Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Οι καταραμένες λέξεις από Κάπα

 Της Κάκης Μπαλή, Αυγή, 12.1.11
Φωτιά στα …τόπια έχει βάλει την τελευταία εβδομάδα στη Γερμανία ένα άρθρο της συμπροέδρου του κόμματος της αριστεράς, Γκεζίνε Λετς στην εφημερίδα Junge Welt. Στο εν λόγω κείμενο –που θα αποτελούσε τη βάση της ομιλίας της σε ένα στρογγυλό τραπέζι- η Λετς έγραφε ότι «τους δρόμους προς τον κομμουνισμό μπορούμε να τους βρούμε μόνο τότε εάν ξεκινήσουμε να τους δοκιμάζουμε είτε στην αντιπολίτευση είτε στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι ένας δρόμος, αλλά πολλοί και διαφορετικοί αυτοί που οδηγούν στον τελικό προορισμό. Για πολύ καιρό κοντοστεκόμαστε στα σταυροδρόμια και μαλώνουμε για το ποιος είναι ο σωστός δρόμος, αντί να δοκιμάζουμε πολλούς και διαφορετικούς. Πρέπει να μάθουμε να παρατάμε τα αδιέξοδα και να μην τα λιβανίζουμε ως δρόμους προς τον κομμουνισμό».

Αν και ελάχιστοι εκτός του σκληρού πυρήνα του κόμματος της αριστεράς διαβάζουν την Junge Welt, το κείμενο βρέθηκε αμέσως στο στόχαστρο αφενός του …αστικού Τύπου και των άλλων κομμάτων, αφετέρου πολλών στελεχών της ίδιας της αριστεράς.
Η καταραμένη λέξη από Κάπα, ο κομμουνισμός ταυτίζεται στη Γερμανία με το τρίπτυχο: Στάλιν, θάνατος, καταστροφή. Και το κόμμα της αριστεράς έχει πλέον ως στόχο του τον δημοκρατικό σοσιαλισμό. Στη διάρκεια της εικοσαετούς ιστορίας του, το κόμμα που προέκυψε από τα συντρίμμια του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, στην αρχή ως Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και στη συνέχεια ως Κόμμα της αριστεράς, έκανε φιλότιμες προσπάθειες να «καθαρίσει» με το σταλινικό παρελθόν του. Πρωτίστως ο επί σειράν ετών πρόεδρός του, Λόταρ Μπίσκι, κατάφερε να διαφοροποιηθεί πειστικά από το καθεστώς Χόνεκερ και από τα εγκλήματα της ΣΤΑΖΙ. Τώρα η επαναφορά του κομμουνισμού ως τελικού προορισμού δια στόματος Λετς προκάλεσε έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις και ανάγκασε την συμπρόεδρο του κόμματος στην πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τις γιορτές προχθές στο Βερολίνο να τονίσει ότι «δεν είμαστε κομμουνιστικό κόμμα». Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι που στην αρχή άσκησε έντονη κριτική στο κείμενο της Λετς, όταν αυτή βρέθηκε να βάλλεται από παντού έσπευσε να τη στηρίξει- εμμέσως: Υπάρχει κι άλλη καταραμένη λέξη από Κάπα, είπε, ο καπιταλισμός, που αποδεικνύεται ανίκανος να λύσει τα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας. Το πρόβλημα της φτώχειας, το πρόβλημα της παιδείας, το πρόβλημα του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες