Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

«Πλατεία Ταχρίρ» θυμίζει η εμβληματική Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης

 NEA, 18.5.11
Μια ξεχωριστή κινητοποίηση συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Πουέρτα δελ Σολ, μία από τις γνωστότερες και κεντρικότερες πλατείες της ισπανικής πρωτεύουσας. Χιλιάδες νεαροί Μαδριλένιοι συγκεντρώνονται κάθε βράδυ εκεί, διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική κρίση. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, ιδιαίτερα της Ανδαλουσίας. Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της 15ης Μαΐου, για αυτό και το κίνημα αποκαλείται «Κίνημα 15-Μ». Το βράδυ της Τρίτης βρίσκονταν στην Πουέρτα δελ Σολ περίπου 4.000 άτομα (σύμφωνα με την Αστυνομία), ενώ και το πρωί της Τετάρτης παρέμεναν σε σκηνές περίπου 400 άτομα. Νέα συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για το βράδυ και για κάθε βράδυ μέχρι την Κυριακή 22 Μαΐου, ημέρα τοπικών εκλογών.

Οι συμμετέχοντες ξεκαθαρίζουν ότι δεν ανήκουν σε κανένα κόμμα, δεν υποκινούνται από κανέναν και ότι η όλη η κινητοποίηση ουσιαστικά διοργανώθηκε από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Κυκλοφορεί, πάντως, μια διακήρυξη γνωστή ως «plataforma Democracia Real Ya!» (στην οποία είναι αρκετά δύσκολο να συνδεθείς στο Ίντερνετ), ενώ γκρουπ έχουν ήδη δημιουργηθεί και στο Facebook.

Πολλές είναι ήδη οι προσωπικότητες της καλλιτεχνικής (κυρίως) ζωής της Ισπανίας που στηρίζει το κίνημα, με μηνύματα στο Facebook ή το twitter.

Υπάρχουν βέβαια και οι αντίθετες απόψεις: Μια ηλικιωμένη κατηγόρησε τους νεαρούς ότι «τους πληρώνει η Αριστερά για να διαδηλώνουν». Ένας άλλος ηλικιωμένος φαίνεται να συμφωνεί με την κινητοποίηση, δείχνοντας στα τηλεοπτικά συνεργεία τα λίγα χρήματα που του μένουν για να περάσει τον υπόλοιπο μήνα.

Ο Τύπος και τα Μέσα Ενημέρωσης της Ισπανίας καλύπτουν το γεγονός με την El Pais να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις κινητοποιήσεις.

Περισσότερο συγκρατημένες εμφανίζονται οι εφημερίδες που στηρίζουν το Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης, όπου αναπτύσσεται γνωστός προβληματισμός: διαμαρτυρία γιατί;

Η συντηρητική εφημερίδα ABC δίνει μάλιστα και τη σύνθεση των συγκεντρωμένων: άνεργοι, νέοι, φοιτητές, έχθροι του συστήματος, νοικοκυρές και συνταξιούχοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες