Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Τι λέει ο 18χρονος εμπνευστής των... Αγανακτισμένων Πολιτών

 Ημερησία, 27.5.11
«Η αρχική ιδέα όλου αυτού που έγινε σήμερα ανήκε σε έναν 18χρονο. Από εκεί και πέρα όλα πήραν τον δρόμο τους». Αυτά -μεταξύ άλλων- έγραψαν το βράδυ της Τετάρτης, μετά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, οι διαχειριστές του γκρουπ «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα», που άναψε τη φωτιά του... ξεσηκωμού στο facebook. 
Ο 18χρονος που είχε την αρχική ιδέα ήταν ο Αρης, που δεν θέλει να γράψουμε το επώνυμό του, λόγω των τεράστιων διαστάσεων που πήρε η πρωτοβουλία του. «Τη Δευτέρα είδα τη σελίδα «Αγανακτισμένοι στον Λευκό Πύργο'' για τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης που είχε μαζέψει γύρω στους 1.000 ανθρώπους και αποφάσισα να κάνω κι εγώ μια τέτοια εκδήλωση στην Αθήνα. Αρχικά είχα δημιουργήσει μια σελίδα που αναφερόταν στις πανελλήνιες, με αφορμή τα απάνθρωπα και αντιπαιδαγωγικά θέματα που έπεσαν φέτος σε ορισμένα μαθήματα και μέσω αυτής της σελίδας δημιούργησα το γκρουπ για την εκδήλωση, η οποία τελικά όπως όλοι είδαμε έλαβε τεράστιες διαστάσεις. Ο,τι έκανα το έκανα χωρίς καμία σκοπιμότητα και χωρίς κανένα συμφέρον.
Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα ότι θα είχε τέτοια απήχηση. Θέλησα απλά να μεταλαμπαδεύσω και στην Αθήνα το κίνημα που δημιουργούταν στη Θεσσαλονίκη. Αλλωστε, πιστεύω πως δεν είμαι μόνο εγώ αγανακτισμένος, αλλά η πλειονότητα των Ελλήνων», λέει στο «Εθνος».

-Εσύ γιατί είσαι αγανακτισμένος;
-Κατ' αρχάς δεν βλέπω ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας να αναπτύσσει στο μέλλον μια καινούρια νοοτροπία. Με λίγα λόγια, δεν διακρίνω αισιόδοξα μηνύματα από πουθενά στην Ελλάδα. Επειτα πιστεύω πως οι υπόλοιποι λόγοι είναι λίγο - πολύ κοινοί με των περισσότερων Ελλήνων: η ανεντιμότητα των πολιτικών, η οικονομική - κοινωνική κρίση που έχει αναπτυχθεί.
Το κίνημα της Ισπανίας, λέει ο ίδιος, είναι αυτό που γέννησε το ελληνικό στη Θεσσαλονίκη και μετά στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. «Πιστεύω πως μπορεί να αλλάξει κάτι. Αλλωστε ήδη άλλαξε κάτι, έγινε μια ειρηνική συγκέντρωση πέρα από κόμματα και ιδεολογίες. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό», λέει ο Αρης και συμπληρώνει: «Αν και ξέρω πως είναι στο χέρι του κάθε Ελληνα να αλλάξει κάτι στη χώρα του με το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτει: κι αυτό δεν είναι άλλο από την ψήφο του».
-Εσύ τι θα ήθελες να αλλάξει;
-Θα ήθελα να αλλάξουν πολλά. Θα ήθελα οι πολιτικοί φορείς της χώρας να μην αναλώνονται σε συμφέροντα, σκοπιμότητες και οικονομικά οφέλη, αλλά να ενδιαφέρονται πραγματικά για τον μέσο Ελληνα πολίτη.
Ο ίδιος δεν διεκδικεί δάφνες «οργανωτή». Ο καθένας λειτουργεί αυθόρμητα και είναι υπεύθυνος των πράξεών του, λέει. Η γνώμη του όμως είναι πως υπάρχουν, αναμφίβολα, πιθανότητες αυτό που ξεκίνησε προχθές να έχει διάρκεια. «Το πώς δεν το γνωρίζω. Το πώς το γνωρίζει ο καθένας που συμμετέχει σε αυτό»...
Ολόκληρο το δημοσίευμα στο Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες