Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ο πόλεμος στη λογική


PAUL KRUGMAN | Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011
TO BHMA-THE NEW YORK TIMES
Πιστεύω ότι γινόμαστε μάρτυρες κάτι νέου στην αμερικανική πολιτική ζωή. Πέρυσι έλεγα ότι οι Ρεπουμπλικανοί είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ότι έστρεψαν την προσοχή τους στον πόλεμο κατά των αριθμών. Σήμερα όμως έχουν ξεκινήσει έναν πόλεμο κατά της λογικής.

Αυτή την εβδομάδα, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει το νόμο που ακυρώνει την περυσινή μεταρρύθμιση στην υγεία. Εχουν όμως ένα μικρό πρόβλημα: λένε ότι τους νοιάζουν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό, αλλά το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου υποστηρίζει ότι η ανάκληση της περυσινής μεταρρύθμισης θα αυξήσει το έλλειμμα. Επομένως, τί μπορεί να κάνουν οι Ρεπουμπλικανοί;


Η απάντηση περιέχεται σε μία μελέτη που εξέδωσε το γραφείο του προέδρου του σώματος, που έχει στόχο να αποδείξει ότι η μεταρρύθμιση στην περίθαλψη αυξάνει στην ουσία το έλλειμμα. Γιατί; Εδώ μπαίνει ο πόλεμος στη λογική.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το πραγματικό κόστος της μεταρρύθμισης περιλαμβάνει και το κόστος του λεγόμενου «doc fix». Τι είναι αυτό;

Το 1997, το Κογκρέσο υιοθέτησε μια φόρμουλα για τον προσδιορισμό των πληρωμών στους γιατρούς μέσω του Medicare. Ηταν όμως λανθασμένη, γιατί θα οδηγούσε σε τόσο χαμηλές πληρωμές που οι γιατροί θα σταματούσαν να δέχονται ασθενείς του Medicare. Το Κογκρέσο, αντί να αλλάξει τη μέθοδο, θέσπιζε κάθε χρόνο νέες αναπροσαρμογές. Τα «doc fix» που λέγαμε παραπάνω. Οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν ότι το κόστος των μελλοντικών αναπροσαρμογών – 208 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα δέκα χρόνια – πρέπει να συμπεριληφθεί στο κόστος της μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ίδιες δαπάνες θα χρειαστούν όμως ακόμα και εάν έπρεπε να καταργήσουμε τη μεταρρύθμιση. Επιπλέον, το Γραφείο Προϋπολογισμού αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση θα αυξήσει τα έσοδα της Κοινωνικής Ασφάλισης και θα μειώσει το κόστος του Medicare. Η μελέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος αναφέρει όμως ότι αυτά τα ποσά δεν μετρούν, επειδή κάποιοι έχουν πει ότι αυτή η εξοικονόμηση θα παρατείνει τη ζωή των κεφαλαίων που χρηματοδοτούν τα προγράμματα.

Το κλειδί για να καταλάβουμε τη μελέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος βρίσκεται στο γεγονός ότι η ηγεσία του αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση, όχι επειδή πιστεύει ότι θα αυξήσει το έλλειμμα. Ούτε επειδή θα καταργήσει θέσεις εργασίας. Είναι εναντίον της μεταρρύθμισης, επειδή θα καλύψει τους ανασφάλιστους – και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουν να κάνουν.

Το θέμα δεν είναι λοιπόν τα χρήματα. Το σημερινό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει καταληφθεί από μια ιδεολογία σύμφωνα την οποία η κυβέρνηση δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για τα δεινά των λιγότερο ευνοημένων και ο μετριασμός αυτών των δεινών με δαπάνες των φορολογούμενων είναι ανήθικος, ασχέτως εάν κοστίζει ελάχιστα.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artId=378673&dt=17/01/2011#ixzz1BMgxIH4V

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες