Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Καρκινογόνο – εξασθενές χρώμιο στο Θριάσιο

Ο Βουλευτής Αττικής της  Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταγγέλλει   την ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων χρωμίου στην περιοχή Σιντριβάνι στον Ασπρόπυργο και ρωτάει τους υπουργούς σε ποιες ενέργειες  προτίθενται να προβούν ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα των υψηλών συγκεντρώσεων χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων και τοξικών προϊόντων , τι έλεγχοι γίνονται στην περιοχή και  ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την προστασία των εργαζομένων, των κατοίκων και του Περιβάλλοντος.
 Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι στην περιοχή του Θριασίου χιλιάδες μικρές και μεγαλύτερες επιχειρήσεις επί δεκαετίες ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα το Περιβάλλον. Καταγγελίες για τη μόλυνση της περιοχής έγιναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1992, ενώ το 2006 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες ολιγωρούν ή αδυνατούν να ελέγξουν τα τοξικά και επικίνδυνα προϊόντα που παράγονται και απορρίπτονται στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην περιοχή Σιντριβάνι στον Ασπρόπυργο κοντά στο ρέμα «Μαύρη Ώρα» εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις χρωμίου. Ειδικότερα, στις 22.9.2010 μετρήθηκαν 0,2 mg/L ολικό χρώμιο και στις 25.11.2010 μετρήθηκαν 177 mg/L, εκ των οποίων τα 163 mg/L ήταν εξασθενές χρώμιο που είναι  καρκινογόνο, ως εκ τούτου εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία και τη ζωή και δεν επιτρέπεται η παρουσία του στο περιβάλλον ούτε καν σε ίχνη.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ.Μωραϊτης , απάντησε ότι το ΥΠΕΚΑ έχει επιληφθεί του θέματος, που αφορά την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Διαβεβαίωσε ότι έχει ήδη ενεργήσει, αφού οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος προέβησαν σε άμεσους ελέγχους αν και με δυσκολία λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής και περιμένουν τα δείγματα από το χημείο του κράτους. Το βασικό δήλωσε είναι να γνωρίζουμε από πού προέρχονται, για αυτό και πρέπει να υπάρχουν τεκμηριωμένες αποδείξεις. Οι ένοχοι πρέπει να πληρώσουν το κόστος ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία ο «ρυπαίνων πληρώνει».
Ο κ. Λεβέντης στη δευτερολογία του επισήμανε ότι εκτός από το ρέμα τη Μαύρης Ώρας ( το οποίο προφανώς δεν είναι δυσπρόσιτο όπως και όλο το Θριάσιο), υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που πετάνε ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον ή σε βόθρους, όπως επίσης και το ρέμα του Αγ. Γεωργίου που έχει χαρακτηριστεί και επίσημα αποδέκτης βιομηχανικών αποβλήτων. Πρέπει επιτέλους η πολιτεία να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και  να αυξηθούν οι έλεγχοι σε όλη την περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη περιοχή του Θριασίου, να προστατευθεί από περαιτέρω ρύπανση και στους παραβάτες να υποβληθούν οι δέουσες κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες