Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ντελόρ: Εάν η Ευρώπη αφεθεί να διαπερνάται από λαϊκιστικά και εθνικιστικά ρεύματα, η παρακμή της είναι διασφαλισμένη.

Έθνος, 08.12.10
Μία μέρα μετά την συνέντευξη του πρώην καγκελάριου της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, η γαλλική Le Monde δημοσιεύει συνέντευξη με τον κατ' εξοχήν «ευρωπαϊστή» ηγέτη, τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, εκ των πρωτεργατών του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ο σοσιαλδημοκράτης Σμιτ είχε κάνει λόγο για «έλλειμμα ηγετών» στην Ενωμένη Ευρώπη και είχε κατηγορήσει την γερμανική ηγεσία, εν ολίγοις, ότι μαθαίνει...πολιτική «στου κασίδη το κεφάλι». Σήμερα, ο Ζακ Ντελόρ, με ομολογουμένως λιγότερο σκληρή γλώσσα, αλλά παρόμοια καυστικότητα, επικρίνει τους 16 της Ευρωζώνης επειδή δεν στάθηκαν ικανοί να συνεργαστούν πραγματικά. Δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν ένα κοινό αγαθό να διαχειριστούν: το ευρώ». 

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν που έχει συνδέσει το όνομά του με την ευρωπαϊκή ενοποίηση, επιδίδεται σε εξαιρετικά σκληρή κριτική έναντι των τραπεζών, καλώντας τους ευρωπαίους ηγέτες σε αγώνα αντιμετώπισης του «χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού» ο οποίος «έκανε την αγορά και τα χρεώγραφα το άλφα και το ωμέγα της οικονομικής ζωής» και προκάλεσε «την παγκόσμια κρίση».

Ο Ντελόρ υπερασπίζεται έναν «άλλο» καπιταλισμό, αυτόν της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών και της πραγματικής δημιουργίας πλούτου». Αγανακτεί έναντι των τραπεζιτών που από τη μία παραλύουν τις χώρες δίνοντάς τους εντολή να περιορίσουν τα ελλείμματά τους και από την άλλη προειδοποιούν για το πάγωμα της ανάπτυξης που θα μπορούσε αυτό να προκαλέσει.

«Δεν είναι δουλειά των τραπεζιτών που έλαβαν από τα κράτη ως δάνεια ή εγγυήσεις 4.589 δισ. ευρώ να υπαγορεύουν μορφές δράσεις στους κυβερνώντες. Η πολιτική πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο»...
Δηλώνοντας «ενεργά απαισιόδοξος» ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν προβλέπει τα χειρότερα.

«Εάν η Ευρώπη αφεθεί να διαπερνάται, όπως συμβαίνει σήμερα, από αυτά τα λαϊκιστικά και εθνικιστικά ρεύματα, είναι διασφαλισμένη η παρακμή της, ακόμη κι αν οι κυβερνώντες μας δεν το κατανοούν. Και τότε, ακόμη κι ο καλύτερος μαθητής της ευρωπαϊκής τάξης η Γερμανία θα βγει χαμένος».
http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες