Τρίτη 17 Μαΐου 2011

«Μα τότε, θα πουλήσουν τελικά και τα νησιά;»

 Τvxs, 17.5.11
Στην απαίτηση των υπουργών της Ε.Ε. να αντιμετωπιστεί το ελληνικό χρέος άμεσα και με οποιοδήποτε κόστος, ακόμα και την πώληση νησιών, επικεντρώνεται δημοσίευμα του ολλανδικού Τύπου, και συγκεκριμένα του Maarten van Wijk για την εφημερίδα AD Haagsche Courant.
«Οι σιδηρόδρομοι, τα διόδια, τα ορυχεία, ίσως ακόμα και ολόκληρα νησιά: Η Ελλάδα πρέπει να πουλήσει άμεσα, απαιτούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν υποσχεθεί στην Ελλάδα 110 δισεκατομμύρια ευρώ επείγουσα βοήθεια, αλλά ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να προβεί σε σκληρές περικοπές. «Πριν από λίγους μήνες, είχαν υποσχεθεί ότι θα πουλούσαν κρατική ιδιοκτησία αξίας 50 δις», λέει ο καθηγητής Sylvester Eijffinger. «Αλλά τώρα φαίνεται ότι δεν έχουν συγκεντρώσει ούτε το 20%. Αυτό φυσικά δεν είναι σωστό».

Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ολλανδία, είναι ιδιαίτερα θυμωμένες και για αυτό φωνάζουν σήμερα στην Ελλάδα να συμμορφωθεί. Εάν οι Έλληνες δεν βρουν μια καλή δικαιολογία, η Ολλανδία θα σταματήσει να πληρώνει το μερίδιό που της αναλογεί στο πακέτο στήριξης, απείλησε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών, Jan Kees de Jager.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, υποσχέθηκε πως θα υπάρξει πρόοδος: Τώρα, η χώρα του πραγματικά θα βιαστεί, όσον αφορά την πώληση περιουσιακών στοιχείων...
«Η Ελλάδα πιθανότατα θα λάβει λιγότερα χρήματα για τα περιουσιακά της στοιχεία, από όσα περίμενε», λέει ο Eijffinger. «Και τότε θα πρέπει να πουλήσουν περισσότερα».
Σε αυτή την περίπτωση, η πώληση των νησιών θα είναι μια πραγματική ευκαιρία. Η Ελλάδα έχει 6.000 νησιά, από τα οποία μόνο τα 227 κατοικούνται. Στην ιστοσελίδα PrivateIslands.com υπάρχουν ήδη νησιά αξίας 2 έως 15 εκατομμυρίων ευρώ, διαθέσιμα για αγορά.
Συγκριτικά με ένα διαμέρισμα στην Νέα Υόρκη φαντάζουν φτηνά, γράφει στην ιστοσελίδα, όπου μπορεί κανείς να διαβάσει αυτό που φοβούνται περισσότερο οι Έλληνες: εμπορευματοποίηση της γης και τέλος στην ηρεμία και τη φύση. «Εδώ μπορεί να αναπτυχθεί ένα πανέμορφο θέρετρο για την ελίτ», ανακοινώνει η ιστοσελίδα για τον Άγιο Ιωάννη. «Αυτή τη στιγμή κατοικείται μόνο από ένα κοπάδι κατσίκες».
Μόνο ο Παρθενώνας μοιάζει ακόμα ιερός. Το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι πολιτιστικοί θησαυροί δεν διατίθενται προς πώληση.
Αλλά ακόμα και αν οι Έλληνες έρθουν σήμερα με νέες προτάσεις, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών έχουν κάθε λόγο να είναι δύσπιστοι. Ξέρουν ότι δεν αποτελεί επιλογή, να σταματήσουν την παροχή οικονομικής βοήθειας. Μια πιθανή πτώχευση της Ελλάδας, θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.
Ίσως τελικά αποφασιστεί να βοηθήσουν την Ελλάδα, σκέπτεται ο Eiffinger. «Μπορείς να αφήσεις μια μεγάλη επενδυτική τράπεζα να τις αναλάβει τις ιδιωτικοποιήσεις».
Η πιθανότητα οι ευρωπαϊκές χώρες να ζητήσουν εγγυήσεις για περαιτέρω δάνεια έκτακτης ανάγκης, μοιάζει απίθανη. Αυτό θα σήμαινε ότι οι αρχηγοί των κρατών έχουν σταματήσει να πιστεύουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε κάποτε να εξοφλήσει τα χρέη της. Με αυτόν τον τρόπο, η κρίση στη χώρα μόνο θα χειροτέρευε.
Για αυτό το λόγο, ο Παπανδρέου χαρακτήρισε το περασμένο Σαββατοκύριακο «σχεδόν προσβλητική», ακόμα και την υπόδειξη για τα ενέχυρα: «Τα λόγια μας και οι πράξεις μας πρέπει να είναι το ενέχυρο». Η Ελλάδα όμως έχει ακόμα πολύ δρόμο πριν να γίνει κάτι τέτοιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες