021, για όλο το ποσό.
 ΒΗΜΑ
Ως... αντίδοτο στην αίσθηση αδιεξόδου για την πορεία της χώρας που έχει δημιουργήσει στους πολίτες η κυβερνητική πολιτική, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλης προέβαλε τον αγώνα για ρεαλιστική και υπεύθυνη πρόταση εξόδου από την κρίση. Πρότεινε 15 μέτρα για τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασης αλλά για την ανασυγκρότηση της χώρας ενώ έκανε και 5 προτάσεις για τη διαμόρφωση ευνοϊκού για τους πολίτες ευρωπαϊκού και διεθνούς πλαισίου.

Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά κατά των κυβερνητικών πολιτικών και της «θεραπείας σοκ», που όπως είπε, επιβάλλονται στον ελληνικό λαό, και τεμαχίζουν με ανισότητες την ελληνική κοινωνία δημιουργώντας του την αίσθηση του αδιεξόδου. «Δεν υπάρχει πλέον καμιά κόκκινη γραμμή, καμιά υπόσχεση, που το ΠΑΣΟΚ αλλά και η κυβέρνησή του έχουν θέσει, έθεταν ή θέτουν και που την επόμενη εβδομάδα ή έστω το επόμενο δεκαπενθήμερο να μην την ξεπερνούν. Κανείς δεν πιστεύει ότι υπάρχει ένα "ως εδώ"», επεσήμανε μιλώντας απόψε το βράδυ σε εκδήλωση του κόμματός του για την οικονομική κρίση. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ομιλία του παρακολούθησαν: το ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς κ. Λεωνίδας Κύρκος αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές κ.κ. Γ. Δημαράς και Β. Οικονόμου - είχαν διαγραφεί από την Κ.Ο. του Πα.Σο.Κ. όταν αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν στη Βουλή το Μνημόνιο. Παρών ήταν επίσης και το πρώην στέλεχος του Πα.Σο.Κ κ. Αντώνης Καρράς. Οπως σχολίαζαν στελέχη της Δημ. Αριστεράς, ανοίγει ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο.

Ανέδειξε τις παλινωδίες αλλά και τις σε βάρος των πιο αδυνάτων επιλογές της κυβέρνησης τόσο με την υπογραφή του Μημονίου, όσο και με τις επικαιροποιήσεις του, ενώ την κατήγγειλε για τη σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2011 και το «βαρύτατο πλήγμα στη καρδιά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων». Τόνισε ότι η χώρα έχει εμπλακεί, «με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε ένα φαύλο κύκλο αλληλοδιαδόχων μέτρων, αστοχίας, πρόσθετων μέτρων κ.ο.κ., χωρίς να διαφαίνεται ο δρόμος εξόδου από την κρίση και προ πάντων με μια κοινωνία όρθια».
Η Δημοκρατική Αριστερά επιδιώκει, όπως σημείωσε ο κ. Κουβέλης, να πρωτοστατήσει για διαφορετικές πολιτικές, για να αλλάξουν ριζικά τα κυβερνητικά μέτρα, με στόχο τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων του κράτους και της διοίκησης, την υλοποίηση νέου αναπτυξιακού προτύπου, την οικολογική ανασυγκρότηση της οικονομίας, με σταθερή και αταλάντευτη αναφορά τους εργαζόμενους.
Ετσι, παρουσιάζοντας μια δέσμη άμεσων και μακροπρόθεσμων προτάσεων αφ' ενός στο επίπεδο των μέτρων για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου σε όσα επιβάλλεται να αλλάξουν στο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο, τόνισε ότι η αντιμετώπιση και η υπέρβαση της κρίσης για την Ελλάδα θα κριθεί σε τρία μέτωπα:
-στην αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου που θα την πληρώσουν δραματικά όλοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι.
-στην ανατροπή της άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων
-στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας οικολογικής και βιώσιμης έξω από το πελατειακό σύστημα και υπέρ των πολιτών.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=373811&dt=20/12/2010#ixzz18gAUhtqu


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

    Αναγνώστες