Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Ο φόβος του τζαμιού (2)

Του Κώστα Κάρη, Αυγή 23.10.10
Μια απάντηση χθες του υποψήφιου περιφερειάρχη Αλ. Μητρόπουλου στο in.gr για το θέμα του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα προσέχθηκε και συζητήθηκε.
Η πλήρης απάντησή του στην ερώτηση για το τέμενος έχει ως εξής: Κάθε μετανάστης, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, πρέπει να διευκολύνεται στην άσκηση των θρησκευτικών του καθηκόντων. Η θρησκεία και το λατρευτικό τυπικό της δεν πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Συνδεόμενη, όμως, με την ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση, αναρριπίζει διαιρετικές τάσεις, ρατσισμό και ξενοφοβία. Ο ελληνικός πολιτισμός, με την εξωστρέφεια, τον δυναμισμό των αρχών και την αυτοπεποίθηση που τον διακρίνει, δεν είναι ένα περίκλειστο και φοβικό αυτοποιητικό σύστημα. Οφείλουμε όμως να θέσουμε σαφείς όρους άσκησης των δικαιωμάτων όλων (και των μεταναστών), που δεν θίγουν τα δικαιώματα των συνανθρώπων και συμπολιτών μας”.
Δεν είναι σαφές ακριβώς τι εννοεί όταν μιλά για “όρους άσκησης των δικαιωμάτων”. Είναι όμως σαφή τα εξής: ότι δεν απάντησε θετικά για την οικοδόμηση του τζαμιού, ότι θέτει θέμα “όρων” στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων. Και ότι όλα αυτά δεν εκφράζουν τις θέσεις και τις απόψεις του πολιτικού κόμματος που τον στηρίζει, του ΣΥΝ, όπως όλοι γνωρίζουμε.
Η συντηρητική προσέγγιση στο θέμα του τζαμιού παρατείνει μια εκκρεμότητα χωρίς κανένα πλεονέκτημα για το δημόσιο συμφέρον. Μόλις προχθές ο κ. Γεωργιάδης του ΛΑΟΣ εξαπέλυσε επίθεση στη Βουλή για το θέμα με κινδυνολογίες και ρητορεία διακρίσεων. Είναι ανάγκη οι δημοκράτες, προοδευτικοί υποψήφιοι να πάρουν θετική θέση. Όλοι. Δεν έχει αξία μια διαμάχη μεταξύ τους. Το έμπρακτο κοινό μέτωπο θα φέρει αποτέλεσμα.
Έγραφα και χθες ότι δεν υπάρχει δικαιολογία, νομική βάση για την επίμονη άρνηση να υπάρχουν τζαμιά στην Αθήνα. Η άρνηση έκδοσης αδειών για τζαμιά έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολλών -χωρίς άδεια- σε διαμερίσματα στην Αθήνα. Πρέπει να θεωρούμε όλοι αυτονόητο το δικαίωμα της ελεύθερης θρησκευτικής λατρείας. Χωρίς όρους και περιορισμούς. Για τι θα πει “όροι”στα θρησκευτικά θέματα. Πότε θα λειτουργούν ή τι θα ψέλνουν;
Είναι εύλογο να περιμένουμε μια διευκρινιστική διόρθωση του κειμένου της απάντησης του κ. Μητρόπουλου. Έχει διαβαστεί από πολλούς και δεσμεύει τον συνδυασμό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες