Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Σταυροδρόµι πολιτισµών

  Της Β. Χαρισοπούλου, 4.5.11
Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
«Συχνά τα φαινόµενα των καιρώνεπιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες», έλεγε ο νοµπελίστας αιγύπτιοςσυγγραφέας Ναγκίµπ Μαχφούζ στα βιβλία του. Στη φετινή 8η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και χάρη στο πενταετές πρόγραµµα «Σταυροδρόµι πολιτισµών», που σχεδίασε γιατην πόλη το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού, «ένα φεστιβάλ για τη Μέση Ανατολή» που ηγείται σειράς αφιερωµάτων στην τετραήµερη διοργάνωση συµπίπτει µε την Αραβική Ανοιξη– τις αλλεπάλληλες εξεγέρσεις τωνλαών της Μέσης Ανατολής. «Οταν οι ιδέες εξεγείρονται» τιτλοφορείται τοµεγάλο αφιέρωµα που είχε προαποφασιστεί από τους διοργανωτές (το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) µετη µορφή όχι αυτήτη φορά της επίσηµης κρατικής εκπροσώπησης, αλλά µε αυτή του γενικούαφιερώµατοςστους συγγραφείς από τη Μέση Ανατολή.

Ο πακιστανικήςκαταγωγής ΒρετανόςΤαρίκ Αλί, ο Γκαµάλ Γιτάνι και ο Μπαχά Ταχέρ από την Αίγυπτο, ο Νταβίντ Γκρόσµαν από τοΙσραήλ, η ΣοφίΜπεσί από την Τυνησία, οι ΜπουαλέµΣανσάλ και Μαλέκ Σεµπέλ από την Αλγερία, η Σάλουα Αλ Ναΐµι από τη Συρία, η Χόντα Μπαράκατ από τον Λίβανο κ.ά. συνυπάρχουν σε παρουσιάσεις των έργων τους αλλά και σε στρογγυλά τραπέζια - συζητήσεις για το µέλλον των λαών τους µετά τις εξεγέρσεις των τελευταίων ηµερών,αλλά και για την πολιτισµική παραγωγή, τη λογοτεχνία, τις ιδέες που «εξεγείρονται» στην ευρύτερη περιοχή τους στη νότια άκρη της Μεσογείου.

Σε µια απόσταση ούτε «χίλια µίλια πέρα από το Αλγέρι, την Τύνιδα, την Αλεξάνδρεια, την Τρίπολη της Λιβύης», η Θεσσαλονίκη ανοίγει τη δική της πολιτισµική αγκαλιά προς τη Μεσόγειο, γίνεται σταυροδρόµι πολιτισµών και ιδεών και ειρηνικών προτάσεων, πρωταγωνιστεί στην ιστορική συγκυρία µε όχηµα το βιβλίο.
< INFO
8η ∆ιεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 5 - 8 Μαΐου στα περίπτερα 13 και 15 της HELLEXPO αλλά και σε ολόκληρη την πόλη. Είσοδος ελεύθερη

Βλέµµα στην Ανατολή

Το πρόγραµµα «Σταυροδρόµι πολιτισµών» του υπουργείου Πολιτισµού που αφορά την πολιτιστική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε πριν από έναν περίπου χρόνο.

Το πρόγραµµα είναι πενταετές (αρχής γενοµένης από το 2011) και αφορά πέντε περιοχές του πλανήτη, στις οποίες είναι αφιερωµένο ανά έτος το σύνολο των εκδηλώσεων όλων των φορέων πολιτισµού της πόλης.

Τη φετινή πρώτη χρονιάτου το πρόγραµµα «Σταυροδρόµι πολιτισµών» του υπουργείου Πολιτισµού για τη Θεσσαλονίκη είναι αφιερωµένο στη Μέση Ανατολή.

Εκδηλώσεις εξάλλου γιατη Μέση Ανατολή, τις χώρες, τον πολιτισµό τους (εικαστικά, θεατρικά, λογοτεχνικά, ιστορικά, µουσικά, πολιτισµικά, κινηµατογραφικά κ.ά.) διοργανώνουν και φιλοξενούν όλοι οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης: µουσεία, δήµος, Φεστιβάλ Κινηµατογράφου, ΚΘΒΕ, Μέγαρο Μουσικής κ.ά.

Το «Σταυροδρόµι πολιτισµών» θα συνεχιστεί το2012 µε αφιερώµατα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το 2013 στη Ρωσία, το 2014 στην Κίνα και το 2015 στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες