Tvxs, 11.5.11
Αναπόφευκτη χαρακτηρίζει η Wall Street Journal την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στο χθεσινό κύριο άρθρο της, σημειώνοντας ότι το σχέδιο διάσωσης της χώρας οδηγείται σε αποτυχία.Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, η Αθήνα έχει ζητήσει διετή παράταση προκειμένου να μειώσει το ελλείμμά της, κυρίως γιατί αδυνατεί να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της για αύξηση των δημόσιων εσόδων μέσω της φορολόγησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «ο πληθυσμός έχει κάνει τη φοροδιαφυγή εθνικό σπορ» ισχυρίζεται η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι, μέχρι το τέλος του μήνα, οι διεθνείς δανειστές θα πρέπει να αποφασίσουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 12 δισ. ευρώ προς της Ελλάδα.
Η ημερομηνία που η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει 14,5 δισ. ευρώ σε ομόλογα που λήγουν, η 20η Μαρτίου 2012, πλησιάζει και «κανείς δεν επιθυμεί την πτώση της Ελλάδας». Ωστόσο, όσο πιο κοντά φτάνουμε σε αυτή την ημέρα, «τόσο λιγότερο ανεκτή γίνεται η θέση της χώρας», σύμφωνα με τον συντάκτη.
Η Wall Street Journal χαρακτηρίζει αισιόδοξη την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το Μάρτιο το κόστος δανεισμού της Ελλάδας για το νέο χρέος της θα κυμαινόταν γύρω στο 5,6% για τον επόμενο χρόνο. Σημειώνει ότι, ως έχει ο δανεισμός, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές σύμφωνα με το πρόγραμμα και θα τα χρήματα της τελειώσουν αν δεν προβεί σε αναδιάρθρωση χρέους ή αν δεν λάβει επιπλέον δάνεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Η λύση που προκρίνει η Γερμανία είναι η αναδιοργάνωση (reprofiling) του ελληνικού χρέους. Δηλαδή, οι αρχικές αποπληρωμές της Ελλάδας στους ιδιώτες επενδυτές να μεταφερθούν στο μέλλον, χωρίς περαιτέρω τόκο και χωρίς «κούρεμα» στην ονομαστική αξία των ομολόγων. Και αυτή η επιλογή όμως –σύμφωνα με το άρθρο– πιθανόν θα χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένα είδος χρεοκοπίας. Εξάλλου, «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η χώρα θα μπορέσει να δανειστεί κάποια στιγμή στο μέλλον στα επιτόκια που υπολογίζουν τώρα η ΕΕ και το ΔΝΤ».
Ανεξάρτητα απ’ το αν το ονομάσουμε χρεοκοπία, αναδιάρθρωση ή αναδιοργάνωση, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι κάποιοι δεν πρόκειται να λάβουν πίσω τα χρήματα που υπολόγιζαν, εκτός κι αν δοθεί επιπλέον οικονομική στήριξη στην Ελλάδα. Εξάλλου, και η γερμανική πρόταση θα αφήσει τη χώρα με δημόσιο χρέος που θα αγγίζει ή θα υπερβαίνει το 160%. Εξ ου και το συμπέρασμα της Wall Street Journal ότι «είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος πώς θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»: Όσο διατηρείται το τρέχον πρόγραμμα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το χρέος που θα έχουν στα χέρια τους η ΕΕ και το ΔΝΤ, καθώς η Ελλάδα θα αποπληρώνει τους ιδιώτες επενδυτές με χρήματα των εταίρων της και του Ταμείου.
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως όντως πιστεύουν ότι όλα θα πάνε καλά, απ’ τη στιγμή που οι αγορές σταματήσουν να προεξοφλούν το ελληνικό χρέος. «Ωστόσο είναι οι τελευταίοι που εξακολουθούν να έχουν αυτή την άποψη, και, όσο τη διατηρούν, τόσο οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι μένουν εκτεθειμένοι στις συνέπειες αυτού του ευσεβούς πόθου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου