Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Μονομερής απόφαση

Του Κώστα Κάρη, Αυγή.30.12.10
Αρνούνται οι εκπρόσωποι των προμηθευτών ιατρικού υλικού του ΕΣΥ να δώσουν την έκπτωση, έως και 30%, επί του συνόλου των χρεών του υπουργείου Υγείας που φτάνουν τα 1,450 εκατ. ευρώ.
Και το υπουργείο μένει αναποφάσιστο... Δίδει αναξιόπιστες διαβεβαιώσεις ότι το ποσό των 1,150 εκατ. ευρώ θα εξοφληθεί με ομόλογα, όπως έχει συμφωνηθεί, το αργότερο μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου. Και ότι έχει τη ρητή δέσμευση του υπουργού Οικονομικών για άμεση εξόφληση των προμηθειών σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή μέσα σε 45 ημέρες, από το νέο έτος... Ποιος τους πιστεύει;

Αυτή είναι η ουσία; Ή ότι τα εξόχως υπερτιμολογημένα υλικά δεν μπορούν να πληρωθούν; Τι κάνει η κυβέρνηση τόσο καιρό; Σε έκτακτες συνθήκες, στις συνθήκες της δημοσιονομικής κρίσης, τα κέντρα μονοπωλίου -όπως στις προμήθειες των νοσοκομείων- δεν αντιμετωπίζονται με λόγια, αλλά με αποφάσεις. Και νομοθετικές επιλογές όπου δεν υπάρχει λύση.
Προσέξτε: Οι προμηθευτές αρνήθηκαν να προβούν στην έκπτωση, εξηγώντας τις οικονομικές δυσκολίες που έχει επιφέρει στον κλάδο τους αφενός η συγκυρία της κρίσης στη χώρα, αφετέρου η αποπληρωμή του χρέους με ομόλογα ελληνικού Δημοσίου! Το πρώτο τι σημαίνει ακριβώς; Ότι τα νοσοκομεία ελέγχουν τις σπατάλες και τις τιμολογήσεις; Αν το κάνουν, κακώς το κάνουν; Και το δεύτερο, για τα ομόλογα, πόσο απέχει από όσα λένε και πράττουν οι ξένοι δανειστές και η τρόικα ;
Δυστυχώς, δεν φαίνεται να υπάρχει περιθώριο συμφωνίας. Η κυβέρνηση, αντί να σκαρφιστεί νέες περικοπές μισθών και συντάξεων ή κοινωνικών προγραμμάτων για να πληρώσει τις σκανδαλωδώς υπερτιμολογημένες προμήθειες, ας πάρει μονομερώς την απόφαση για την έκπτωση. Αν δεν θέλει να είναι υπόλογη. Και ας ζητήσει τη στήριξη της Βουλής. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Στο κάτω- κάτω είναι σοβαρή βλάβη του δημοσίου συμφέροντος ότι έχει αναγνωρίσει με νόμο δαπάνες δισ. που απέρριψε το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες