Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Debate της “Μακεδονίας”: Επιθυμία όλων ή αλλαγή στην πόλη

 Μακεδονία, 21.10.10 
Γιάννης Μπουτάρης: «Είμαι ο αέρας της αλλαγής και φυσάω για το καλό της πόλης»
Το debate της “Μακεδονίας” ανέδειξε την επιθυμία όλων για αλλαγές σε πρόσωπα και νοοτροπίες. Ενα debate με όλους τους υποψήφιους δημάρχους, προς όφελος της πόλης. Αυτός ήταν ο στόχος του δημοσιογραφικού συγκροτήματος "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ". Και το πετύχαμε. Οι οκτώ υποψήφιοι δήμαρχοι ρωτήθηκαν για τα μείζονα ζητήματα της πόλης, "κονταροχτυπήθηκαν" μεταξύ τους, χειροκροτήθηκαν, ή όχι, από το κοινό, και όλα αυτά προς όφελος της πόλης που διψά πλέον για αλλαγή σε πρόσωπα, νοοτροπίες και καταστάσεις. Αρκετά με το παρελθόν…
Πάνω από όλα την ανάγκη για αλλαγή κατέδειξαν οι ίδιοι οι πολίτες, που παραμέρισαν τη διαδικασία, πήραν τον λόγο και έκαναν παρεμβάσεις Γιατί, όπως επεσήμανε ο συντονιστής του debate, συγγραφέας και αρθρογράφος της “Μ” Γιώργος Σκαμπαρδώνης, αυτό από μόνο του δείχνει ότι η πόλη αλλάζει, ότι ξυπνάμε από τον λήθαργο της αδιαφορίας και της μη συμμετοχής. Και αυτό ίσως ήταν το μεγαλύτερο κέρδος της χθεσινής βραδιάς.

Τη Δευτέρα στο ίδιο μέρος και με την ίδια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί το debate με τους υποψήφιους περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Συμμετείχαν στο debate της "Μ":  Από αριστερά (όπως εμφανίζονται στην κεντρική φωτογραφία), οι επικεφαλής των συνδυασμών "Θεσσαλονίκη της ανατροπής κυβέρνησης ΕΕ - ΔΝΤ - Καλλικράτη" Ζήσης Κλεισιάρης, "Ενεργοί πολίτες - Οικολογία στην πράξη" Χρήστος Μάτης, "Υπερκομματικό Δημοτικό Κίνημα" Στέλιος Παπαθεμελής, "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη" Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, "Εξουσία Πολιτών" Μάκης Στεργίου, "Λαϊκή Συσπείρωση" Σωτήρης Ζαριανόπουλος, "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" Γιάννης Μπουτάρης και "Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη" Κώστας Γκιουλέκας.

Γιάννης Μπουτάρης: «Είμαι ο αέρας της αλλαγής και φυσάω για το καλό της πόλης» 

Αναμενόμενα, ο Γιάννης Μπουτάρης, με το στίγμα του φορέα της υποστήριξης του κυβερνώντος κόμματος, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα του χθεσινού ανοιχτού διαλόγου που διοργάνωσε η “Μ”. Έμπειρος και με πλεονέκτημα την αμεσότητα του πρωτογενούς πολιτικού του λόγου, απάντησε επαρκώς… σχεδόν σε όλα. Στριμώχθηκε αλλά άντεξε για τις θέσεις του στα εθνικά θέματα από τον Σ. Παπαθεμελή και κονταροχτυπήθηκε με τον Κ. Γκιουλέκα και τον Χ. Μάτη για θέματα όπως η στήριξη από το ΠΑΣΟΚ, το θέμα του «Αλλατίνη» και η παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο.
Ερωτηθείς σχετικά με το ποιον στηρίζει στις περιφερειακές εκλογές, απέφυγε να ονοματίσει υποψήφιο, εμμένοντας στη θέση ότι η ουσία βρίσκεται στη συνεργασία δήμων και περιφέρειας. “Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι περιφερειάρχης ή δήμαρχος, αλλά πώς θα συνεργαστούν οι δύο θεσμοί, διότι πολλά προβλήματα είναι κοινά”, τόνισε. Αναφερόμενος δε στην πολιτική του πορεία, χρησιμοποίησε μία παροιμία από τη Νάουσα. “Κατά το μάγουλο, και ο μπάτσος”, είπε και, θέλοντας να περιγράψει τη συμμετοχή του σε διάφορους πολιτικούς χώρους, σχολίασε: “Εγώ είμαι ο αέρας της αλλαγή και φυσάω για ό,τι κάνει καλό στην πόλη”. Όπως εξήγησε, όλες οι πολιτικές του επιλογές είχαν γνώμονα το συμφέρον της Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στο διαπαραταξιακό, παρατήρησε: “Δεν φύγαμε, μας αποβάλανε”. Μάλιστα, προκαλώντας τον Χ. Μάτη, σημείωσε ότι “ο Τρεμόπουλος είχε δηλώσει ότι οι Οικολόγοι θα στήριζαν αυτόν που θα υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ”.
Σχετικά με τους υπαλλήλους του δήμου Θεσσαλονίκης, τόνισε “Υπάρχουν αργόσχολοι που πρέπει να τους δείξουμε την πόρτα”. Σημείωσε ωστόσο ότι “δεν θα διώξουμε υπαλλήλους, θα πρέπει όμως να δουλέψουν”. Χαρακτήρισε “λιβανιστήρι του δημάρχου” την ΤV100 και επισήμανε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για την αντιμετώπιση του ετήσιου κόστους λειτουργίας των δημοτικών ΜΜΕ που αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ. Απαντώντας στον Χ. Μάτη, αφού σχολίασε ότι είναι χυδαία η προσέγγισή του για το «Αλλατίνη», τόνισε ότι ο Σ. Μάνος, όταν ανέκυψε το θέμα, είχε πουλήσει το μερίδιό του, ενώ στην κατηγορία γιατί τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης του χώρου, απάντησε ότι η ιδιοκτησία ήταν νόμιμη, ενώ παρατήρησε ότι δεν υπήρξαν ανάλογες αντιδράσεις για καταπατήσεις οικοπέδων από την εκκλησία.
Απαντώντας στον Σ. Παπαθεμελή, σημείωσε ότι ποτέ δεν είπε ότι θέλει να γιορτάσει τα γενέθλια του Κεμάλ Ατατούρκ και τον υποχρέωσε να ζητήσει συγγνώμη, ενώ τον έψεξε που του καταλόγισε ότι χαρακτήρισε του Πόντιους εθνότητα. “Εγώ είμαι Βλάχος, ανήκω σε εθνότητα;” τον ρώτησε και τόνισε ότι “ο γαμπρός μου είναι Πόντιος”. Τέλος, είπε ότι δεν θέλει να γίνει δήμαρχος από προσωπική φιλοδοξία, αλλά γιατί θέλει “να επιστρέψει” προσφορά στην πόλη. “Το θέμα είναι ότι εμείς μπορούμε και έχουμε πάρει απόφαση για ρήξεις σε όλα τα επίπεδα”, κατέληξε.

Φ.Δ.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες