Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Φ. Κουβέλης: "Ο ΣΥΝ δεν κράτησε τις αναγκαίες αποστάσεις από τα γεγονότα ακραίας βίας"

 Συνέντευξη στον Παύλο Τσίμα, ΒΗΜΑ FM
Για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου και τη στάση που κράτησε τότε ο ΣΥΝ
Ο ΣΥΝ δεν κράτησε τις αναγκαίες αποστάσεις από τα γεγονότα ακραίας βίας που επακολούθησαν της δολοφονίας του Αλέξη. Υπήρξαν διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΝ, διαφωνίες που διατυπώθηκαν με δημόσιο λόγο και από εμένα προσωπικά. Εκείνη η κινητοποίηση των νέων ήταν η έκφραση μιας αγανάκτησης, με δυναμικό τρόπο, ενισχυμένη από την οργή και για τη δολοφονία του Αλέξη. Πρόκειται για μια αγανάκτηση που εξακολουθεί να υφίσταται για τις σχέσεις κράτους και νεολαίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν βρίσκει τη δυναμική της στη βία της κουκούλας και του σκοταδιού που εκδηλώθηκε εκείνο τον καιρό. Η νεολαία είναι αγανακτισμένη, ασφυκτιά, αναζητεί άλλο τρόπο ζωής και έκφρασης. Αυτό έχουμε υποχρέωση, δυο χρόνια μετά τη δολοφονία, να αναδείξουμε και να εκφράσουμε πολιτικά.


Για την πρωτοβουλία διαλόγου της κυβέρνησης και τη συναίνεση
Τίθενται δυο ζητήματα. Το ένα αφορά στην αντιμετώπιση του ζητήματος της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου. Εμείς, εδώ και δυο μήνες, έχουμε προτείνει την επιμήκυνση, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Η επιμήκυνση δεν πρέπει να σημάνει, βεβαίως, ένα δεύτερο μνημόνιο, με δυσμενέστερους όρους και ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων.
Σε ότι αφορά στη συναίνεση, η υπευθυνότητα των κομμάτων αναδεικνύεται από το περιεχόμενο των προτάσεων που διεκδικητικά καταθέτουν. Αυτό είναι που κρίνει την πολιτική στάση των κομμάτων.
Αν πρόκειται για μια συναίνεση που καλεί σε προσχώρηση σε απόψεις ή σε πολιτικές σαν και αυτές που κάνει η κυβέρνηση, τότε δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση, διότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καταργείται η δημοκρατική αντιπαράθεση που είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Για τις κλαδικές συμβάσεις και τη μείωση των μισθών

Είμαστε αντίθετοι στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών, διότι κάτι τέτοιο θα σημάνει την απομείωση της αμοιβής εργασίας, την ανάδειξη του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ της μικρής, μεσαίες και μεγαλύτερης επιχείρησης, ενώ θα υπάρξει μεγάλο πλήγμα στους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων.
Σε ότι αφορά στη μείωση των αποδοχών, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι, διότι, μεταξύ άλλων, θα έχει άμεση δυσμενή αντανάκλαση στη ζωή των πολιτών, στη λειτουργία της αγοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ακόμη και για την υστέρηση εσόδων, αλλά και στη γενικότερη ύφεση στην οικονομία.

Για το «δίλημμα» Παπακωνσταντίνου «απολύσεις ή μείωση μισθών»

Πρόκειται για ψευτοδίλημμα, διότι θα μπορούσε να ενισχυθεί η μικρομεσαία επιχείρηση. Το ΤΕΜΠΤΕ είναι εν υπνώσει, όπως επίσης καθυστερούν οι δημόσιες επενδύσεις, όταν οι ευρωπαίοι μας δανείζουν 2 δις για να εξασφαλίσουμε τους ίδιους πόρους για να χρηματοδοτηθούν έργα του ΕΣΠΑ. Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης διότι κρατά σε ύπνο κάθε παραγωγική διαδικασία.


Για τις προτάσεις Τσίπρα από το Παρίσι και το ρόλο της Ευρώπης
Ίσως να τον ενέπνευσε ο ευρωπαϊκός χώρος, διότι στο εσωτερικό του ΣΥΝ διατυπώνονται απόψεις για έξοδο από την Ευρώπη και την ευρωζώνη, επιστροφή στο εθνικό κράτος και τη δραχμή. Για σκεφτείτε την αντιμετώπιση των διεθνών προβλημάτων της οικονομίας σε συνθήκες απομόνωσης; Αυτό θα προκαλούσε δεινά. Δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση πέρα από την κλίμακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για σκεφτείτε, επίσης, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους που ζητούν κάποιοι, μεταξύ αυτών και μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα σημάνει; Αύριο το πρωί να βρεθούμε, επιστρέφοντας στη δραχμή, να μην μπορούμε να πληρώσουμε ούτε μισθούς ούτε συντάξεις, ούτε να ανταποκριθούμε στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις της ελληνικής οικονομίας που έχει διαμορφώσει διαχρονικά.
>>> >

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες