Tvxs, 14.5.11
Τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, κ. Lothar Bisky, για την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών αναγκάζονται να επιδιώκουν να σώσουν τις εθνικές τους οικονομίες, όπως μπορούν, προστρέχοντας στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Αφού έκανε λεπτομερή αναφορά στις περικοπές που θα υποστεί η Πορτογαλία κατόπιν της πρόσφατης υιοθέτησης του Μνημονίου, σημαίνοντας ουσιαστικά «τη μαζική εξάλειψη του κοινωνικού κράτους», ο κ. Bisky επεσήμανε σχετικά με την Ελλάδα ότι «δυστυχώς, λόγω των προγραμμάτων περικοπών και λιτότητας, χαρακτηρίζεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές ως χώρα υπό πτώχευση».
Παράλληλα κατέκρινε έντονα τις «διαπραγματεύσεις που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς κοινοβουλευτικό έλεγχο». «Η κατάσταση στην Ελλάδα εξελίσσεται με τρόπο διαφορετικό από εκείνον που θα περιμέναμε. Κάποια δεδομένα που είχα θεωρήσει ότι ισχύουν και είχα διαμορφώσει μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί, τα βλέπω να διαψεύδονται. Θα πρέπει με βάση τις αναλύσεις που έχει στη διάθεση της η ελληνική κυβέρνηση, να αναλάβει τα μέτρα που οφείλει, αλλά όχι επιβαρύνοντας περισσότερο τον λαό και όχι με περισσότερες περικοπές στις συντάξεις και την παιδεία» υποστήριξε.
«Υπάρχουν άλλοι δρόμοι. Έχουν διατυπωθεί σχετικές προτάσεις, όπως η θέσπιση ευρωομολόγων ή η αναδιάρθρωση του χρέους. Η πατρίδα μου, η Γερμανία, έχει επωφεληθεί τα μάλα από αυτή την κερδοσκοπία και από τα κρατικά ομόλογα. Πολλές εταιρείες, πολλά κράτη, και μεταξύ αυτών και η Γερμανία, οδήγησαν την Ελλάδα στην οικονομική αιμορραγία» τόνισε.
«Βλέπουμε άλλωστε τα αποτελέσματα στους μεγάλους ισολογισμούς της Deutsche Bank, η οποία έχει κερδίσει πάρα πολλά από αυτή την υπόθεση. Πρέπει να αποκομίσουμε τα διδάγματα από την χρηματοπιστωτική κρίση και να συζητήσουμε το πώς αυτές οι τόσο σοβαρές και ισχυρές τράπεζες στην Ευρώπη έχουν δράσει σε αυτή την υπόθεση και πώς μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και κοντά στα όρια της πτώχευσης ένα κράτος, όπως έκανε η Deutsche Bank στην Ελλάδα, κάτι που θεωρώ απαράδεκτο» υπογράμμισε.
«Η Ελλάδα πρέπει να βρει τη διέξοδο από την κρίση. Όμως η ΕΕ πρέπει να ζητήσει και από άλλους να “βάλουν το χέρι στην τσέπη”. Απαιτούνται πολλά οικονομικά μέτρα. Η μέχρι τώρα επιλεγείσα διαδικασία για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να συνεχιστεί, ζητώντας δηλαδή από τον φορολογούμενο πολίτη να επιβαρύνεται και επιβραβεύοντας συγχρόνως τη συμπεριφορά των τραπεζών» κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου