Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

J. Delors: Λάθη στην οικοδόμηση του ευρώ προκάλεσαν την κρίση χρέους


Τvxs, 29.1.11
Την κρίση χρέους δεν την δημιούργησαν μεμονωμένα κράτη, αλλά δύο βασικά λάθη στην οικοδόμηση του ευρώ, γράφει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jacques Delors σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Τα λάθη πρέπει να διορθωθούν, επισημαίνει.
Ακολουθούν αποσπάσματα του άρθρου:
Τα δύο λάθη στην οικοδόμηση του ευρώ είναι: πρώτον η ανισορροπία που υπάρχει μεταξύ οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, την οποία συμπληρώνει η έλλειψη συντονισμού καιδεύτερον η συγχώνευση μεταξύ των κρατών μελών της Νομισματικής Ένωσης και των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υγιής ανθρώπινος νους μας λέει ότι χώρες με το ίδιο νόμισμα έχουν περαιτέρω διευρυμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις, απ’ ότι χώρες οι οποίες ανήκουν μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. [...]

Έχω μείνει πολλές φορές έκπληκτος από την αντίδραση μερικών χωρών-μελών σχετικά με την κρίση με το χρέος, οι οποίες δήλωναν «Εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για τις ηλιθιότητες των άλλων». Σε τι ωφελεί μετά η Ευρωζώνη; Για ποιόν λόγο η Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα, η οποία ήταν επιφορτισμένη με την παρακολούθηση του πληθωρισμού, δεν σήμανε συναγερμό; [...]
Η δημιουργία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος αποτελεί επιτυχία, δεδομένου ότι έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και συνετέλεσε στο να πραγματοποιηθούν επενδύσεις, αφού σε διάστημα δέκα ετών δημιουργήθηκαν 16 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ο πληθωρισμός ήταν υπό έλεγχο και οι εμπορικές συναλλαγές στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν σημαντικά.
Οι χώρες-μέλη της Νομισματικής Ένωσης βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλληλεγγύη. [...] Οι Ευρωπαίοι έχουν ιδιαίτερα μια υποχρέωση: Να αντισταθούν στα κερδοσκοπικά παιχνίδια και στους αιώνιους αντιπάλους του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Ωστόσο μέχρι τώρα έχουν αντιδράσει καθυστερημένα και όχι ιδιαίτερα δυναμικά. Μπορεί μεν η κατάσταση να είναι δύσκολη και οι διαπραγματεύσεις για τη θέσπιση νέων κανόνων στην νομισματική Ένωση να είναι ανοικτές, όμως αυτό δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος του τρόπου διαχείρισης της κρίσης.
Οι Ευρωπαίοι πρέπει να δείξουν με συγκεκριμένες πράξεις την απόφαση και την πεποίθησή τους για καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους. Ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει τις σωστές αποφάσεις.
Ας είμαστε ρεαλιστές. Ας παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα των επόμενων μηνών. Ένα όμως είναι ξεκάθαρο: Εάν δεν υπάρξει καμία πρόοδος, θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για την πραγματοποίηση ενός μεγάλου θεσμικού βήματος στους κόλπους της νομισματικής Ένωσης, ώστε να καταστεί δυνατός ένας πιο αποτελεσματικός συντονισμός της πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

http://www.metarithmisi.gr/imgAds/epikentro_1.gif

Αναγνώστες