Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Κι εµείς θέλουµε να αλλάξουµε πόλη

Της Άννας Δαμιανίδη, ΝΕΑ, 18.10.10
Του βγήκε αυθόρµητα του νυν δηµάρχου το ξέσπασµα εναντίον της κυρίας που δεν περνάει καλά στην Αθήνα. «Να αλλάξει πόλη!» της πρότεινε, όπως έχουµε κάνει όλοι µας, θα ήθελε πιθανότατα να προσθέσει. Τι κάθεται και κάνει εδώ πέρα; Στο κάτω κάτω αν δεν κατάφερε να το κάνει ήδη, όπως κάθε ψηφοφόρος της Α’ Αθηνών που σέβεται τον εαυτό του, σηµαίνει ότι έχει αποτύχει στη ζωή της και να µη µιλάει καθόλου! Ετσι έχουν τα πράγµατα, όσοι µπόρεσαν την άφησαν αυτή την πόλη. Αφού το σπίτι τους έγινε πολυκατοικία όπως του διπλανού, ή το έπνιξαν οι άλλες γύρω γύρω, αφού ακόµα και τα ρετιρέ βλέπουν την απέναντι µπουγάδα, έφυγαν σε πρώτη ευκαιρία.


Η κινητικότητα των Αθηναίων κάθε προέλευσης θα πρέπει να χτυπάει παγκόσµιο ρεκόρ. Κι όσοι για λόγους τυχαίους µείναµε πίσω, θα έπρεπε να ντρεπόµαστε και να µη µιλάµε, όντως αποδειχτήκαµε άχρηστοι.

Οµως, ξέρετε κάτι; Κι αυτοί που έφυγαν, κι αυτοί που έµειναν, κι αυτοί που κατάφεραν να αποκτήσουν βίλα στη Φιλοθέη, ή µεζονέτα στην Παλλήνη, ή έστω τριάρι στον Χολαργό, κι εµείς που ξεµείναµε στην Κυψέλη εξ αµελείας, όλοι ξέρουµε κατά βάθος ότι δεν µπορούµε να φύγουµε. Οπου και να πάµε, το κέντρο είναι εδώ.

Αυτό το υποβαθµισµένο και βρώµικο τρίγωνο που το περνάµε τρέχοντας, αυτό το σαρδανάπαλο Σύνταγµα µε τα πιο σιχαµένα πλακάκια του κόσµου, η Ακρόπολη που την κλείνουν οι φύλακές της, το Μοναστηράκι µε τα βουνά σκουπιδιών, τα πέριξ. Δεν έχουµε άλλο. Δεν υπάρχει στη Γη άλλο κέντρο για το ελληνόφωνο δίποδο άπτερο ζώο. Αυτό είναι.

Οσο και να αλλάξουµε πόλη, δεν γλιτώνουµε από δαύτη.

Δεν υπάρχει διαφυγή.

Οφείλουµε να αλλάξουµε αυτή την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες