Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

H Δημοκρατική Αριστερά και ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει τον βαρύτατο τραυματισμό του 30χρονου διαδηλωτή

 Από το γραφείο τύπου της ΔΗΜΑΡ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η μαζική διαδήλωση των εργαζομένων για την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας, αμαυρώθηκε από την αστυνομική καταστολή σε βάρος διαδηλωτών, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν εκτεταμένα επεισόδια. Η Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει την ακραία βία που χρησιμοποίησαν αστυνομικοί, η οποία οδήγησε στο βαρύτατο τραυματισμό ενός 30χρονου διαδηλωτή, αλλά και σε δεκάδες τραυματίες.  Οι εικόνες αστυνομικών να επιτίθενται σε πολίτες με ανάποδα τα κλομπ, προκαλούν την κοινή γνώμη και εκθέτουν την ελληνική αστυνομία με ενέργειες που προδίδουν βαρβαρότητα. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι πολιτικά εκτεθειμένο. Οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να διερευνήσει την υπόθεση χωρίς συμψηφισμούς και δικαιολογίες».
Ομόθυμη καταδίκη από τον πολιτικό κόσμο προκάλεσε ο βαρύς τραυματισμός διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν κατά τη λήξη της κεντρικής απεργιακής πορείας στο Σύνταγμα την Τετάρτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Πεταλωτής, εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης για τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου. «Η βία είναι σαφώς καταδικαστέα, από όπου κι αν προέρχεται. Οι αρμόδιες Αρχές διεξάγουν έρευνα σε βάθος για να διακριβωθούν τα αίτια και οι συνθήκες τραυματισμού του, καθώς και το ενδεχόμενο ευθύνης αστυνομικών υπό την εποπτεία εισαγγελέα».

»Δεν μπορούμε όμως να ανεχθούμε και την αυτοδικία ως λύση. Καταδικαστέα, λοιπόν, είναι και η συμπεριφορά όλων όσων εισέβαλλαν στο νοσοκομείο της Νίκαιας και άσκησαν βία προς τις Αρχές που διενεργούσαν ανάκριση, παρουσία εισαγγελέα, ακόμη και στον ιατροδικαστή, παρεμποδίζοντας ουσιαστικά τη διερεύνηση της αλήθειας».

«Επιβάλλεται να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας και να δείξουμε τη ψυχραιμία και τη σύνεση που χρειάζεται» τόνισε ο κ.Πεταλωτής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μανώλης Όθωνας, δήλωσε ότι έχει δοθεί άμεσα η εντολή και διεξάγεται έρευνα για τον σοβαρό τραυματισμό του διαδηλωτή.

«Έρευνα και απόδοση ευθυνών για ενδεχόμενη υπέρμετρη και αλόγιστη χρήση βίας σε όποιες και όσες περιπτώσεις αυτή στοιχειοθετείται, ανεξάρτητα από τη συσχέτισή τους με το συγκεκριμένο περιστατικό.

»Υπάρχει από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συστηματική παρακολούθηση και συνεχής έλεγχος για την εξέλιξη της έρευνας και θα υπάρξει απόδοση ευθυνών χωρίς δισταγμούς και εκπτώσεις.

»Εντολή του Πρωθυπουργού και επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η περιφρούρηση του δικαιώματος των πολιτών και να απεργούν, και να διαμαρτύρονται, και να διαδηλώνουν ειρηνικά, αλλά και η διασφάλιση της ομαλότητας της κοινωνικής ζωής του τόπου και η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατά την παρουσίαση του «Ζάππειο ΙΙ» χαρακτήρισε αποτρόπαια τα φαινόμενα αυτά, όπως και τη δολοφονία του 44χρονου στο κέντρο της Αθήνας. «Το παιδί του δεν θα γιορτάσει ποτέ τα γενέθλιά του» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ασφάλεια του πολίτη προηγείται της οικονομίας και υπογράμμισε ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

Το ΚΚΕ, με τη σειρά του, καταγγέλλει την «εγκληματική επίθεση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρά τραυματισμό ενός».

»Η αστυνομική επίθεση εντάσσεται και είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και των αστικών μηχανισμών να τσακίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και πάλη, που προκαλείται από την αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης, ΕΕ και πλουτοκρατίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη σημερινή βάναυση και αναίτια δολοφονική επίθεση» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι φανερό πως όσο εντείνεται η ανάλγητη και αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης τόσο πιο βάρβαρη και αυταρχική είναι η στάση της απέναντι στους εργαζόμενους και στο λαό που αντιστέκεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες