Πράσινοι από 11 βαλκανικές χώρες συμμετείχαν στην τριήμερη συνδιάσκεψη των Βαλκανίων Πράσινων, που πραγματοποιήθηκε στην ΠΓΔΜ στις 10-12 Δεκεμβρίου. Ήταν η 4η συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Διαλόγου Ανατολής - Δύσης» του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Η 1η και 2η συνδιάσκεψη είχαν πραγματοποιηθεί το 2008 και το 2009 στη Θεσσαλονίκη και η 3η πριν ένα χρόνο στην Κωνσταντινούπολη. Τους Οικολόγους Πράσινους εκπροσώπησαν ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Τάσος Κρομμύδας και ο εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα Πάνος Λογγινίδης.
H συνδιάσκεψη ξεκίνησε με ανοικτή συζήτηση για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. Πραγματοποιήθηκαν διαδοχικοί κύκλοι παρουσιάσεων και συζητήσεων για το Πράσινο New Deal ως ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση, καθώς και για τις δυνατότητες και τις προκλήσεις στους τομείς της εξοικονόμησης ενέργειας, των ΑΠΕ, της γεωργίας και του τουρισμού. Την ελληνική διάσταση και εμπειρία μετέφεραν με παρουσιάσεις τους ο Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο Τάσος Κρομμύδας.
Κοινή ήταν η διαπίστωση για την ανάγκη άμεσης στροφής των οικονομιών των Βαλκανίων σε πράσινη κατεύθυνση και πραγματοποίησης κοινών εκστρατειών για κοινά προβλήματα της περιοχής, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η διασυνοριακή ρύπανση, η αποτροπή κατασκευής νέων πυρηνικών μονάδων.
Οι Έλληνες Πράσινοι τόνισαν τη διαθεσιμότητά τους για μεταφορά εμπειρίας και υποστήριξη προς τα υπόλοιπα πράσινα κόμματα της περιοχής για την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους καθώς και για την ανάδειξη ζητημάτων ευρωπαϊκής διάστασης μέσα από ερωτήσεις του Μιχ. Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν. Άλλωστε έχουν ήδη κατατεθεί 18 ερωτήσεις σε συνεργασία με περιβαλλοντικές ΜΚΟ της Βουλγαρίας.
Το βράδυ της Παρασκευής, ύστερα από πρόσκληση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ κου Γκρουέφσκι, πραγματοποιήθηκε συνάντησή του με εκπροσώπους πράσινων από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Στη συνάντηση η Ολλανδή Πράσινη ευρωβουλευτής Marije Cornelissen έθεσε το ζήτημα της ενημέρωσης των πολιτών για το τι σημαίνει απελευθέρωση βίζας προς την Ε.Ε. και της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των κοινοτήτων των Ρομά και των Αλβανών. Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, που ως στέλεχος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης έχει συμμετάσχει σε διασυνοριακό πρόγραμμα καταγραφής των πηγών ρύπανσης του Αξιού ποταμού σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, έθεσε το ζήτημα ενδεχόμενης κατασκευής σταθμών πυρηνικής ενέργειας και την πιθανότητα καλλιέργειας μεταλλαγμένων στην ΠΓΔΜ. Ο κ. Γκρουέφσκι απάντησε πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για πυρηνικό σταθμό την επόμενη περίοδο,, αλλά για μια σειρά από υδροηλεκτρικά φράγματα στον Αξιό και πως η χώρα του ενσωματώνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα.
Σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, ο Μ. Τρεμόπουλος υπερασπίστηκε την υιοθέτηση για τη χώρα μιας ονομασίας κοινής αποδοχής με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι εθνικιστικές απόψεις κάνουν κακό πρώτα στην ίδια τη χώρα αυτών που υποτίθεται ότι την υπερασπίζονται.
* Ο Τάσος Κρομμύδας είναι μέλος της εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου