Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Στο βουλκανιζατέρ

 Του Κώστα Κάρη, Αυγή, 17.5.11
Θα την ακούσατε την είδηση: Τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στην Αθήνα από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων για χρηματισμό.
Κάτι καινούργιο; Ίσως. Το ότι συνελήφθησαν. Δεν είναι τρεις απλοί εφοριακοί. Είναι του Σώματος που ελέγχει! Η αυτονόητη απαίτηση είναι να συλλαμβάνονται οι διεφθαρμένοι εκβιαστές. Πώς όμως θα γίνει πράξη; Το ότι και οι τρεις του συνεργείου ήταν μπλεγμένοι υποδηλώνει μια μεθόδευση εντός της υπηρεσίας. Ποιοι φτιάχνουν τα συνεργεία ελέγχου; Είναι δυνατόν να είναι όλοι “στο κόλπο”; Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να απαντήσει η σχετική έρευνα. Αλλιώς θα πρόκειται για συγκάλυψη.

Το δεύτερο είναι οι λεπτομέρειες: οι τρεις υπάλληλοι ζήτησαν και πήραν 1.000 ευρώ από ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ προκειμένου να μην βεβαιώσουν παραβάσεις τις οποίες είχαν εντοπίσει σε έλεγχο που έκαναν στην επιχείρησή του. Τι είδους παραβάσεις είναι αυτές και μπορούν να συγκαλύπτονται; Αλλά και συγχρόνως να τις κάνει κανείς με κίνδυνο να πληρώσει 1.000 ευρώ. Πόσο όμως ήταν το ύψος των προστίμων; Προφανώς μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ. Μήπως τελικά το σύστημα των προστίμων χρηματοδοτεί τη διαφθορά αντί να περιορίζει τις παραβάσεις των εκ συστήματος παραβατών; Ή μήπως φταίνε οι υπερβολικές απαιτήσεις της περίπλοκης φορολογικής νομοθεσίας;
Το περιστατικό -μαζί με άλλα που γνωρίζει το υπουργείο- είναι χρήσιμη για μια μελέτη της συγκεκριμένης περίπτωσης (case study) ώστε να εξαχθούν χρήσιμες υποθέσεις για τους μηχανισμούς της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Θα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ύψος των εσόδων και τα κίνητρα των τριών υπαλλήλων, για ποιες ανάγκες τα συγκέντρωναν, επί πόσο διάστημα. Τα μοιράζονταν μεταξύ τους ή υπάρχει ευρύτερο κοινό ταμείο;
Πρέπει να υπάρχει μεγάλο εύρος δράσεων όταν φθάνει να εκβιάζεται ένα βουλκανιζατέρ. Όλη την αλήθεια δεν θα την πούν οι ίδιοι, αλλά μπορεί να ανακαλυφθεί συζητώντας με τους συναδέλφους τους και τους άλλους επιχειρηματίες τους οποίους είχαν επισκεφθεί και τους οποίους υποθέτουμε θα επισκεφθεί τώρα και η αστυνομία.
Ας αποδειχθεί μια χρήσιμη σύλληψη η χθεσινή, που θα αποκαλύψει όχι μόνον το συγκεκριμένο κύκλωμα αλλά και τις μεθόδους και τους δρόμους της διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες