Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ο Οζίλ και οι άλλοι

Του Μιχάλη Μητσού, ΝΕΑ, 19.10.10
Το πολυπολιτισµικό µοντέλο απέτυχε, βροντοφώναξε η Ανγκελα Μέρκελ. Προφανώς δεν αναφερόταν στη γερµανο-τουρκο-πολωνοτυνησιο-σερβο-βραζιλιάνικη Εθνική Γερµανίας. Η γερµανίδα καγκελάριος έχει ένα πρόβληµα: ο συνασπισµός της δεν τραβάει. Πολλοί λένε µάλιστα ότι αν τον ερχόµενο Μάρτιο χάσει τις εκλογές στη ΒάδηΒυρτεµβέργη, θα αναγκαστεί να δώσει τη θέση της στον δηµοφιλή υπουργό Αµύνης Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενµπεργκ. Επρεπε λοιπόν να βρει επειγόντως µια ατάκα, ένα σύνθηµα από το οποίο να πιαστεί. Και βρήκε την εύκολη λύση: τους µετανάστες. «Αν θέλουν να ενταχθούν στην κοινωνία µας, να µάθουν γερµανικά»,
είπε το περασµένο Σάββατο στο συνέδριο της Χριστιανοδηµοκρατικής Νεολαίας, στο Πότσδαµ. Και – επιτέλους – καταχειροκροτήθηκε. Για ξεκάρφωµα, χαρακτήρισε λίγο αργότερα τον ποδοσφαιριστή Μεσούτ Οζίλ «απόδειξη ότι το ισλάµ αποτελεί µέρος της Γερµανίας». Και δεν τη χειροκρότησαν ούτε οι µισοί.

Είχε προηγηθεί, µια εβδοµάδα νωρίτερα, το παραλήρηµα του Βαυαρού Χορστ Ζεεχόφερ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών οι οποίοι συµµετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισµό. «Η χώρα µας», δήλωσε, «δεν έχει πια ανάγκη από µετανάστες που ανήκουν σε διαφορετικές κουλτούρες, όπως είναι οι Τούρκοι και οι Αραβες». Τη συζήτηση είχε ανοίξει, βέβαια, από τον Αύγουστο ο σοσιαλδηµοκράτης Τίλο Σαρατσίν, πρώην στέλεχος της Μπούντεσµπανκ, µε το βιβλίο του «Η Γερµανία σκάβει τον τάφο της». Σε µια προσπάθεια να ανακτήσει το χαµένο έδαφος, η καγκελάριος σπεύδει έτσι να ευθυγραµµιστεί µε τη σκληρή άποψη για τη µετανάστευση. Μια πρόσφατη δηµοσκόπηση, άλλωστε, δείχνει ότι το 35% των Γερµανών θεωρεί πως η χώρα έχει ξεχειλίσει από ξένους. Το 50% δεν αντέχει τους µουσουλµάνους. Και το 10% θα ήθελε να αναλάβει τα ηνία της χώρας ένας φύρερ...

Μάταια φωνάζει το Εµπορικό Επιµελητήριο ότι η Γερµανία χρειάζεται 400.000 µηχανικούς και τεχνικούς υψηλής ειδίκευσης. Μάταια δηµοσιεύονται στατιστικές που δείχνουν ότι οι τούρκοι µετανάστες που µπήκαν το 2008 στη Γερµανία ήταν όσοι και το 1983, και ότι ο αριθµός των αιτήσεων για άσυλο είναι σήµερα το ένα έκτο του αντίστοιχου αριθµού στα µέσα της δεκαετίας του ‘90.

«Δεν πρέπει να µας φοβίζουν οι µετανάστες που µπαίνουν στη Γερµανία, αλλά οι Γερµανοί που επιλέγουν να µεταναστεύσουν», τονίζει η υπουργός Παιδείας Ανέτε Σαβάν. «Ωστε απέτυχε το πολυπολιτισµικό µοντέλο; Θα το πω στην αδελφή µου που έκανε τρία παιδιά µε τον περουβιανό σύζυγό της, στον αδελφό µου που έκανε παιδιά µε τη γιαπωνέζα σύζυγό του, και στην αγγλίδα σύντροφό µου», σαρκάζει µε σηµείωµά του ο (γερµανός) συντάκτης της «Γκάρντιαν» Φίλιπ Ολτερµαν. Η Ευρώπη ολόκληρη στρέφεται προς τα δεξιά, το έχουµε καταλάβει. Ο Σαρκοζί ακολουθεί το παράδειγµα του Μπερλουσκόνι, η Μέρκελ το παράδειγµα του Σαρκοζί, και όλοι µαζί λοξοκοιτάζουν προς την Ολλανδία και τη Δανία, όπου η ακροδεξιά κάνει πάρτι.

LΙΝΚ: http://diastaseis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες