Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Στις κρίσιμες στιγμές

 Του Κώστα Κάρη, Αυγή, 24.5.11
Στις κρίσιμες στιγμές το καθοριστικό για την ορθότητα μιας επιλογής δεν είναι η πρόσκαιρη εικόνα. Οι πρόσκαιρες εικόνες διαμορφώνονται από πρόσκαιρους συσχετισμούς. Και ειδικά στις συνθήκες κρίσης τείνουν να είναι αποτελέσματα της σύγχυσης. Η ιστορία είναι γεμάτη από επιλογές που απλώς ξεχάστηκαν ή αποδείχθηκαν εντελώς λάθος. Γιατί η ιστορία τράβηξε τον δρόμο της. Στις κρίσιμες στιγμές το καθοριστικό είναι η θέση που παίρνεις για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κρίσης - όχι γενικώς των κρίσεων και του... συστήματος.
Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του Μνημονίου απέχει δομικά από τους όποιους εύλογους στόχους του: το έλλειμμα αυξάνεται, κυρίως λόγω μειώσεως των εσόδων και δευτερευόντως λόγω της δυσκολίας να συγκρατηθούν οι δαπάνες.
Το ξέραμε, το γράφαμε, ότι αν δεν κερδηθεί η μάχη των εσόδων θα έρθει νέα και βαρύτερη κρίση. Η μάχη αυτή - τουλάχιστον επί του παρόντος - έχει χαθεί. Και όλοι με έκπληξη βρίσκονται μπροστά στο αδιέξοδο και το χάος. Το νέο κόστος θα πληρωθεί κι αυτό - δεν υπάρχει τρόπος να το πληρώσουν οι δανειστές και εμείς να γλυτώσουμε (ακόμη και μια στάση πληρωμών που θα σταματήσει την εξόφληση ομολόγων, άρα θα ζημιώσει τους δανειστές, θα ζημιώσει βαριά και την ελληνική οικονομία).
Το πραγματικό πολιτικό ερώτημα δεν είναι αν θα ληφθούν κι άλλα μέτρα. Αυτό είναι αναγκαστικό. Αλλά πώς θα κατανέμουν το κόστος αυτά τα μέτρα και ποιοι θα διαχειριστούν την πορεία προς την (υποτιθέμενη και επιθυμητή) ανάκαμψη. Η επικρατούσα σχολή σκέψης στα αντιπολιτευόμενα κόμματα -εμείς δεν γινόμαστε συνυπεύθυνοι, άρα δεν ψηφίζουμε- μπορεί να αποδειχθεί επιτυχής για εκείνους που επενδύουν στην κατάρρευση, επειδή ίσως την θέλουν ή την προβλέπουν. Για το αντίπαλο κυβερνητικό κόμμα όμως, τη Ν.Δ., η πολιτική αυτή είναι προφανώς η απώλεια μιας μέγιστης πολιτικής ευκαιρίας να αποδείξει ότι έχει τη δική της πολιτική. Και για τα άλλα κόμματα της αριστεράς που επιδιώκουν να παίξουν ρόλο επηρεάζοντας τις τελικές επιλογές είναι συμπεριφορά παράλυσης. Πολύ περισσότερο που δεν έχουν στόχο να διευκολύνουν την επιστροφή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση.
Θα συνεχίσουμε αύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες