Για την κατάσταση της οικονομίας
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο μέτωπα. Το ένα είναι η ευρωπαϊκή οικονομική αγορά και το άλλο το εσωτερικό μέτωπο. Ως προς το δεύτερο, υπάρχει υστέρησης στα έσοδα, με το δεδομένο ότι η παραοικονομία ανέρχεται σε ποσοστό 30% του ΑΕΠ και τη διαφθορά να φτάνει στο 12% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα δεν έχει εκκινήσει η παραγωγική διαδικασία, με αποτέλεσμα η ύφεση να κινείται στο μείον 5%. Σε ότι αφορά στην Ευρώπη, σήμερα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, καθώς διαμορφώνονται συνθήκες για να υπάρξε το ευρωομόλογο, αλλά και να υπάρξει η επιμήκυνση της αποπληρωμής των οφειλομενών το 2021.
Αυτά πρέπει να τα ζητήσει η κυβέρνηση, καθώς έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για να προωθηθούν, δεδομένης πλέον της κατάστασης της Πορτογαλίας και άλλων χωρών της Ευρώπης.
Για την αναδιάρθρωση του χρέους
Η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να αποτελεί ένα στοιχείο του γενικότερου αιτήματος που σχετίζεται με τον τρόπο που λειτουργει η Ε.Ε. Γενικότερα η αναθεώρηση του χρέους πρέπει να συνοδεύεται από επιμέρους ζητήματα που είναι κρίσιμα,
διότι ενδέχεται μια αναθεώρη του χρέους να διαμορφώσει συνθήκες παρώθησης της ελληνικής οικονομίας στο περιθώριο της ευρωζώνης. Επομένως ναι στην αναδιάρθρωση, αλλά με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Για τις αποζημιώσεις
Θα έπρεπε η προσφυγή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες των κυβερνήσεων και των δυο κομμάτων για αυτή την καθυστέρηση.
Ενδεχομένως η Γερμανία να θεωρήσει την πράξη αυτή εχθρική, να την εντάξει σε μια αντιπαλότητα. Η Ελλάδα, όμως, πρέπει να αυτονομήσει αυτό το γεγονός από όλα τα άλλα που σχετίζονται με το γερμανικό οικονομικό ηγεμονισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου