Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Η Αριστερά λίγο πριν από τις κάλπες

Του Παναγη Γαλιατσατου, Καθημερινή, 31.10.10
Κατακερματισμένη αλλά αισιόδοξη για το εκλογικό αποτέλεσμα μπαίνει η Αριστερά στην τελική ευθεία των εκλογών για την αυτοδιοίκηση. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, τα κριτήρια της επιτυχίας όμως διαφορετικά σε κάθε περίπτωση. Το ΚΚΕ επιθυμεί πανελλαδική ενίσχυση των δυνάμεών του, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει διψήφιο ποσοστό στην Αττική, η Δημοκρατική Αριστερά (Δ.Α.) θα ήθελε ένα 3% στους περιφερειακούς της συνδυασμούς πανελλαδικά και ο Αλ. Αλαβάνος ένα ποσοστό στην Αττική που θα δικαιώνει τον μετασχηματισμό του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής σε πολιτικό φορέα στο μέλλον. Παραδόξως, όλοι αυτοί οι στόχοι μπορεί να επιτευχθούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, καθώς η κινητικότητα των ψηφοφόρων είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Αν μάλιστα αθροίσει κανείς τα ποσοστά των υποψηφίων της Αριστεράς στις δημοσκοπήσεις (Παφίλης, Μητρόπουλος, Αλαβάνος, Ψαριανός), ξεπερνούν πολύ τα ποσοστά των κομμάτων της Αριστεράς (16% ώς 17%) στην περιφέρεια.

Το ΚΚΕ δίνει τη μάχη ώστε οι συνδυασμοί της Λαϊκής Συσπείρωσης, που υποστηρίζει, να ενισχυθούν σημαντικά. Ιδιαίτερη μάχη δίνει πάντως ο Περισσός στην Αττική –και γι’ αυτό έχει επιστρατευθεί και η κ. Αλ. Παπαρήγα– όπου αποτελεί θέμα τιμής ο Θ. Παφίλης όχι μόνον να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του κόμματος (πάνω από 10% στις εκλογές του 2009) αλλά και να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία ανάμεσα στα ψηφοδέλτια της Αριστεράς.
Από την πλευρά της, η Κουμουνδούρου επικεντρώνει την προσπάθεια στην Περιφέρεια Αττικής, όπου κρίνεται το εγχείρημα της συνάντησης αριστερών και σοσιαλιστών στο ψηφοδέλτιο του κ. Μητρόπουλου. Ο πήχυς είναι ένα διψήφιο ποσοστό που θα οχυρώσει τον κ. Τσίπρα απέναντι σε τυχόν αμφισβητήσεις και ταυτόχρονα θα του επιτρέψει να υποστηρίξει ότι ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός του ΣΥΝ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση με τον σοσιαλιστικό χώρο έχει μακροπρόθεσμη προοπτική.
Στη Δ.Α. υπενθυμίζουν ότι, ως νέο κόμμα, «έπεσαν κατευθείαν στα δύσκολα». Το κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος περιοδεύει παντού, κατεβαίνει αυτόνομα ή με τους Οικολόγους Πράσινους στις περιφέρειες και ελπίζει (ιδιαίτερα στην Αθήνα με επικεφαλής τον Γρ. Ψαριανό) να συγκεντρώσει παντού το 3% ώστε να μπορεί να ελπίζει ότι θα μπει στη Βουλή. Η Δ.Α. πήρε ρίσκο με τις αντισυμβατικές υποψηφιότητες των κ. Καμίνη και Μπουτάρη, τις οποίες στηρίζει με κορυφαία στελέχη της, και εισέπραξε κόστος από τη σύμπλευση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με το ΠΑΣΟΚ. Θα θεωρήσει επιτυχία αν εκλέξει δικούς της δημάρχους, όπως π.χ. τον Σ. Κόντο στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Τέλος, ο κ. Αλαβάνος στοχεύει σε ένα ποσοστό άνω του 5% ώστε να δικαιωθεί το εγχείρημά του και να προχωρήσει την επόμενη μέρα με κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στον μετασχηματισμό του Μετώπου σε πολιτικό φορέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες