Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Χαμένη στα ακίνητα η ελληνική Αριστερά

 Του Τάσου Μπάρλα, ΒΗΜΑ, 16.9.11
Η κυβέρνηση πήρε την περασμένη Κυριακή μέτρα για την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας προσπαθώντας να κλείσει την τεράστια τρύπα στα έσοδα της χώρας, που κύρια προέρχεται από την ανικανότητα της δημόσιας διοίκησης να συλλάβει τη φοροδιαφυγή, αλλά και να στείλει τα ΕΤΑΚ των δύο προηγούμενων χρόνων.Δεν θα εξετάσουμε εδώ τα ψέματα της κυβέρνησης για το ύψος που θα φτάσει το χαράτσι, καθώς άλλα έλεγε την Κυριακή και άλλα ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ, ούτε το άδικο της οριζόντιας φορολόγησης με μόνο κριτήριο το μέγεθος του ακινήτου και την περιοχή που βρίσκεται.Από την ημέρα της ανακοίνωσης του νέου αυτού φόρου βρισκόμαστε μπροστά στο πρωτοφανές φαινόμενο της κάθετης αποδοκιμασίας του από το σύνολο της ελληνικής Αριστεράς. Χωρίς να προτείνει κανένα κριτήριο ζητάει την απόσυρσή του, ακολουθώντας από την αντίθετη πλευρά τη λογική του υπουργείου Οικονομικών.

Κάνει η ελληνική Αριστερά σαν να μην γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος γινόταν και γίνεται μέσω των αγοραπωλησιών των ακινήτων. Κάνει σαν να μην γνωρίζει ότι οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας έχουν καταργήσει το πόθεν έσχες για την επαναφορά χρημάτων στην Ελλάδα για αγορά ακινήτων. Κάνει σαν να της είναι άγνωστο ότι η τοποθεσία που βρίσκονται τα ακίνητα δεν παίζει κανένα ρόλο για τη φοροδιαφυγή και την κάλυψή της από την κατασκευή τους. Κάνει σαν να μην έχει ακούσει ποτέ ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών ανεξάρτητα επαγγέλματος έχουν φορολογική δήλωση μερικών χιλιάδων ευρώ και σπίτια εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, τεράστιας αξίας, διάσπαρτα σε όλες τις περιοχές της Αττικής. Από τις πιο φθηνές μέχρι τις πιο ακριβές. Κάνει σαν μην γνωρίζει ότι ένα δυάρι στις λαϊκές πολυκατοικίες του Λυκαβηττού δεν μπορεί να πληρώνει το ίδιο με το πολυτελέστατο, αντίστοιχης επιφάνειας, διαμέρισμα της πλαϊνής πολυκατοικίας.

Και αντί να ζητήσει να ελέγξει η Πολιτεία τις φορολογικές δηλώσεις και το πόθεν έσχες των ιδιοκτητών, καθώς όλα τα στοιχεία βρίσκονται σε αυτές πλάι πλάι με διαφορά μερικών αράδων, καταγγέλλει συλλήβδην το μέτρο, ανακουφίζοντας τους μεγαλοφοροφυγάδες, οι οποίοι με τη στάση τους συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στη σημερινή κατάσταση της οικονομίας.

Τι σόι σοσιαλισμός, ισοπέδωση και αμνήστευση πάντων των φοροφυγάδων είναι αυτή; Δεν καταλαβαίνει ότι με την πρακτική της απομακρύνει τους εν δυνάμει ψηφοφόρους της καθώς πλέον αυτοί αντιλαμβάνονται ότι τους κρίνει με τα ίδια κριτήρια;

Και δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι προστατεύουν τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Κάτι άλλο συμβαίνει, το οποίο φαίνεται να έχει σχέση με την αντίληψη της σημερινής ελληνικής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής πραγματικότητας.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σχόλιο προς την σύνταξη της Πολιτικής Επιθεώρησης:

άμα θέλαμε να διαβάζουμε "Το Βήμα", θα το διαβάζαμε απευθείας, δεν χρειάζεσθε εσείς... Εκτός, βεβαίως, αν έχετε έναν δικό σας, κριτικό και ανεξάρτητο, πολιτικό λόγο να αρθρώσετε... Που δεν το βλέπω, εδώ και κάνα δυό μήνες που επισκέπτομαι την ιστοσελίδα σας. Οπότε, από εμένα, γειά και χαρά σας!

σκουρα τα πραγματα είπε...

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΕΤΟΙΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ; ΕΧΕΤΕ ΧΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ Η ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ; ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΚΑΛΕΙΤΕ Ο ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΤΩΝ 500 ΕΥΡΩ ΟΤΑΝ ΚΑΛΕΙΤΕ Ο ΑΝΕΡΓΟΣ ΟΤΑΝ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΜΕΑ ΝΑ ΞΕΠΑΡΑΔΙΑΣΤΟΥΝ ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΟΠΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤ΄ΕΠΙΦΑΣΗ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΑΠΑΛΛΑΣΕΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ, ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΙΤΑΜΗ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΕΤΟΙΑΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ . Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ

Gustave Flaubert είπε...

Νομίζω ότι δεν διαβάζετε προσεκτικά:
Η προϋπόθεση που θέτει εξ αρχής το άρθρο: "Δεν θα εξετάσουμε εδώ τα ψέματα της κυβέρνησης για το ύψος που θα φτάσει το χαράτσι, καθώς άλλα έλεγε την Κυριακή και άλλα ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ, ούτε το άδικο της οριζόντιας φορολόγησης με μόνο κριτήριο το μέγεθος του ακινήτου και την περιοχή που βρίσκεται."
Δεν αμφισβητεί ότι είναι άδικο το μέτρο αλλά γιατί είναι άδικη και όχι αριστερή η φορλογία των ακινήτων όπου κατέληγε ότο το μαύρο χρήμα αυτά τα χρόνια;
Μια ανάγνωση του πόθεν εσχες όλων θα ήταν αρκετή.
Δηλ:
"Κάνει η ελληνική Αριστερά σαν να μην γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος γινόταν και γίνεται μέσω των αγοραπωλησιών των ακινήτων. Κάνει σαν να μην γνωρίζει ότι οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας έχουν καταργήσει το πόθεν έσχες για την επαναφορά χρημάτων στην Ελλάδα για αγορά ακινήτων. Κάνει σαν να της είναι άγνωστο ότι η τοποθεσία που βρίσκονται τα ακίνητα δεν παίζει κανένα ρόλο για τη φοροδιαφυγή και την κάλυψή της από την κατασκευή τους. Κάνει σαν να μην έχει ακούσει ποτέ ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών ανεξάρτητα επαγγέλματος έχουν φορολογική δήλωση μερικών χιλιάδων ευρώ και σπίτια εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, τεράστιας αξίας, διάσπαρτα σε όλες τις περιοχές της Αττικής. Από τις πιο φθηνές μέχρι τις πιο ακριβές.
"Και αντί να ζητήσει να ελέγξει η Πολιτεία τις φορολογικές δηλώσεις και το πόθεν έσχες των ιδιοκτητών, καθώς όλα τα στοιχεία βρίσκονται σε αυτές πλάι πλάι με διαφορά μερικών αράδων, καταγγέλλει συλλήβδην το μέτρο, ανακουφίζοντας τους μεγαλοφοροφυγάδες, οι οποίοι με τη στάση τους συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στη σημερινή κατάσταση της οικονομίας."

Ανώνυμος είπε...

Προσεκτικά διαβάζουμε κύριε Flaubert, προσεκτικότατα. Το μήνυμα που περνάνε τέτοια άρθρα είναι σαφές: είναι ότι, μπορεί η πασοκοκρατία να σας αλλάζει τα φώτα , αλλά φάτε τον κι αυτό το φόρο, μπας και γίνετε ποτέ "ευρώπη" γιατί κι οι "αριστεροί έχουν ευθύνη".

Να σας πώ κάτι; το 1959, την Κούβα δεν την σπρώξανε μπροστά στην ιστορία τα αριστερά κόμματα, αλλά ο "λαϊκιστής" Κάστρο και η παρέα του.

Ανώνυμος είπε...

Την δεκαετια του 1970, οταν σπουδαζα ειχαμε μαθει τον γραμμικο και τον δυναμικο προγραμματισμο, για βελτιστοποιηση και επιλυση δυναμικων προβληματων στον χρονο. Δεν ειχαμε μαθει εννοιες οπως "φτωχος λαος", πολιτικο κοστος, πελατες-ψηφοφοροι, πολιτικο χρημα,....Οι καπιταλιστες , οι εργατες, οι αγροτες, ακομη και οι ΔΥ δουλευαν και η χωρα αναπτυσσοταν-στρεβλα- αλλα σταθερα.

Μερικα δεδομενα :
1. Υπαρχουν 5.079.0000 οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομ. επιφάνειες συν. εμβαδού 562.000.000 τ.μ. αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
2. Απο τα στοιχεια αυτα, με 10.000.000 πληθυσμο, προκυπτει οτι
η Αντικειμενική αξία των κτισματων ειναι 2,6 ΑΕΠ, ενω η εμπορικη 4,5 ΑΕΠ.
3. Ειναι γνωστο οτι αρκετο ποσοστο απο την ακινητη ιδιωτικη περιουσια ειναι προιον μαυρης και γκριζας οικονομιας.
4. Επομενως δεν μου φαινεται παραξενο να τεθει μονιμος γενναιος ετησιος φορος μεγαλης ακινητης περιουσιας απο 0.5 εως 2.0% και ενας εκτακτος απο 0.2 εως 0.8% στους φτωχοτερους εως το 2020.
Τα υπολοιπα ειναι λαικισμος.

5. Υπαρχει μεγαλο προβλημα στις επενδυσεις λ.χ. στην ενεργεια, αφου η ΡΑΕ δινει την αδεια ηλεκτροπαραγωγης τουλαχιστον σε 1,5 ετος,ενω οι τραπεζες αδυνατουν να δανειοδοτησουν παραγωγικες επενδυσεις.

3. Αν ενοικιαζονταν 1.000.000 εξοχικες κατοικιες σε βορειους λ.χ. συνταξιουχους της ΕΕ επι ενα εξαμηνο/ετος , εναντι μολις 5.000 ευρω/ετος θα ηταν δυνατον να προκυψει προσθετο εισοδημα 5 δις/ετος, πλεον της καταναλωσης των ξενων ενοικων που για 3 ατομα /κατοικια και με 500 ευρω/μηνα/ατομο ,
σημαινει 6μηνεςχ3.000.000χ500 =
9 δις/ετος !!!

Συνολο 14 δις/ετος !!!

6. Με το γνωστο συνθημα του Μαη του 1968, ειμαι ρεαλιστης, προτεινοντας το "αδυνατο" δηλ.
λεγοντας να ενοικιαζονταν βαθμιαια σε 5 ετη εως 1.000.000 εξοχικες κατοικιες σε βορειους συνταξιουχους της Ε.Ε. θα ηταν δυνατον να προκυψει προσθετο εισοδημα εως 5 δις/ετος, πλεον της καταναλωσης των ξενων ενοικων εως 9 δις/ετος

Αυτες ειναι επενδυσεις με ελαχιστα χρηματα ( διαφημιση, συντηρηση,..) που θετουν σε λειτουργια παγωμενα χρηματα κατασκευης ακατοικητων εξοχικων μεσω δημοτικων επιχειρησεων τουριστικης αναπτυξης που αρχιζουν να αποδιδουν αμεσα, σε 6 μηνες (δηλ. απο Απριλιο 2012) και κλιμακωνονται αναλογα με την διαφημιση και τις εξυπηρετησεις που θα παρασχουμε.Αφηστε που θα γλυτωσουν και... την φυλακη πολλοι δημαρχοι, αντιδημαρχοι και προεδρου Δημοτικων επιχειρησεων.

Η εναλλακτικη σχετικη επενδυση, αν βρουμε τελικα δανεια με υποβολη αιτησης σημερα(λ.χ. αναλογη με επενδυση φωτοβολταικων 84,5 MW κοστους 120 εκατ.σε οροφες αεροδρομιου στην Γερμανια) θα λειτουργησει το 2015 και το 70% δηλ. το κοστος των φωτοβολταικων θα παει στην Γερμανια η στην Κινα.

Διαλεξτε : με τον Οδυσσεα η με τον Αιγέα;

Αφωτιστος Φιλέλλην

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΪΑΜΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ; -2

1.Επιπροσθετως, να κανουμε παιδικες, εφηβικες κατασκηνωσεις και φοιτητικες/νεολαιας κατασκηνωσεις/camping για πολιτες της ΕΕ, Ρωσιας, ... αρχικα σε αδεια παραλιακα και -οχι μονον- στρατοπεδα οπου υπαρχει υποδομη και στην συνεχεια σε δημοσιες εκτασεις (river party, οροπεδια, βουνα,κ.λ.π.) με οικολογικες δραστηριοτητες, οπως παρατηρηση πουλιων και ζωων, εξοικειωση με την πλουσια χλωριδα, πεζοπορια, αναρριχηση,κ.λ.π.
2.Μπορουμε να ξεκινησουμε αμεσα, ετσι ωστε, σε καποιο ποσοστο οι πρωην νεοι, ενθυμουμενοι τα παλια, οταν παρουν συνταξη να ερθουν να ζουν εδω λ.χ. 3 εως 6 μηνες , ωστε να γινουμε οριστικα το Μαϊαμι της Ευρωπης.
3.Αν εχετε παρατηρησει, πολλοι διασημοι εχουν αναφερει σε συνεντευξεις τους, οτι εμειναν πολλα καλοκαιρια στην Ελλαδα και εχουν τις καλυτερες εντυπωσεις.
4.Ζωντας ως φοιτητης τις ξεφρενες μερες και νυχτες του 70, οχι μονο τα καλοκαιρια, καταλαβα οτι για τους νεους της Ευρωπης ο μηνας διακοπων στην Ελλαδα, Ισπανια,...αποτελουσε την βαλβιδα ασφαλειας του καπιταλιστικου συστηματος.
5. Επομενως πρεπει να αποβαλουμε την υφερπουσα καταθλιψη και να υποδεχουμε εγκαρδια και με χαμογελο, τους νεους και ηλικιωμενους επισκεπτες μας τον Απριλιο του 2012.

Αφωτιστος Φιλελλην

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες